Xionodromika

Πύλος: Το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Πελοποννήσου

Πύλος


Η Πύλος είναι μία μικρή γραφική παραθαλάσσια πόλη, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Μεσσηνίας. Απέχει 52 χλμ από την πόλη της Καλαμάτας και έχει περίπου 2.500 κατοίκους. Η Πύλος είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στο νότιο άνοιγμα του όρμου του Ναβαρίνου, όπου έγινε η ιστορική ναυμαχία, και ορίζεται από τη νήσο Σφακτηρία.

Η Πύλος αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Πελοποννήσου και ταυτόχρονα έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς της Μεσσηνίας, χάρη στην ένδοξη ιστορία και τις πλούσιες φυσικές ομορφιές της περιοχής.

Η γνωστή ναυμαχία του Ναβαρίνου μεταξύ του συμμαχικού και τουρκοαιγυπτιακού στόλου που διεξήχθη στις 20 Οκτωβρίου 1827, αποτέλεσε μία ιστορική νίκη που συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.



Booking.com

Σύμφωνα με τον Όμηρο, η Πύλος ήταν το βασίλειο του Νέστορα.  Ωστόσο, η σημερινή της θέση δεν ταυτίζεται με αυτή των ομηρικών χρόνων. Η σημερινή ιστορική κωμόπολη της Πύλου χτίστηκε το 1828 από το εκστρατευτικό σώμα του στρατηγού Μεζόν.

Η κωμόπολη της Πύλου έχει ένα νησιωτικό χαρακτήρα εξαιτίας της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και του χρώματος των σπιτιών της. Η Πύλος προσελκύει κάθε καλοκαίρι πολλούς τουρίστες, που την επισκέπτονται για να θαυμάσουν τα ιστορικά της μνημεία και τη γραφικότητα του τοπίου.

Από την Πύλο κατάγεται ο Κωστής Τσικλιτήρας, ο γνωστός Ολυμπιονίκης στο άλμα κατά την Ολυμπιάδα της Στοκχόλμης, το 1912. Το σπίτι του υπάρχει ακόμα, και ανακαινίστηκε πρόσφατα από το Δήμο Πύλου, για να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο, που θα στεγάσει τη Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη του Δήμου.

Στην Πύλο υπάρχουν πολλά ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα. Ανάμεσά τους, το Παλαιόκαστρο, το Νιόκαστρο, το σπήλαιο του Νέστορα, η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, η περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς κ.ά. Επιπλέον, τα εντυπωσιακά αιωνόβια πλατάνια που δεσπόζουν στην Πλατεία των Τριών Ναυάρχων, στο κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα της νήσου Σφακτηρίας δημιουργούν μία ξεχωριστή ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

Η Πύλος αποτελεί μία όμορφη πόλη που ενδείκνυται για ήρεμες καλοκαιρινές διακοπές, καθώς εκτός από τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα διαθέτει και υπέροχες παραλίες. Στην Πύλο, μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα επιλέγοντας ανάμεσα σε αμμώδεις ή βοτσαλωτές παραλίες, σε απομονωμένες ή πολυσύχναστες, και να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ στα καταγάλανα νερά του Ιονίου Πελάγους.

Εκτός των άλλων διαθέτει και μία αξιόλογη τουριστική υποδομή. Μία μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για κάθε προτίμηση είναι στη διάθεσή σας, προσφέροντάς σας μία ευχάριστη και άνετη διαμονή. Υπάρχουν επίσης πολλά εστιατόρια και ταβέρνες, όπου μπορείτε να απολαύσετε εκτός των άλλων φρέσκο ψάρι και τις νοστιμιές της παραδοσιακής μεσσηνιακής κουζίνας.

Η Πύλος με το λαμπρό παρελθόν, τη γνήσια ομορφιά, και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της, σας περιμένει να τη γνωρίσετε από κοντά, και υπόσχεται να σας χαρίσει αξέχαστες εμπειρίες.

