Xionodromika

Καλαμάτα: Η πανέμορφη & σύγχρονη πόλη της Μεσσηνίας…

Καλαμάτα


Η Καλαμάτα, είναι πόλη της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας. Η πόλη είναι χτισμένη στην θέση των αρχαίων Φαρών, στους πρόποδες του επιβλητικού Ταΰγετου στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου.

Η Καλαμάτα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Πελοποννήσου, μετά την Πάτρα και απέχει 255 χλμ από την Αθήνα, 215 χλμ από την Πάτρα και 715 χλμ από την Θεσσαλονίκη.

Η πόλη της Καλαμάτας αποτελεί το οικονομικό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου ενώ η γεωγραφική της θέση και το εύκρατο μεσογειακό της κλίμα την καθιστούν μια από τις πιο χαρισματικές πόλεις της Ελλάδας.

Ο δήμος περιλαμβάνει και 13 δημοτικά διαμερίσματα που εκτείνονται από τα δυτικά πεδινά της πόλης έως τον κεντρικό όγκο του Ταΰγετου και τα ανατολικά παράλια.

Η παλιά πόλη ήταν χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Φαραί. Το όνομά της “Καλαμάτα” πρωτοεμφανίζεται το 1142 στο τρίτο μέρος του Βίου του Οσίου Νίκωνος του “Μετανοείτε”. Το όνομά της πιθανόν προήλθε από μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία την Καλομάτα ή από τα καλάμια του Νέδοντα και συγκεκριμένα από το λαϊκό τύπο “καλάματα”. Η τελευταία εκδοχή ενισχύεται και από άλλα τοπωνύμια που έχουν πάρει το όνομά τους από το καλάμι.

Χάρτης Καλαμάτα

Η ιστορία της Καλαμάτας χάνεται στα βάθη των αιώνων, αφού ξεκινάει από την Πρωτοελλαδική εποχή (2600-2300 π.Χ.) έχοντας ίχνη ανθρώπινης ζωής που εντοπίστηκαν στα Ακοβίτικα, 2-3 χλμ. νοτιοδυτικά της Καλαμάτας. Η πόλη βρέθηκε υπό την κυριαρχία των Σπαρτιατών (8ος πΧ – 4ος πΧ αιώνας), των Φράγκων (1205 μΧ), των Ενετών(1685-1715μΧ) και έπειτα των Τούρκων.

Η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή της Μάνης, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός της Καλαμάτας είναι η απελευθέρωση από τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου το 1821. Τότε, ο Νικηταράς, ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και άλλοι οπλαρχηγοί μπήκαν στην πόλη ως απελευθερωτές. Στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων τελέστηκε δοξολογία και ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821.

Στα τέλη του 19ου αιώνα χτίζεται το λιμάνι της Καλαμάτας που υπάρχει μέχρι και σήμερα, και η πόλη γνώρισε σημαντική ανάπτυξη και ακμή. Σήμερα, η Καλαμάτα έχει καταφέρει να διατηρήσει την γοητεία της παλιάς αρχοντικής πόλης, με το ιστορικό κέντρο, τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίσματα και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Η οικονομία της πόλης στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή και κυρίως στην παραγωγή ελαιολάδου, ελιάς, σύκα, σταφίδα και οπωροκηπευτικών αλλά και στον τουρισμό. Στην περιοχή υπάρχουν και αρκετές βιομηχανίες μεταποίησης και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων αλλά σημαντική είναι και η μονάδα της καπνοβιομηχανίας Καρέλια.

Μια περιπλάνηση στο Ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας θα σας ζωντανέψει εικόνες του παρελθόντος και θα σας γεμίσει δέος. Όμορφοι πεζόδρομοι, βυζαντινές εκκλησίες, καταπληκτικές παραλίες με καταγάλανα νερά, εντυπωσιακά κτίρια κοσμούν την αρχόντισσα της Μεσσηνίας, Καλαμάτα.

Η Καλαμάτα, είναι μια από τις πιο σύγχρονες πόλεις της Ελλάδας, με άρτια ρυμοτομία αλλά και έντονη εκπαιδευτική και πολιτιστική δραστηριότητα. Στην πόλη υπάρχει σύγχρονο νοσοκομείο, πλήρεις και υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις ενώ στην πόλη εδρεύει ΤΕΙ και σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στην περιοχή λειτουργεί πολιτικό αεροδρόμιο που διευκολύνει την προσέλευση τουριστών.

Πολιούχος της Καλαμάτας είναι ο επιβλητικός ναός της Υπαπαντής που βρίσκεται κάτω από το κάστρο. Είναι ο μητροπολιτικός ναός της πόλης και γιορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου.

