Xionodromika

Πέλλα: Αξέχαστες χειμερινές αποδράσεις

Νομός Πέλλας


Πρωτεύουσα: Έδεσσα
Οι κυριότερες περιοχές του νομού είναι: Έδεσσα, Καϊμάκτσαλαν, Αριδαία, Λουτρά Πόζαρ, Γιαννιτσά, Άγιος Αθανάσιος, Άρνισσα.

Η Πέλλα είναι ένας από τους 13 νομούς της Μακεδονίας. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας και συνορεύει βόρεια με τη Γιουγκοσλαβία, ανατολικά με τους νομούς Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, νότια με τους νομούς Ημαθίας και Κοζάνης και δυτικά με τον νομό Φλώρινας.

Ο νομός πήρε το όνομά του από την αρχαία Πέλλα, πρωτεύουσα του βασιλείου των Μακεδόνων μετά τον 4ο αιώνα π.Χ. και υπήρξε ισχυρό οικονομικό και διοικητικό κέντρο της εποχής.

Το έδαφος του νομού είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος πεδινό. Οι δύο κύριες πεδινές εκτάσεις του είναι οι πεδιάδες της Αριδαίας και των Γιαννιτσών. Στα βόρεια, ο ορεινός όγκος του Βόρα ή Καιμακτσαλάν περικλείει τη χαμηλή πεδιάδα της Αριδαίας, ενώ το όρος Πάικο εκτείνεται προς νότο και χωρίζει την πεδιάδα της Αριδαίας από την κοιλάδα του ποταμού Αξιού.

Χάρτης Πέλλα

Η οικονομία του νομού Πέλλας είναι κυρίως αγροτική, γεγονός που οφείλεται στα εγγειοβελτιωτικά έργα και τις εκτεταμένες πεδινές εκτάσεις. Κύρια αγροτικά προϊόντα είναι τα φρούτα, ο καπνός, ο αραβόσιτος, τα ζαχαρότευτλα, τα φασόλια, το ρύζι, το βαμβάκι, το σουσάμι, οι πατάτες και οι κτηνοτροφές.

Η περιοχή προσφέρεται κυρίως για χειμερινές διακοπές. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα γραφικά ορεινά χωριά, να ξεναγηθεί στα ιστορικά μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και να θαυμάσει τα φυσικά αξιοθέατα του τόπου.

Αξιοθέατα Πέλλα

Η Πέλλα ήταν πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους από το τέλος του 5ου με αρχές 4ου αι. π.Χ., στα χρόνια της μεγάλης ακμής. Σήμερα στην πόλη υπάρχει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Εδώ βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης, μακεδονικοί τάφοι και στο αρχαιολογικό μουσείο εκθέτονται γλυπτά των κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων, ψηφιδωτά δάπεδα με θαυμάσιες παραστάσεις, αγγεία, ειδώλια και κοσμήματα.

Η πόλη της Έδεσσας και πρωτεύουσα του νομού είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Μακεδονίας με μεγάλο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Η τοποθεσία της είναι εξαιρετική καθώς είναι χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου και προσφέρει μία θαυμάσια θέα προς την πεδιάδα, μέχρι τον Θερμαϊκό Κόλπο. Η γραφικότητά της οφείλεται όχι μόνο στη θέα, αλλά και στους κήπους και στα λουλούδια της, στα νερά που κυλούν παντού μέσα στην πόλη, στα βαθύσκιωτα λαγκάδια και τους καταρράκτες της.

Μία επίσκεψη στους καταρράκτες, στην βορειοανατολική πλευρά της πόλης, επιβάλλεται. Τη νύχτα φωταγωγούνται προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα. Κάτω από τον μεγαλύτερο, το Κάρανο, υπάρχει τουριστικό κέντρο, ένα μικρό σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, καθώς και το εκκλησάκι της Ανάληψης.

Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει ο πύργος του ρολογιού, ενώ έξω από αυτήν μπορείτε να χαρείτε ευχάριστους περιπάτους στο δάσος με τις λεύκες. Στη θέση Κιουπρί, υπάρχει πέτρινη θολωτή βυζαντινή γέφυρα, απ’ όπου λέγεται ότι περνούσε η Εγνατία Οδός.

