Τρίκαλα Κορινθίας
 
 
ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τρίκαλα Κορινθίας
 
Αξιοθέατα στα Τρίκαλα Κορινθίας
 


Σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, λίμνες και σπήλαια, μνημεία φυσικού κάλλους, χιονοδρομικό κέντρο, γραφικά πατροπαράδοτα χωριά και οικισμούς κ.α…

Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα αξιοθέατα στα Τρίκαλα Κορινθίας...

 
Μοναστήρι Αγίου Βλασίου, Τρίκαλα Κορινθίας
 
 
 

ΑΝΩ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Εκκλησίες
Επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που είναι και ο πολιούχος της συνοικίας των Άνω Τρικάλων. Το 1805 ο ναός του Αγίου Νικολάου ανακαινίστηκε από την οικογένεια των Νοταράδων. Ο ναός είναι θολωτός και σταυρικού σχήματος ενώ οι εικόνες του τέμπλου είναι προσφορά του Πανούτσου Νοταρά.

Στο προαύλιο της εκκλησίας βρίσκεται ο τάφος του Ανδρέα Νοταρά (1810-1893).

Στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας, μπορείτε να επισκεφθείτε και το Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Γεράσιμου που χρονολογείται από το 1968, τον παλιό ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου που η καμπάνα του φέρει την χρονολογία 1834, την Αγία Βαρβάρα, τον Άγιο Ιωάννη που χτίστηκε το 1939 με δαπάνες του Ιωάννη Γιαννακούλα καθώς και το μονοθάλαμο εκκλησάκι του Αγίου Γεράσιμου όπου κατοίκησε ο Άγιος.

ΑΝΩ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Αρχοντικά
Στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας έχετε την ευκαιρία να δείτε τον Πύργο των Νοταραίων και το ερειπωμένο αρχοντικό της οικογένειας των Δασαίων, στην πόρτα του οποίου υπάρχει η επιγραφή "1806 Μαΐου 1, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΩΛΙΩΤΗ ΟΥΤΟΣ Ο ΟΙΚΟΣ ΕΚΤΙΣΘΗ".

ΜΕΣΑΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Εκκλησίες
Πολιούχος της Μεσαίας συνοικίας των Τρικάλων Κορινθίας είναι ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που γιορτάζεται με λαμπρότητα στις 6 Αυγούστου. Στην εκκλησία βρίσκεται η εικόνα του Προδρόμου, που έφτιαξε ο αγιογράφος Πέτρος Βάλβης το 1816.

Άλλες εκκλησίες της Μεσαίας Συνοικίας είναι η παλιά Μονή της Παναγίας που υποστηρίζεται ότι ιδρύθηκε γύρω στα 1700 από το Μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Γ' Νοταρά, η εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα και το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη.

ΚΑΤΩ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Εκκλησίες
Στη συνοικία των Κάτω Τρικάλων θα σας εντυπωσιάσει ο ναός του Αγίου Δημητρίου του 1697 με τις εξπρεσιονιστικού τύπου τοιχογραφίες. Η εκκλησία είναι λιθόχτιστη μονόχωρη βασιλική και ανακαινιστικέ από τον Μακάριο Νοταρά. 

Σε αυτή την εκκλησία υπάρχουν αξιόλογες εικόνες όπως αυτή του Ιωάννη του Πρόδρομου, που φέρει την επιγραφή «χειρ Νικολάου ιεροδιακόνου μοναχού Αρβανιτάκη».

Στα Κάτω Τρίκαλα υπάρχουν και οι μονοθάλαμες εκκλησίες του Αγίου Μακαρίου, Αγίου Ιωάννη, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Ανδρέα, Αγίου Νικολάου και της Αγίας Καθολικής.

ΚΑΤΩ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Πηγές
Στην συνοικία των Κάτω Τρικάλων υπάρχουν πολλές πανέμορφες και γνωστές πηγές όπως η Μεγάλη Βρύση, η Βρύση Καλογήρου, Σκουφάρι, Τραγανιστή, Φλώκα, Γούρνες και Μαχουμιά.

ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Μοναστήρι Αγίου Βλασίου
Λίγο μετά τα Άνω Τρίκαλα, μπορείτε να επισκεφθείτε το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, που η παράδοση το θέλει να χτίζεται γύρω στο 1400, όταν βρέθηκε σε κοντινή σπηλιά η θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Η αυλή της Μονής είναι κατάφορτη από λουλούδια και δέντρα, ενώ η θέα στην κοιλάδα του Σύθα ποταμού και στα αντικρινά χωριά των Τρικάλων (Μάννα, Στύλια, Παναρίτι) είναι πραγματικά μαγευτική.

Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου, Τρίκαλα Κορινθίας

ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Οροπέδιο Ζήρειας & Χαράδρα Φλαμπουρίτσας
Συνεχίζοντας τον ανηφορικό ασφαλτόδρομο, οδηγείστε στην καρδιά του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Πελοποννήσου, στο μεγάλο οροπέδιο της Ζήρειας και στην κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας.

Το όρος Ζήρεια (Κυλλήνη) βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Κορινθίας και είναι ένα από τα ελάχιστα ελληνικά βουνά που έχει τόσες κορυφές πάνω από 2.000 μέτρα. Η Μεγάλη Ζήρεια έχει πέντε κορυφές και τρεις η Μικρή ενώ η υψηλότερη από αυτές ονομάζεται ¨Ψηλή Κορφή¨ και έχει ύψος 2.374 μέτρα.

Ανάμεσα στην Μεγάλη και την Μικρή Ζήρεια σχηματίζεται η πανέμορφη κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας γεμάτη ρυάκια και αιωνόβια δέντρα. Στην έξοδο από την κοιλάδα υπάρχουν οι πηγές του ποταμού Σύθα.

Ο χώρος είναι ιδανικός για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αφού ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών οδηγεί προς την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, το μοναδικό βιότοπο, που αποτελεί τον πυρήνα της ευρύτερης περιοχής και είναι ενταγμένος στο δίκτυο NATURA 2000.

ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Λίμνη Δασίου
Επισκεφθείτε την παμέμορφη λίμνη του Δασίου, που βρίσκεται δυτικά του οροπεδίου της Ζήρειας σε υψόμετρο 1600 μέτρων.

Το μέγεθος της λίμνης είναι μικρό και είναι μια από τις ορεινότερες της Ελλάδας. Η λίμνη Δασίου είναι περιτριγυρισμένη από έλατα και υπέροχα αγριολούλουδα και στο μέσο της σχηματίζει ένα μικρό νησάκι.

Η λίμνη αποτελεί ιδανικό τόπο για διαδρομές πεζοπορίας και ποδήλατο βουνού ενώ σε αυτή κατοικούν πολλά σπάνια είδη ζωικού βασιλείου και προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000.

Λίμνη Δασίου, Τρίκαλα Κορινθίας

ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Σπήλαιο Ερμή
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το σπήλαιο του Ερμή που βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από το οροπέδιο της Φλαμπουρότσας, στην ανατολική πλευρά του όρος Ζήρειας σε υψόμετρο 1700 μέτρων περίπου. Χαρακτηριστικό του σπήλαιο του Ερμή είναι το βάθος του και οι θάλαμοι με τους πολλούς πολύχρωμους σταλακτίτες.

Εδώ, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο ψυχοπομπός Ερμής από τη Νύμφη Μαία. Η κατάβαση στο σπήλαιο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ο ειδικός εξοπλισμός θεωρείται χρήσιμος.

ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Ανάβαση στο χωριό Μάννα
Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάβαση από το χωριό Μάννα προς τις απόκρημνες κορυφές της Μικρής Ζήρειας, στα 2.127 μέτρα. Στο βουνό υπάρχουν πολλοί δασικοί δρόμοι, που μπορείτε να τους ακολουθήσετε και να γνωρίσετε πανέμορφα μέρη, με εξέχουσα τη διαδρομή που διασχίζει το οροπέδιο και οδηγεί στη Γκούρα, μέσα από ένα πλούσιο ελατόδασος. Ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή εάν είστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε και τα ημιάγρια άλογα που υπάρχουν στην περιοχή.