Η Καλαμάτα είναι γενέτειρα πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων όπως ο Νικηταράς (Νικήτας Σταματελόπουλος, 1782-1849) οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (1815-1883) μια μεγάλη φυσιογνωμία του πολιτικού κόσμου ο οποίος διετέλεσε 10 φορές πρωθυπουργός στα τέλη του 19ου αιώνα, η Μαρία Πολυδούρη (1902-1930) ποιήτρια της νεορομαντικής σχολής, ο Βασίλης Φωτόπουλος (1934-2007) σκηνογράφος και ο Νικόλαος Πολίτης (1852-1921) λαογράφος.

Άλλες μεγάλες καλλιτεχνικές και πολιτικές προσωπικότητες είναι  ο Yanni (Γιάννης Χρυσομάλλης) μουσικοσυνθέτης και πιανίστας, o Αντώνης Σαμαράς πολιτικός, o Προκόπης Παυλόπουλος καθηγητής πανεπιστημίου και πολιτικός κ.ά.

Πολλά αξιοθέατα θα βρείτε στην γραφική πόλη της Καλαμάτας όπως το κάστρο, τον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής, το μοναστήρι των Καλογραίων, το αρχαιολογικό μουσείο Μπενάκη, την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και άλλα. Όλα τα μνημεία και τα αξιοθέατα της πόλης θυμίζουν την μεγάλη ιστορία αυτής της πόλης.

Επίσης, θα βρείτε πολλά καταλύματα όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και βίλλες για την διαμονή σας, που θα σας προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις για ευχάριστες και ξεκούραστες διακοπές. Έντονη νυχτερινή ζωή με πολλά μπαρ, καφετέριες και club σας υπόσχονται διασκέδαση και στιγμές χαλάρωσης και ανεμελιάς.

Από το λιμάνι της Καλαμάτας μπορείτε να κατευθυνθείτε δυτικά προς την παραλία όπου αράζουν ιστιοπλοϊκά σκάφη ή ανατολικά για να διασχίσετε την οδό Ναυαρίνου που σφύζει από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες και αποτελεί στέκι για τους ντόπιους και όχι μόνο.

Κατευθυνόμενοι από την Καλαμάτα προς την Μεσσηνιακή Μάνη θα συναντήσετε πανέμορφες ακρογιαλιές όπως της Αβίας, Καρδαμύλη, Στούπα, Άγιος Νικόλαος και ο όρμος του Αλμυρού.

Η Καλαμάτα αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για όσους θέλουν να ανακαλύψουν τον νομό Μεσσηνίας, αφού βρίσκεται στο κέντρο του νομού και μόλις μια ώρα από τους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Συνδυάζοντας αρμονικά βουνό και θάλασσα, η αρχοντική πόλη της Καλαμάτας σας προσκαλεί να την γνωρίσετε και να εξερευνήσετε τον παραδεισένιο τόπο της Μεσσηνιακής Μάνης.

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα

Η εύφορη και ευλογημένη Μεσσηνιακή γη παράγει πολλά τοπικά προϊόντα όπως φρούτα, οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο, κρασί κ.ά. Η Μεσσηνία φημίζεται για την παραγωγή ελαιολάδου και για τις ελιές καλαμών που είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα ενώ γίνεται και εξαγωγή των προϊόντων.

Πολλά ακόμα προϊόντα παράγει η Μεσσηνιακή γη όπως σύκα, σταφίδα, σταφύλια, μέλι, εξαιρετικό κρασί, μπαλσάμικο ξύδι, νόστιμες ντομάτες, πατάτες, μελιτζάνες, γευστικές πιπεριές, αγγούρια, κολοκυθάκια, φασολάκια καθώς και εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια αλλά και καρπούζια, πεπόνια.

Από διάφορα καταστήματα της Καλαμάτας μπορείτε να προμηθευτείτε βότανα και αρωματικά φυτά από τον Ταΰγετο.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε κάποιο από τα εστιατόρια ή τις ταβέρνες της περιοχής και να δοκιμάσετε κόκορα καπαμά με χοντρά μακαρόνια, παστό, χοιρινό με σέλινο, τις φημισμένες ελιές Καλαμάτας, το φρέσκο ψάρι βακαλάο με σκορδαλιά, σύγκλινο, λουκάνικο, τυρί σφέλα, παξιμάδια με ντόπιο ελαιόλαδο.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Στην Καλαμάτα υπάρχει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα και πνευματική ζωή.  Από τις κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το μήνα Ιούλιο. Κάθε Ιούλιο και Αύγουστο πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις όπως εκθέσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εικαστικά, φεστιβάλ κ.ά.