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα
Στην Πύλο όπως και σε όλο το νομό Μεσσηνίας θα βρείτε μία πλούσια παραδοσιακή κουζίνα και πολλά αγνά ντόπια προϊόντα. Τα κύρια γεωργικά προϊόντα που παράγονται στη Μεσσηνία είναι οι ελιές, τα σταφύλια, η σταφίδα, τα σύκα, τα εσπεριδοειδή και τα οπωροκηπευτικά.

Μερικές από τις ξεχωριστές γεύσεις της τοπικής κουζίνας είναι τα παστά, η βραστή γίδα, ο τηγανιτός βακαλάος με σκορδαλιά, το ψητό γουρουνόπουλο, και τα μοναδικά για τη γεύση και την ποιότητά τους λουκάνικα καπνισμένα με φασκόμηλο.

Δοκιμάστε ακόμη θαυμάσιες δίπλες, λαλάγγια και λαδοκούλουρα. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε τις περίφημες ελιές Καλαμών, μέλι, που είναι εξαιρετικής ποιότητας, παστέλια, ούζο, ξύδι μπαλσάμικο, τραχανά, χυλοπίτες, αρωματικά φυτά και βότανα.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται στο Δήμο Πύλου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου διοργανώνονται στην Πύλο τα «Τσικλιτήρια», που διαρκούν τέσσερις ημέρες, και περιλαμβάνουν αγωνίσματα στίβου και θάλασσας, όπως κολύμβηση, ιστιοπλοΐα κ.ά.

Το πανηγύρι της Παναγίας της Γοργοπηγής στην Πύλο, στις 23 Σεπτεμβρίου. Στις 20 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου στην Πύλο.

Αξιοθέατα Πύλος

Η πλατεία Τριών Ναυάρχων: Βρίσκεται στο κέντρο της Πύλου αποτελεί πραγματικό αξιοθέατο για την πόλη. Στην πλατεία δεσπόζει το ομώνυμο μνημείο, προς τιμήν των Ναυάρχων Κόδριγκτων, Δεριγνύ, Χέυδεν, που ηγήθηκαν της ιστορικής ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Το μνημείο είναι έργο του Μεσσήνιου καλλιτέχνη Θωμόπουλου, και τα αποκαλυπτήριά του έγιναν το 1930. Αριστερά και δεξιά από το μνημείο βρίσκονται δύο ορειχάλκινα κανόνια, ένα βενετσιάνικο και ένα τούρκικο, που μεταφέρθηκαν από το φρούριο του Νιόκαστρου. Στην πλατεία Τριών Ναυάρχων μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας υπό τη σκιά και δροσιά των εντυπωσιακών αιωνόβιων πλατάνων, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα μία εξαιρετική θέα της νήσου Σφακτηρίας.

Το Παλαιόκαστρο: Βόρεια της Πύλου, στον εξαιρετικής ομορφιάς όρμο της Βοϊδοκοιλιάς δεσπόζει το Παλαιόκαστρο, προσφέροντας μία μαγευτική θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος. Το Παλαιόκαστρο ή Παλιοναβαρίνο χτίστηκε το 1287, στην οχυρή θέση της αρχαίας ακρόπολης της Πύλου. Το Παλαιόκαστρο διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο σε όλα τα πολεμικά γεγονότα της Πύλου, μέχρι το κτίσιμο του Νιόκαστρου, στη νότια πλευρά του λιμανιού, έπειτα από προσχώσεις στο στενό της Συκιάς από του Τούρκους.

Το Νιόκαστρο: Στη νότια είσοδο του λιμανιού, πάνω στα βράχια, είναι χτισμένο το επιβλητικό Νιόκαστρο. Η ονομασία «Νιόκαστρο» έρχεται σε αντιδιαστολή με το προγενέστερο φρούριο «Παλαιόκαστρο». Το κτίσιμο του φρουρίου ξεκίνησε το 1573 από του Τούρκους, οι οποίοι ήθελαν να ελέγχουν τη νότια είσοδο στον όρμο του Ναβαρίνου. Αφού πέρασε από την κατοχή διάφορων λαών, μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας  κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως φυλακή, πριν αποδοθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Μέσα στο χώρο του κάστρου, μπορείτε να δείτε εκτός των άλλων την Ακρόπολη, το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, καθώς και να θαυμάσετε την πλούσια συλλογή του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux.

