Πύλος
 
 
ΠΥΛΟΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Πύλος
 
Αξιοθέατα στην Πύλο
 


Σημαντικά αρχαιολογικά, θρησκευτικά, ιστορικά μνημεία, παραλίες, γραφικά πατροπαράδοτα χωριά και οικισμοί, μνημεία φυσικού κάλλους κ.α…

Εδώ μπορείτε να δείτε τα αξιοθέατα στην Πύλο...

 
Πύλος
 
 
 

ΠΥΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Πλατεία Τριών Ναυάρχων
Η πλατεία Τριών Ναυάρχων που βρίσκεται στο κέντρο της Πύλου αποτελεί πραγματικό αξιοθέατο για την πόλη. Στην πλατεία δεσπόζει το ομώνυμο μνημείο, προς τιμήν των Ναυάρχων Κόδριγκτων, Δεριγνύ, Χέυδεν, που ηγήθηκαν της ιστορικής ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Το μνημείο είναι έργο του Μεσσήνιου καλλιτέχνη Θωμόπουλου, και τα αποκαλυπτήριά του έγιναν το 1930. Αριστερά και δεξιά από το μνημείο βρίσκονται δύο ορειχάλκινα κανόνια, ένα βενετσιάνικο και ένα τούρκικο, που μεταφέρθηκαν από το φρούριο του Νιόκαστρου. Στην πλατεία Τριών Ναυάρχων μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας υπό τη σκιά και δροσιά των εντυπωσιακών αιωνόβιων πλατάνων, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα μία εξαιρετική θέα της νήσου Σφακτηρίας.

ΠΥΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Παλαιόκαστρο
Βόρεια της Πύλου, στον εξαιρετικής ομορφιάς όρμο της Βοϊδοκοιλιάς δεσπόζει το Παλαιόκαστρο, προσφέροντας μία μαγευτική θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος. Το Παλαιόκαστρο ή Παλιοναβαρίνο χτίστηκε το 1287, στην οχυρή θέση της αρχαίας ακρόπολης της Πύλου. Το Παλαιόκαστρο διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο σε όλα τα πολεμικά γεγονότα της Πύλου, μέχρι το κτίσιμο του Νιόκαστρου, στη νότια πλευρά του λιμανιού, έπειτα από προσχώσεις στο στενό της Συκιάς από του Τούρκους.

ΠΥΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Νιόκαστρο
Στη νότια είσοδο του λιμανιού, πάνω στα βράχια, είναι χτισμένο το επιβλητικό Νιόκαστρο. Η ονομασία «Νιόκαστρο» έρχεται σε αντιδιαστολή με το προγενέστερο φρούριο «Παλαιόκαστρο». Το κτίσιμο του φρουρίου ξεκίνησε το 1573 από του Τούρκους, οι οποίοι ήθελαν να ελέγχουν τη νότια είσοδο στον όρμο του Ναβαρίνου. Αφού πέρασε από την κατοχή διάφορων λαών, μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας  κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως φυλακή, πριν αποδοθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Μέσα στο χώρο του κάστρου, μπορείτε να δείτε εκτός των άλλων την Ακρόπολη, το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, καθώς και να θαυμάσετε την πλούσια συλλογή του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux.

ΠΥΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Καμάρες-Υδραγωγείο
Στην περιοχή Καμάρες, 1 χλμ. νοτιοδυτικά από την πλατεία Τριών Ναυάρχων, βρίσκονται τμήματα δύο υδραγωγείων, τα οποία κατασκευάστηκαν για την παροχή νερού στο Νιόκαστρο. Ο επισκέπτης θα μείνει έκθαμβος από το βενετσιάνικο υδρευτικό σύστημα. Η περιοχή πήρε το όνομά της από τις προβαλλόμενες συνεχείς στοές του παλιού Βενετσιάνικου Υδραγωγείου.

ΠΥΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Αντωνοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο
Στο Αντωνοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενούνται ευρήματα από τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου, που τοποθετούνται χρονολογικά στη Μυκηναϊκή, Αχαϊκή, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Εποχή. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε επίσης τμήμα μίας εξαιρετικής συλλογής από κειμήλια που είχε συλλέξει ο Γάλλος φιλέλληνας Rene Puaux και τα προσέφερε στην Πύλο, ώστε να αποτελέσουν ένα πρώτο συστατικό του Μουσείου του Ναβαρίνου. Τον Ιούνιο του 1930, ο δήμος Πύλου ανακήρυξε το Rene Puaux επίτιμο δημότη, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την πολύτιμη δωρεά του. Η κατασκευή του μουσείου ολοκληρώθηκε το 1958 με δωρεά του οδοντιάτρου Χρήστου Αντωνόπουλου, ο οποίος καταγόταν από τον Πήδασο και ήταν μετανάστης στην Αμερική.

ΠΥΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Σπίτι Κωστή Τσικλιτήρα
Η Πύλος είναι η γενέτειρα του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλιτήρα. Στον παραλιακό δρόμο της πόλης βρίσκεται το σπίτι του, το οποίο σύντομα θα στεγάσει τη Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη του Δήμου. Ο Κωστής Τσικλιτήρας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων ζήτησε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης, αν και θα μπορούσε ως Ολυμπιονίκης να βρεθεί στα μετόπισθεν. Εκεί, προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα και απεβίωσε 6 μήνες μετά τη σπουδαία διάκριση στη Στοκχόλμη.

ΠΥΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Ανάκτορο Νέστορα
Σε απόσταση 15 χλμ. από την Πύλο, στο λόφο του Εγκλιανού, δεσπόζει το Ανάκτορο του Νέστορα. Αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο και διαφέρει από τα υπόλοιπα στο ότι δεν περιτριγυρίζεται από κυκλώπεια τείχη. Στα κτίρια του συγκροτήματος περιλαμβάνονται επίσημα διαμερίσματα, αποθήκες κρασιού, σκευοθήκες και εργαστήρια. Ξεχωρίζουν η μεγάλη ορθογώνια «αίθουσα του θρόνου» με την κυκλική εστία, το λουτρό με τον πήλινο λουτήρα, και οι αποθήκες με τα πολυάριθμα αποθηκευτικά αγγεία. Το ανάκτορο ήταν διώροφο και διακοσμημένο με πολύχρωμες τοιχογραφίες. Καταστράφηκε από πυρκαγιά στα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. Από το Παλάτι, μπορείτε να απολαύσετε μία υπέροχη θέα προς τον όρμο του Ναβαρίνου και τη λιμνοθάλασσα της Βοϊδοκοιλιάς.

ΠΥΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Νήσοι Σφακτηρία-Τσιχλί Μπαμπά-Χελωνάκι
Μπροστά από το λιμάνι της Πύλου, υπάρχει το νησάκι Σφακτηρία. Επάνω στο νησάκι βρίσκεται το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στη μάχη της Σφακτηρίας, που περιλαμβάνει μεταξύ αυτών τα ονόματα των Τσαμαδού, Σαχίνη και Αναγνωσταρά. Εδώ επίσης βρίσκονται το μνημείο του Γάλλου αξιωματικού Μαλέ, ο τάφος του φιλέλληνα Παύλου Βοναπάρτη, ανιψιού του Ναπολέοντα, το μνημείο του φιλέλληνα κόμη Σανταρόζα, που έχασε τη ζωή του στη μάχη της Σφακτηρίας, το μνημείο των Ρώσων πεσόντων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου, το εκκλησάκι της Αναλήψεως (Παναγούλα) και το ρωσικού ρυθμού εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Στη νότια πλευρά της Σφακτηρίας βρίσκεται η νησίδα Τσιχλί-Μπαμπά, όπου βρίσκεται το μνημείο των Γάλλων πεσόντων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Στη νήσο Χελωνάκι, που βρίσκεται μέσα στο λιμάνι της Πύλου βρίσκεται το μνημείο των Άγγλων πεσόντων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου.

ΠΥΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας
Η γεωγραφική θέση και διαμόρφωση της Πύλου, καθιστά την περιοχή ένα σημαντικό βιότοπο. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας ή αλλιώς Διβάρι, αποτελεί ένα μέρος μοναδικής φυσικής ομορφιάς, αλλά και σημασίας, και έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή Natura 2000. Η περιοχή της λιμνοθάλασσας διαθέτει ένα μεγάλο πλούτο χλωρίδας και πανίδας, και αποτελεί μεταναστευτικό σταθμό για πλήθος πουλιών. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι το μοναδικό μέρος της Ευρώπης, όπου βρίσκει καταφύγιο ο Αφρικανικός Χαμαιλέοντας, που αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στη λιμνοθάλασσα από εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, να παρατηρήσουν τα πτηνά με τηλεσκόπια και να ενημερωθούν για την οικολογική αξία της περιοχής.

ΠΥΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Πολυλίμνιο
Στη διαδρομή από Πύλο προς Μεσσήνη, στην κοινότητα Χαραυγή του δήμου Βουφράδος, βρίσκεται το Πολυλίμνιο, ένα υπέροχο σύμπλεγμα από πολλές μικρές λίμνες, οι οποίες δημιουργούν όμορφους καταρράκτες εξαιτίας του ανώμαλου εδάφους. Χαρακτηριστικός είναι ο καταρράκτης της Κάδης που πέφτει από ύψος 25 μέτρων, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό.

ΠΥΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Εκκλησίες

Στην Πύλο αξίζει να επισκεφθείτε το μεγαλοπρεπή ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου με την υπέροχη θέα, καθώς και τα εκκλησάκια της Αγίας Σωτήρας και της Παναγίας Ρίπαινας.