Ιδιαίτερα τιμάται στις 2 Φεβρουαρίου, η πολιούχος της πόλης Υπαπαντή, ενώ στις 23 Μαρτίου 1821 πραγματοποιείται εορτασμός για την κήρυξη της Επανάστασης  στην Καλαμάτα στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων. Επίσης, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νομαρχίας Μεσσηνίας (Ο.Π.Α.Ν.Α.Μ.) διοργανώνει και παρουσιάζει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως:

Βλαχέρνεια – Συνάντηση Φιλαρμονικών: Πραγματοποιείται στα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου στα Φιλιατρά.

Ιθωμαία: Εκδηλώσεις στην Ιθώμη Αρχαίας Μεσσήνης. Πραγματοποιούνται το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου.

Αγαπήνεια: Διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στους Γαργαλιάνους προς τιμήν του Τέλου Άγρα Μακεδονομάχου της Μεσσηνίας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τις αρχές Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου.

Νεστόρεια: Γιορτή Κρασιού στην Χώρα και πραγματοποιείται το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου.

Ναυαρίνεια: Εκδηλώσεις εορτασμού για την επέτειο της Ναυμαχίας στην Πύλο. Πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου.

Η Καλαμάτα διαθέτει πολύ καλές αθλητικές υποδομές και φιλοξενεί πολλά Διεθνή αθλητικά γεγονότα: Μερικά από αυτά είναι ιστιοπλοΐα, στίβο, τένις, ρυθμική γυμναστική και άλλα.

Αξιοθέατα Καλαμάτα

Πλατείες: Η όμορφη πλατεία Υπαπαντής βρίσκεται νότια του κάστρου. Στην πλατεία δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος που γιορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου.

Η ιστορική και κεντρική πλατεία της 23ης Μαρτίου είναι γεμάτη ζωή αφού διαθέτει πολλές καφετέριες και μπαρ. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει το Ηρώο που μνημονεύει τη στιγμή του ξεσηκωμού, ενώ βόρεια της πλατείας βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, όπου σύμφωνα με την παράδοση, σε αυτό το ναό κηρύχτηκε η Επανάσταση του 1821.

Η πλατεία Φραγκόλιμνας βρίσκεται νοτιανατολικά της πλατείας Υπαπαντής και προήλθε από επιχωμάτωση το 19ο αιώνα. Εκεί, βρίσκεται το Μητροπολιτικό Μέγαρο της Καλαμάτας.

Μπορείτε να δείτε την πλατεία Μαυρομιχάλη όπου στα βόρεια υψωνόταν ο Πύργος του Παναγιώτη Μπενάκη ενώ μπαίνοντας σε αυτή θα δείτε των ναό των Μικρών Ταξιαρχών (Ταξιαρχάκι).

Το Κάστρο της Καλαμάτας: Συνδέεται με την ιστορική οικογένεια των Βιλεαρδουίνων που ίδρυσαν το πριγκιπάτο της Αχαΐας. Στο πέρασμα των αιώνων, το κάστρο γνώρισε πολλές κυριαρχίες όπως των Βυζαντινών, Ενετών, Φράγκων, Οθωμανών και συνδέθηκε με την ιστορική διαδρομή της πόλης έως τον 19ο αιώνα.

Σήμερα, το κάστρο της Καλαμάτας, το οποίο πρωταγωνιστεί στην Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ του Άγγελου Τερζάκη, αποτελεί δείγμα των κάστρων που ίδρυσαν οι Φράγκοι στην Πελοπόννησο. Στο κάστρο σώζονται πολλά τμήματα που μπορεί να δει ο επισκέπτης ενώ προσφέρει και πανοραμική θέα στην Καλαμάτα και την γύρω περιοχή.

Στο νότιο τμήμα του κάστρου υπάρχει ένα μικρό θέατρο που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950 και φιλοξενεί παραστάσεις χορού, μουσικής, και άλλες εκδηλώσεις.

Εκκλησίες: Κοντά στο κάστρο, στο βορειοδυτικό προμαχώνα, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Δημητρίου που χτίστηκε τον 19ο αιώνα. Νοτιοδυτικά του κάστρου, κοντά στην είσοδό του, βρίσκεται ο μικρός ναός της Αγίας Κυριακής. Η εκκλησία είναι μονόχωρη, ξυλόστεγη και η κατασκευή της τοποθετείται τον 17ο αιώνα. Πρόκειται για ένα παρεκκλήσι της Μονής Καλογραίων.