Καμάρες-Υδραγωγείο: Στην περιοχή Καμάρες, 1 χλμ νοτιοδυτικά από την πλατεία Τριών Ναυάρχων, βρίσκονται τμήματα δύο υδραγωγείων, τα οποία κατασκευάστηκαν για την παροχή νερού στο Νιόκαστρο. Ο επισκέπτης θα μείνει έκθαμβος από το βενετσιάνικο υδρευτικό σύστημα. Η περιοχή πήρε το όνομά της από τις προβαλλόμενες συνεχείς στοές του παλιού Βενετσιάνικου Υδραγωγείου.

Το Αντωνοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο: Φιλοξενούνται ευρήματα από τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου, που τοποθετούνται χρονολογικά στη Μυκηναϊκή, Αχαϊκή, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Εποχή. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε επίσης τμήμα μίας εξαιρετικής συλλογής από κειμήλια που είχε συλλέξει ο Γάλλος φιλέλληνας Rene Puaux και τα προσέφερε στην Πύλο, ώστε να αποτελέσουν ένα πρώτο συστατικό του Μουσείου του Ναβαρίνου. Τον Ιούνιο του 1930, ο δήμος Πύλου ανακήρυξε το Rene Puaux επίτιμο δημότη, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την πολύτιμη δωρεά του. Η κατασκευή του μουσείου ολοκληρώθηκε το 1958 με δωρεά του οδοντιάτρου Χρήστου Αντωνόπουλου, ο οποίος καταγόταν από τον Πήδασο και ήταν μετανάστης στην Αμερική.

Το Σπίτι Κωστή Τσικλιτήρα: Η Πύλος είναι η γενέτειρα του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλιτήρα. Στον παραλιακό δρόμο της πόλης βρίσκεται το σπίτι του, το οποίο σύντομα θα στεγάσει τη Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη του Δήμου. Ο Κωστής Τσικλιτήρας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων ζήτησε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης, αν και θα μπορούσε ως Ολυμπιονίκης να βρεθεί στα μετόπισθεν. Εκεί, προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα και απεβίωσε 6 μήνες μετά τη σπουδαία διάκριση στη Στοκχόλμη.

Το Ανάκτορο του Νέστορα: Σε απόσταση 15 χλμ από την Πύλο, στο λόφο του Εγκλιανού, δεσπόζει το Ανάκτορο του Νέστορα. Αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο και διαφέρει από τα υπόλοιπα στο ότι δεν περιτριγυρίζεται από κυκλώπεια τείχη. Στα κτίρια του συγκροτήματος περιλαμβάνονται επίσημα διαμερίσματα, αποθήκες κρασιού, σκευοθήκες και εργαστήρια. Ξεχωρίζουν η μεγάλη ορθογώνια «αίθουσα του θρόνου» με την κυκλική εστία, το λουτρό με τον πήλινο λουτήρα, και οι αποθήκες με τα πολυάριθμα αποθηκευτικά αγγεία. Το ανάκτορο ήταν διώροφο και διακοσμημένο με πολύχρωμες τοιχογραφίες. Καταστράφηκε από πυρκαγιά στα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. Από το Παλάτι, μπορείτε να απολαύσετε μία υπέροχη θέα προς τον όρμο του Ναβαρίνου και τη λιμνοθάλασσα της Βοϊδοκοιλιάς.