Περιηγηθείτε στη γραφική συνοικία Βαρόσι, με κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο και το υπαίθριο Μουσείο Νερού.

Στη Σκύδρα υπάρχουν κατάλοιπα προϊστορικού χωριού, ενώ στην περιοχή του Άγρα βρίσκεται το μνημείο του Μακεδονομάχου Τέλου Άγρα.

Στα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγονται ο υδροβιότοπος Άγρα με εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον χάρη στη θαυμαστή χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει, η λίμνη Βεγορίτιδα, μία από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας, κατάλληλη για κολύμπι και υδάτινα σπορ, οι ιαματικές πηγές Λουτρακίου γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, και το κατάφυτο Μαύρο Δάσος, ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας.

Την περιοχή κοσμούν πολλές εκκλησίες και μοναστήρια με εκπληκτικές τοιχογραφίες και αγιογραφίες. Επισκεφθείτε τις βυζαντινές εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Έδεσσα και του Αγίου Γεωργίου στο Κάτω Γραμματικό, καθώς και τις Μονές της Αγίας Τριάδας και του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Στο όρος Βόρας, σε υψόμετρο 2.480 μέτρα, στο επιβλητικό Καϊμάκτσαλαν λειτουργεί ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, που προσκαλεί τους λάτρεις των χειμερινών σπορ να θαυμάσουν την υπέροχη θέα και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες ανεβάζοντας την αδρεναλίνη.

Επισκεφθείτε το ορεινό γραφικό χωριό του Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο αλλά σχετικά αρκετά μακριά από τα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα της περιοχής έτσι ώστε να διατηρεί την ησυχία και το χρώμα του. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1.200μ. ανάμεσα σε δάση οξιάς  λίγο πριν τους πρόποδες του όρους Βόρας-Καϊμάκτσαλάν (2.524μ.) και της κορυφής Πιπερίτσα (1.998μ.). Το γνωστό και ως “πέτρινο χωριό” θεωρείται σήμερα μοναδικό για τη μακεδονική αρχιτεκτονική με κύρια χαρακτηριστικά δομικά υλικά την πέτρα, το ξύλο.

Ο νομός Πέλλας, με τους αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, τον ιστορικό πλούτο, τις ανεπανάληπτες φυσικές ομορφιές, καθώς και τις επιλογές που προσφέρει για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, άθλησης, ψυχαγωγίας και γνωριμίας με τη φύση, θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα και θα σας μαγέψει.

Πώς Θα πάτε

Οδικώς

Με λεωφορείο: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την Έδεσσα.

Με αυτοκίνητο: Για να μεταβείτε στην Πέλλα με αυτοκίνητο μέσω της Εθνική οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 555 χλμ.
Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 94 χλμ.
Η απόσταση από την Πάτρα είναι 462 χλμ.
Η απόσταση από τα Ιωάννινα είναι 339 χλμ.

Σιδηροδρομικώς: Εκτελούνται δρομολόγια με τρένο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την Έδεσσα.

Φωτογραφίες Πέλλα

Χρήσιμα Τηλέφωνα Πέλλα

Δήμος Έδεσσας
23810 22966
ΟΣΕ Θεσσαλονίκης
2310 517517
Νοσοκομείο Έδεσσας
23810 27441
ΚΤΕΛ Έδεσσας
2310 23511
Αστυνομία Έδεσσας
23810 23333
ΚΤΕΛ Αθηνών
210 5152548
Τροχαία Έδεσσας
23810 28888
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης
2310 525100
Πυροσβεστική Έδεσσας
23810 22044
Ράδιο Ταξί
23810 23392, 22904
Γραφείο Τουρισμού
 23810 20300
Αρχαιολογική Συλλογή Έδεσσας
 23810 25125
ΟΣΕ Έδεσσας
23810 23581
Δημοτικό Μουσείο Έδεσσας
23810 28787
ΟΣΕ Αθηνών
210 8237741
Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν
23810 32000