Στα ριζά του κάστρου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Η εκκλησία είναι ημισπηλαιώδεις και διαθέτει λείψανα τοιχογραφιών, πιθανότατα Υστεροβυζαντινών χρόνων.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται νοτιανατολικά του κάστρου και ήταν ο πρώτος μητροπολιτικός ναός της πόλης. Ο ναός είναι μονόκλιτος ξυλόστεγος ενώ η μακρόχρονη ιστορία του αναφέρεται σε επιγραφή του 1939 στο εσωτερικό του ναού. Η κατασκευή του ναού χρονολογείται από τα χρόνια της Β’ Ενετοκρατίας (1685-1715). Σύμφωνα με την ιστορία, επισκέφθηκαν την εκκλησία ο Ι. Καποδίστριας και ο βασιλιά Όθων ενώ ο Ιμπραήμ είχε καταστρέψει την εκκλησία.

Ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού  δεσπόζει στην ομώνυμη πλατεία και είναι ο Μητροπολιτικός Ναός της Καλαμάτας. Ο σημερινός μεγαλοπρεπής ναός της Υπαπαντής θεμελιώθηκε το 1860 και εγκαινιάστηκε το 1873. Ο ναός έχει διπλά κωδωνοστάσια και ευμεγέθεις τρούλους ενώ στα νοτιοανατολικά του ναού, στο προαύλιο, υπάρχει ένας πέτρινος σταυρός που θυμίζει ότι στο σημείο αυτό υπήρχε ο παλιός ναός που καταστράφηκε το 1770.

Στον Ιερό ναό της Υπαπαντής φυλάσσεται η ιερή εικόνα της Παναγίας Υπαπαντής, που βρέθηκε στα ερείπια της παλαιότερης εκκλησίας Υπαπαντής που καταστράφηκε το 1770. Αρχικά, η εικόνα βρισκόταν στον πρώτο Μητροπολιτικό ναό της πόλης, τον Άγιο Γεώργιο και έπειτα στον ναό της Υπαπαντής. Ο Μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής γιορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου με ιδιαίτερη λαμπρότητα και οι τελετουργίες αρχίζουν στις 27 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στις 9 Φεβρουαρίου με πανηγυρική ολονύχτια αγρυπνία.

Στην βορειοδυτική πλευρά της πλατείας της Υπαπαντής βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Πρόκειται για έναν μονόχωρο ξυλόγλυπτο ναό που χρονολογείται από την Μεταβυζαντινή περίοδο.

Στην δυτική πλευρά της πλατείας Φραγκόλιμνας βρίσκεται ένας “διπλός ναός”. Το βασικό τμήμα είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου, ένας μονόχωρος ναός με χτιστό τέμπλο και ξύλινη ψευδοροφή. Ο ναός χρονολογείται από τις αρχές του 18ου αιώνα και διαθέτει γύψινες διακοσμήσεις των αρχών του 20ου αιώνα. Στην νότια πλευρά της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου Τζάνε που είναι και αυτό μονόχωρο.

Ο μονόχωρος ναός του Αγίου Νικολάου Εφεσίου βρίσκεται στην βορειανατολική πλευρά της πλατείας Φραγκόλιμνας και διαθέτει νεοκλασικίζοντα στοιχεία. Ο ναός χρονολογείται από το 19ο αιώνα.

Ανατολικά της πλατείας Φραγκόλιμνας βρίσκεται ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Χαραλάμπους που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Καλαμάτας. Κατά τα χρόνια της Ενετοκρατίας ο ναός ονομαζόταν Μητρόπολη.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου βρίσκεται δυτικά της πλατείας Υπαπαντής και είναι χτισμένος στα θεμέλια μικρότερου ναού στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο ναός αυτός είναι μια από τις πρώτες ενορίες της πόλης.

Το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται βόρεια της πλατείας 23ης Μαρτίου και αποτελεί το σήμα κατατεθέν για ολόκληρη την πόλη. Είναι ένας μικρός βυζαντινός ναός που χρονολογείται από τα μέσα του 11ο – 12ο αιώνα. Στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων κηρύχθηκε η Επανάσταση στις 23 Μαρτίου 1821 και συνέταξαν την Διακήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας με την υπογραφή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που ήταν το πρώτο διπλωματικό έγγραφο της επαναστατημένης Ελλάδας, που εστάλη στις τις Ευρωπαϊκές Αυλές. Κάθε χρόνο στις 23 Μαρτίου γιορτάζεται η επέτειος με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τιμές. Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται γίνεται και αναπαράσταση της ανεξαρτησίας.

Στην είσοδο της πλατείας Μαυρομιχάλη βρίσκεται ο ιερός ναός των Μικρών Ταξιαρχών (Ταξιαρχάκι) που αποτελεί μετόχι της μονής Βελανιδιάς. Είναι ένας μονόχωρος και ξυλόστεγος ναός που χρονολογείται από τις αρχές 19ου ή τα τέλη του 18ου αιώνα.