Οι Νήσοι Σφακτηρία-Τσιχλί Μπαμπά-Χελωνάκι: Μπροστά από το λιμάνι της Πύλου, υπάρχει το νησάκι Σφακτηρία. Επάνω στο νησάκι βρίσκεται το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στη μάχη της Σφακτηρίας, που περιλαμβάνει μεταξύ αυτών τα ονόματα των Τσαμαδού, Σαχίνη και Αναγνωσταρά. Εδώ επίσης βρίσκονται το μνημείο του Γάλλου αξιωματικού Μαλέ, ο τάφος του φιλέλληνα Παύλου Βοναπάρτη, ανιψιού του Ναπολέοντα, το μνημείο του φιλέλληνα κόμη Σανταρόζα, που έχασε τη ζωή του στη μάχη της Σφακτηρίας, το μνημείο των Ρώσων πεσόντων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου, το εκκλησάκι της Αναλήψεως (Παναγούλα) και το ρωσικού ρυθμού εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Στη νότια πλευρά της Σφακτηρίας βρίσκεται η νησίδα Τσιχλί-Μπαμπά, όπου βρίσκεται το μνημείο των Γάλλων πεσόντων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Στη νήσο Χελωνάκι, που βρίσκεται μέσα στο λιμάνι της Πύλου βρίσκεται το μνημείο των Άγγλων πεσόντων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας: Η γεωγραφική θέση και διαμόρφωση της Πύλου, καθιστά την περιοχή ένα σημαντικό βιότοπο. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας ή αλλιώς Διβάρι, αποτελεί ένα μέρος μοναδικής φυσικής ομορφιάς, αλλά και σημασίας, και έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή Natura 2000. Η περιοχή της λιμνοθάλασσας διαθέτει ένα μεγάλο πλούτο χλωρίδας και πανίδας, και αποτελεί μεταναστευτικό σταθμό για πλήθος πουλιών. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι το μοναδικό μέρος της Ευρώπης, όπου βρίσκει καταφύγιο ο Αφρικανικός Χαμαιλέοντας, που αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στη λιμνοθάλασσα από εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, να παρατηρήσουν τα πτηνά με τηλεσκόπια και να ενημερωθούν για την οικολογική αξία της περιοχής.

Το Πολυλίμνιο: Στη διαδρομή από Πύλο προς Μεσσήνη, στην κοινότητα Χαραυγή του δήμου Βουφράδος, βρίσκεται το Πολυλίμνιο, ένα υπέροχο σύμπλεγμα από πολλές μικρές λίμνες, οι οποίες δημιουργούν όμορφους καταρράκτες εξαιτίας του ανώμαλου εδάφους. Χαρακτηριστικός είναι ο καταρράκτης της Κάδης που πέφτει από ύψος 25 μέτρων, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό.

Εκκλησίες: Στην Πύλο αξίζει να επισκεφθείτε το μεγαλοπρεπή ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου με την υπέροχη θέα, καθώς και τα εκκλησάκια της Αγίας Σωτήρας και της Παναγίας Ρίπαινας.

Γύρω Περιοχές

Μεθώνη: Στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Μεσσηνίας και σε απόσταση 61 χλμ από την πόλη της Καλαμάτας βρίσκεται η Μεθώνη. Η Μεθώνη είναι μία όμορφη παραλιακή κωμόπολη με μοναδικά αξιοθέατα. Τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκύει πλήθος επισκεπτών, καθώς ενδείκνυται για ήσυχες οικογενειακές διακοπές.

Σύμφωνα με τον Παυσανία το πρώτο όνομα της πόλης ήταν Πήδασος. Ο Όμηρος την αναφέρει σαν μία από τις επτά πόλεις που είχε τάξει ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.

Παραλίες

Παραλία Γιάλοβας: Είναι μία εκτεταμένη αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά. Σήμα κατατεθέν της παραλίας είναι το ναυαγισμένο βαπόρι. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας, να κάνετε ηλιοθεραπεία, αλλά και να νοικιάσετε wind surf και κανό, προκειμένου να επιδοθείτε σε θαλάσσιες δραστηριότητες. Ακριβώς πάνω από την παραλία υπάρχουν εστιατόρια και καφετέριες, όπου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό ή τον καφέ σας.

Παραλία Βοϊδοκοιλιάς: Είναι αναμφισβήτητα η πιο δημοφιλής παραλία ολόκληρου του νομού Μεσσηνίας. Πρόκειται για μία παραλία αποτελούμενη από ψιλή άμμο, που σχηματίζει έναν σχεδόν ολοστρόγγυλο κόλπο, περικλείοντας μέσα του πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.