Η Μονή Καλογραίων: Βρίσκεται νοτιανατολικά του κάστρου και είναι μια ιστορική γυναικεία μονή που σήμερα αριθμεί περίπου 23 μοναχές. Η μονή ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, το 1796, από τον δάσκαλο και ιερωμένο Γεράσιμο Παπαδόπουλο (1763-1844), ο οποίος γεννήθηκε στην Καλαμάτα και σπούδασε στην γνωστή σχολή της Δημητσάνας. Ο τάφος του ιερωμένου βρίσκεται έξω από το καθολικό της Μονής. Η μονή λεηλατήθηκε από τον Ιμπραήμ, ανασυστάθηκε αλλά διαλύθηκε και πάλι το 1834 με το διάταγμα αντιβασιλείας του Όθωνα. Μετά από λίγα χρόνια καταλήφθηκε από μοναχές.

Σήμερα, στην Μονή Καλογραίων μπορείτε να δείτε το καθολικό της μονής και το βυζαντινού ρυθμού ναό του Τιμίου Προδρόμου που χρονολογείται από το 1978-1983. Το σημερινό καθολικό της μονής είναι ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που θεωρείται ο σημαντικότερος βυζαντινός ναός της Καλαμάτας.

Οι μοναχές ασχολήθηκαν με την ύφανση μεταξωτών, τα οποία παρήγαγαν μόνες τους έχοντας σαν αποτέλεσμα να βραβευθούν πολλές φορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ συγχρόνως κατέστησαν διάσημη την πόλη και την μονή. Όσοι επισκεφθείτε την μονή μπορείτε να θαυμάσετε ή και να αγοράσετε τα υπέροχα μεταξωτά και τα εντυπωσιακά εργόχειρα των μοναχών.

Αρχοντικά: Στη νότια πλευρά της πλατείας Υπαπαντής υψώνεται το αρχοντικό Κορφιωτάκη, το οποίο θα στεγάσει το Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Το Δημοτικό Ωδείο: Βόρεια της πλατείας Υπαπαντής, στη γωνία της οδού Αλεξανδράκη με την πλατεία Βιλεαρδουίνου, βρίσκεται το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Το Ωδείο στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό τριώροφο κτίριο της δεκαετίας του 1860 ενώ στους χώρους του είχαν λειτουργήσει το πρώτο Γυμνάσιο της Καλαμάτας και άλλα σχολεία.

Το Αλεξανδράκειο Γηροκομείο: Βρίσκεται βορειοανατολικά του ναού της Υπαπαντής και είναι δωρεά του μεγάλου ευεργέτη της Καλαμάτας, Σπυρίδωνα Αλεξανδράκη. Τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα λειτουργούσε και ως Αλεξανδράκειο Νοσοκομείο-Πτωχοκομείο ενώ το 1940 περιορίστηκε σε Αλεξανδράκειο Γηροκομείο.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Καλαμάτας: Λειτουργεί από το 2004 και βρίσκεται στην πλατεία Υπαπαντής. Η βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 7.400 τίτλους βιβλίων καλύπτοντας το γνωστικό και επιστημονικό φάσμα.

Τα Αρχεία του νομού Μεσσηνίας: Στεγάζονται σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο του 1890-1910, στην νότια πλευρά της πλατείας Υπαπαντής. Είναι μια περιφερειακή υπηρεσία των ΓΑΚ, που ιδρύθηκε το 1991 και έχει ως σκοπό την διαφύλαξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του νομού Μεσσηνίας. Τα ΓΑΚ αξιοποιούν τα αρχεία τους ενώ παράλληλα οργανώνουν και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και προγράμματα.

Το Μητροπολιτικό Μέγαρο: Νοτιοανατολικά της πλατείας Υπαπαντής, βρίσκεται το Μητροπολιτικό Μέγαρο της πόλης και έπειτα συναντάμε την πλατεία Φραγκόλιμνας.

Το Στρατιωτικό Μουσείο: Στεγάζεται σε κτίριο που είχε παραχωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας. Βρίσκεται στην πλατείας Φραγκόλιμνας, δίπλα στον “διπλό ναό”, και λειτουργεί από το 2006 με ευθύνη του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Το Στρατιωτικό μουσείο παρουσιάζει την ελληνική ιστορία από την Επανάσταση του 1821 έως τις μέρες μας μέσω εκθεμάτων οπτικοακουστικού και φωτογραφικού υλικού, καθώς και μέσα από κείμενα.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας: Στεγάζεται σ’ ένα νεοκλασικό κτίριο του 1870-1890, το πρώην αρχοντικό της οικογένειας Κυριάκου και βρίσκεται δυτικά της πλατείας Υπαπαντής. Το μουσείο ιδρύθηκε από τον τοπικό Σύλλογο για την διάδοση των Γραμμάτων. Το μουσείο περιλαμβάνει ιστορικά, λαογραφικά και λαϊκά εκθέματα από την καθημερινή ζωή.

Μεταξύ των εκθεμάτων του μουσείο περιλαμβάνονται η συλλογή Καρέλια με παραδοσιακή Καλαματιανή ενδυμασία, αναπαράσταση παραδοσιακού καφενείου και σπιτιού καθώς και έκθεση αφιερωμένη στην βιβλιοδεσία και την τυπογραφία, αφού στην Καλαμάτα υπήρξε το πρώτο τυπογραφείο της ελεύθερης Ελλάδας όπου τυπώθηκε και η Προκήρυξη των Επαναστατημένων Ελλήνων προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές.

Το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας: Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πλατείας Υπαπαντής και στεγάζεται σε ένα αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο. Το κτίριο δωρίθηκε από τον Αντώνιο Μπενάκη, ιδρυτή του ομώνυμου μουσείου της Αθήνας. Το μουσείο λειτουργεί από το 1971 και διαθέτει εκθέματα από την Μυκηναϊκή εποχή, τα προϊστορικά χρόνια και Ρωμαϊκά χρόνια που προέρχονται από διάφορες περιοχές του νομού Μεσσηνίας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας: Στεγάζεται στο παλιό κτίριο της δημοτικής αγοράς στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης. Το μουσείο περιλαμβάνει ανασκαφικά ευρήματα από την αρχαιότητα και τους βυζαντινούς χρόνους από όλο το νομό Μεσσηνίας. Το μουσείο ιδρύθηκε μόλις το 2002 και στους εκθεσιακούς του χώρους ξετυλίγεται η μακρά ιστορία του νομού Μεσσηνίας.

Το Καπνεργοστάσιο Καρέλια: Στην πλατεία Φραγκόλιμνας απέναντι από τη νοτιοανατολική της πλευρά, βρίσκεται το παλιό εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Καρέλια.

Η Φιλαρμονική του δήμου: Στεγάζεται σ’ ένα παλιό αρχοντικό του Παναγιώτη Τζάνε, το οποίο χρησιμοποιούσε ο αρχιστράτηγος του αγώνα Πέτρος Μαυρομιχάλης ως αποθήκες εφοδιασμού κατά την επανάσταση του 1821. Το αρχοντικό αυτό βρίσκεται νοτιοδυτικά της πλατείας Υπαπαντής.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας “Α. Τάσσος”: Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πλατείας Υπαπαντής και ιδρύθηκε το 2002. Η πινακοθήκη ανήκει στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας και πήρε το όνομά της από τον μεγάλο χαράκτη Α. Τάσσο, ο οποίος καταγόταν από την Μεσσηνία και δώρισε πολλά έργα του.

Στα εκθέματα της πινακοθήκης βρίσκονται και έργα του Βαρώτσου, του Τέτση, της Ζούνη, του Κατσουλίδη, του Μπόστογλου και άλλων. Το νεοκλασικό κτίριο όπου στεγάζεται η Πινακοθήκη βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, όπου και πραγματοποιούνται πολλές εκθέσεις.

Γύρω Περιοχές

Μπορείτε να δείτε και να επισκεφθείτε πολλούς κοντινούς προορισμούς, που απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Μερικοί από αυτούς είναι Στούπα, Κορώνη, Καρδαμύλη, Πύλος, Μεθώνη, Κυπαρισσία, Φοινικούντα, Άγιος Νικόλαος κ.ά.

Στούπα: Είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης, που βρίσκεται 45 χλμ  ανατολικά από την πόλη της Καλαμάτας. Διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Λεύκτρου, ο οποίος απαριθμεί περίπου 600 μόνιμους κατοίκους. Τους καλοκαιρινούς μήνες, ο αριθμός των κατοίκων της περιοχής αυξάνεται αισθητά.

Καρδαμύλη: Είναι ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης, που βρίσκεται 35 χλμ  νότια της πόλης της Καλαμάτας, και υπάγεται διοικητικά στο δήμο Λεύκτρου. Η Καρδαμύλη αποτελεί  έναν από τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς της Μεσσηνιακής Μάνης και ταυτόχρονα σημαντικό τουριστικό θέρετρο.

Μεθώνη: Στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Μεσσηνίας και σε απόσταση 61 χλμ  από την πόλη της Καλαμάτας βρίσκεται η Μεθώνη. Η Μεθώνη είναι μία όμορφη παραλιακή κωμόπολη με μοναδικά αξιοθέατα. Τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκύει πλήθος επισκεπτών, καθώς ενδείκνυται για ήσυχες οικογενειακές διακοπές.