Επειδή ο όρμος της Βοϊδοκοιλιάς θεωρείται αρχαιολογικός χώρος, η περιοχή δεν έχει αλλοιωθεί από τουριστικές υποδομές. Παρόλο που η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς δέχεται πολλούς επισκέπτες, επικρατεί μία όμορφη ησυχία, κάτι που την καθιστά ιδανική.

Παραλία Χρυσή Άμμος: Πρόκειται για μία όμορφη, ήσυχη παραλία στρωμένη με ψιλή άμμο, με υπέροχη θέα στον κόλπο του Ναβαρίνου και τη νήσο Σφακτηρία. Κοντά στην παραλία θα βρείτε camping.

Παραλία Ρωμανού: Στο χωριό Ρωμανός υπάρχει μία όμορφη εκτεταμένη παραλία. Αποτελείται από ψιλή άμμο και διαθέτει διάφορα σκιερά μέρη. Πάνω από την παραλία υπάρχει αρκετός χώρος για παρκάρισμα.

Πώς θα πάτε

Η Πύλος απέχει 52 χλμ από την Καλαμάτα.

Από την Αθήνα μπορείτε να φτάσετε στην Πύλο αν ακολουθήσετε την Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου-Τριπόλεως, και έπειτα ακολουθήσετε τη διαδρομή Τρίπολη– Μεγαλόπολη- Καλαμάτα. Αφού φτάσετε στην Καλαμάτα, ακολουθείτε τη σήμανση προς Πύλο. Η απόσταση είναι 305 χλμ.

Από την Πάτρα μπορείτε να φτάσετε στην Πύλο αν ακολουθήσετε την Ε.Ο. Πατρών-Πύργου, και έπειτα ακολουθήσετε τη διαδρομή Πύργος-Κυπαρισσία. Αφού φτάσετε στην Κυπαρισσία, ακολουθείτε τη σήμανση προς Πύλο. Η απόσταση είναι 216  χλμ.

Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια του ΚΤΕΛ από την Αθήνα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη προς την Καλαμάτα. Επίσης υπάρχουν τακτικές σιδηροδρομικές συνδέσεις από Αθήνα και  Πάτρα προς Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα μπορείτε να φτάσετε και αεροπορικώς από το αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος. Επίσης, ο νομός συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα Κύθηρα και τον Κίσσαμο Χανίων.

Χιλιομετρικές αποστάσεις από την Καλαμάτα προς τις άλλες περιοχές της Μεσσηνίας
Μικρή Μαντινεία
8 χλμ
Μεσσήνη
10 χλμ
Άγιος Νικόλαος
49 χλμ
Πεταλίδι
26 χλμ
Βέργα
7 χλμ
Πύλος
50 χλμ
Γαργαλιάνοι
70 χλμ
Στούπα
45 χλμ
Καρδαμύλη
37 χλμ
Φιλιατρά
80 χλμ
Κορώνη
51 χλμ
Φοινικούντας
70 χλμ
Κυπαρισσία
70 χλμ
Χώρα Τριφυλίας
50 χλμ
Μεθώνη
60 χλμ
Άγιος Ανδρέας-Λογγά
 40 χλμ

Χρήσιμα Τηλέφωνα Πύλος

ΠΥΛΟΣ – Τ.Κ. 24001 ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δήμος Πύλου
27230 22221, 28038
Λιμεναρχείο Πύλου
27230 22225
Νοσοκομείο Πύλου
27230 22315
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου
27230 22448
Κέντρο Υγείας Πύλου
27230 23777-8
ΟΣΕ Καλαμάτας
27210 95056
Αστυνομία Πύλου
27230 22100, 22136
ΚΤΕΛ Καλαμάτας
27210 23147
Τουριστική Αστυνομία Πύλου
27230 23733
Λιμεναρχείο Καλαμάτας
27210 22218

Βίντεο Πύλος


Φωτογραφίες Πύλος