Κορώνη: Η Κορώνη είναι μία γραφική παραλιακή κωμόπολη του νομού Μεσσηνίας, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε ένα χαμηλό λόφο. Απαριθμεί περίπου 2000 κατοίκους και απέχει 52 χλμ. από την πόλη της Καλαμάτας.

Παραλίες Καλαμάτα

Υπάρχουν πολλές θαυμάσιες παραλίες κατά μήκος των ακτών του νομού Μεσσηνίας. Αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά του Μεσσηνιακού Κόλπου. Φιλόξενες αμμουδιές με αβαθή νερά και λαμπερή ολόχρυση άμμο. Κάθε ακρογιαλιά έχει το δικό της χρώμα, τη δική της γραφικότητα και τον δικό της χαρακτήρα.

Παραλία Καλαμάτας: Ένα από τα πιο όμορφα σημεία στην πόλη της Καλαμάτας είναι η παραλία της. Η παραλία της Καλαμάτας εκτείνεται σε μήκος 2,5 χλμ  και μπορείτε να φτάσετε ακόμα και περπατώντας από το κέντρο της πόλης. Η πανέμορφη παραλία της Καλαμάτας με τους φοίνικες, τις χρωματιστές ομπρέλες και το ψιλό βότσαλο έχει βραβευθεί με γαλάζια σημαία ενώ υπάρχουν και πολλά εστιατόρια, ψαροταβέρνες και άλλα κατά μήκος της παραλίας.

Παραλία Μικρής Μαντίνειας: Η παραλία Μικρής Μαντίνειας απέχει 7 χλμ από την πόλη της Καλαμάτας και διαθέτει πληθώρα από ταβέρνες. Είναι μια πολύ όμορφη παραλία, στρωμένη με βότσαλο ενώ παρέχει και ναυαγοσώστη.

Παραλία Αλμυρού: Η παραλία Αλμυρού είναι μια από τις πιο δημοφιλής και πολυσύχναστες παραλίες της Καλαμάτας. Βρίσκεται 6 χλμ ανατολικά της Καλαμάτας και είναι ιδανική για θαλάσσια σπόρ. Η θαυμάσια οργανωμένη παραλία του Αλμυρού είναι στρωμένη με βότσαλο και διαθέτει πολλά beach bar, ταβέρνες, clubs ενώ έχετε την δυνατότητα να διασκεδάσετε κάνοντας κάποιο από τα αγαπημένα σας θαλάσσια σπορ όπως beach volley, wind surfing, Θαλάσσιο σκι και άλλα.

Παραλία Σάντοβας Αβίας: Η παραλία Σάντοβας βρίσκεται στην Αβία, 12 χλμ από την πόλη της Καλαμάτας. Είναι μια από τις πιο κοσμικές παραλίες της περιοχής και είναι στρωμένη με ψιλή άμμο και μικρό βότσαλο. Στην παραλία υπάρχουν πολλά beach bar και πάρκινγκ.

Δραστηριότητες Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα και σε όλο το νομό Μεσσηνίας υπάρχουν πολλά πανέμορφα φυσικά τοπία που μπορούν να ικανοποιήσουν τους λάτρεις της πεζοπορίας και της ορειβασίας.

Υπάρχουν πολλές διαδρομές στην περιοχή του Ταΰγετου όπου μπορείτε να κάνετε πεζοπορία ή ορειβασία με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας. Κατά μήκος της οροσειράς του Ταΰγετου υπάρχουν αναρίθμητες λίμνης, φαράγγια και χαράδρες με πιο γνωστές τις χαράδρες της Κασκάρας, του Βυρού, του Ριντόμου και της Λαγκάδας.

Γύρω στα 32 χλμ  από την πόλη της Καλαμάτας μπορείτε να ακολουθήσετε μια πανέμορφη διαδρομή 3 χιλιομέτρων στο αξιοθαύμαστο φαράγγι του Πολυλιμνίου με τις 15 λίμνες που φέρουν παράξενα ονόματα όπως Μαυρολίμνα, Κάδη, του Ιταλού, της Σταθούλας, Καδούλα, του Τυχερού και τους καταρράκτες. Μια μαγευτική διαδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη.

Η Καλαμάτα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των φίλων των θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Πολλά είναι τα θαλάσσια σπορ που μπορείτε να κάνετε στην περιοχή όπως κολύμπι, θαλάσσιο σκι, Kite surf, ψάρεμα, καταδύσεις, wind surf, ιστιοπλοΐα κ.ά.

Πώς θα πάτε

Οδικώς:

Η Καλαμάτα απέχει 238 χλμ  από την Αθήνα. Από την Αθήνα μπορείτε να φτάσετε στην Καλαμάτα αν ακολουθήσετε την Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου-Τριπόλεως, και έπειτα ακολουθήσετε τη διαδρομή Τρίπολη– Μεγαλόπολη- Καλαμάτα. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 238 χλμ.

Από την Πάτρα μπορείτε να φτάσετε στην Καλαμάτα αν ακολουθήσετε την Ε.Ο. Πατρών-Κορίνθου-Τριπόλεως, και έπειτα ακολουθήσετε τη διαδρομή Τρίπολη– Μεγαλόπολη- Καλαμάτα. Η απόσταση είναι 286 χλμ. Από την Πάτρα μπορείτε να φτάσετε στην Καλαμάτα και μέσω της Ε.Ο. Πατρών – Πύργου. Έπειτα ακολουθείτε το δρόμο προς Αμαλιάδα και πριν φτάσετε στην Κυπαρισσία στρίβετε στο Καλό Νερό με κατεύθυνση Καλαμάτα. Υπάρχει σήμανση που μπορείτε να ακολουθήσετε. Η απόσταση είναι 209 χλμ.

Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια του ΚΤΕΛ από την Αθήνα, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη προς την Καλαμάτα.

Επίσης υπάρχουν τακτικές σιδηροδρομικές συνδέσεις από Αθήνα και  Πάτρα προς Καλαμάτα.

Στην Καλαμάτα μπορείτε να φτάσετε και αεροπορικώς από το αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας, από την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο. Υπάρχουν πτήσεις 3 φορές την εβδομάδα.

Επίσης, ο νομός συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα Κύθηρα και τον Κίσσαμο Χανίων.

Χιλιομετρικές αποστάσεις από την Καλαμάτα
Αθήνα
238 χλμ
Γρεβενά
575 χλμ
Πάτρα
288 χλμ
Λαμία
438 χλμ
Ιωάννινα
510 χλμ
Τρίπολη
80 χλμ
Θεσσαλονίκη
715 χλμ
Βόλος
543 χλμ
Κόρινθος
167 χλμ
Τρίκαλα
545 χλμ

 

Χιλιομετρικές αποστάσεις από την Καλαμάτα προς τις άλλες περιοχές της Μεσσηνίας
Μικρή Μαντινεία
8 χλμ
Μεσσήνη
10 χλμ
Άγιος Ανδρέας-Λογγά
40 χλμ
Πεταλίδι
26 χλμ
Βέργα
7 χλμ
Πύλος
50 χλμ
Γαργαλιάνοι
70 χλμ
Στούπα
45 χλμ
Καρδαμύλη
37 χλμ
Φιλιατρά
80 χλμ
Κορώνη
51 χλμ
Φοινικούντας
70 χλμ
Κυπαρισσία
70 χλμ
Χώρα Τριφυλίας
50 χλμ
Μεθώνη
60 χλμ

Χρήσιμα Τηλέφωνα Καλαμάτα

ΚΑΛΑΜΑΤΑ – Τ.Κ. 24100, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Νομαρχία Μεσσηνίας
27210 44200
ΚΤΕΛ Πάτρας
2610 623886
Δήμος Καλαμάτας
27213 60700
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης
2310 544470
Νοσοκομείο Καλαμάτας
27210 46000
ΟΣΕ Καλαμάτας
27210 95056, 95006
Αστυνομία Καλαμάτας
27210 44654, 44651
ΟΣΕ Αθήνας
210 5131601
Τροχαία Καλαμάτας
27210 44634, 44631
Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο
27210 26209
Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας
27210 44600
Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας
27210 28449
Τουριστική Αστυνομία Καλαμάτας
27210 44680-1
Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας
27210 86550, 22607
Ταχυδρομείο Καλαμάτας
27210 22810
Πινακοθήκη Καλαμάτας
27210 22607
Λιμεναρχείο Καλαμάτας
27210 22218
Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
27210 94819
Ταξί Καλαμάτας
27210 23434, 22522, 29898, 23939
Πρακτορείο Φέρυ-Μπωτ για Κρήτη
27210 20704
Ραδιοταξί Καλαμάτας
27210 26565, 21112, 90999
Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας «Ποσειδών»
27210 22367
Αεροδρόμιο Καλαμάτας
 27210 69696-7
Ναυτικός Όμιλος «Αίολος»
 27210 85382
Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
 210 3530000
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας
 27210 97733, 21129
ΚΤΕΛ Καλαμάτας
 27210 22851, 28581
Σύλλογος Πεζοπόρων & Ορειβατών «Έυκλης»
 27210 84844
ΚΤΕΛ Αθήνας
 210 5233810, 210 5134293

Φωτογραφίες Καλαμάτα