Xionodromika

Λίμνη Πλαστήρα: Tο στολίδι της Καρδίτσας…

Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα


Η Λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία του νομού Καρδίτσας, περιτριγυρισμένη από τις κατάφυτες πλαγιές του ορεινού όγκου των Αγράφων. Η Λίμνη Πλαστήρα είναι το στολίδι του νομού Καρδίτσας και βρίσκεται 25χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας σε υψόμετρο 1.000 μέτρων.

Η θέση της είναι ιδιαίτερα προνομιακή καθώς απέχει 325χλμ. από την Αθήνα και 230χλ. από τη Θεσσαλονίκη.

Η Λίμνη Πλαστήρα είναι μία τεχνητή λίμνη που απλώνεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης. Η περιοχή οφείλει το όνομά της στην πληθώρα ελαφιών που ζούσαν κάποτε εκεί, καθώς νεβρός σημαίνει μικρό ελάφι. Η σύλληψη της ιδέας δημιουργίας τεχνητής λίμνης στην περιοχή, ανήκει στον σπουδαίο στρατηγό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, ο οποίος κατάγεται από το γραφικό αγραφιώτικο χωριό Μορφοβούνι.

Το 1925 λοιπόν, ο Νικόλαος Πλαστήρας οραματίστηκε την κατασκευή ενός φράγματος, το οποίο θα εξασφάλιζε το κλείσιμο του Μέγδοβα ή Ταυρωπού ποταμού, παραπόταμου του Αχελώου, με αποτέλεσμα την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου ο οποίος το καλοκαίρι υπέφερε από λειψυδρία, την ύδρευση της Καρδίτσας και άλλων κοινοτήτων, καθώς και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την εκμετάλλευση της δύναμης του νερού.

Χάρτης Λίμνη Πλαστήρα

Εξαιτίας όμως της Κατοχής, η ιδέα του άργησε να υλοποιηθεί. Η κατασκευή του φράγματος ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1955 και ολοκληρώθηκε το 1959, οπότε και άρχισε η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερό από τους παραπόταμους του Ταυρωπού και με βρόχινο νερό. Η λίμνη Ταυρωπού που αργότερα μετονομάστηκε σε λίμνη Πλαστήρα καταλαμβάνει έκταση 25.000 στρεμμάτων και το βάθος της είναι περίπου 65μ. Το φράγμα είναι μία εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή με μήκος 220μ. και ύψος 83μ. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις, που μία ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό οικοσύστημα έχει τόσο θετικά αποτελέσματα.

Η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται σε μία πανέμορφη τοποθεσία. Οι κατάφυτες από έλατα, οξιές και καστανιές πλαγιές των γύρω βουνών καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά της λίμνης δημιουργώντας μία εκπληκτική εικόνα. Το τοπίο είναι πραγματικά μαγευτικό.

Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου, οι οποίοι αναζητούν τη χαλάρωση και την ηρεμία σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον μέσα στη φύση, αλλά και για όσους θέλουν να ζήσουν την περιπέτεια στα δάση και τις κορυφές των Αγράφων.

Η λίμνη Πλαστήρα θα σας γοητεύσει όποια εποχή κι αν την επισκεφθείτε. Τόσο το χιονισμένο τοπίο το χειμώνα, όσο και η καταπράσινη φύση την άνοιξη και το καλοκαίρι δημιουργούν ένα υπέροχο θέαμα.

Εκτός από την ανεπανάληπτη ομορφιά της λίμνης, η ευρύτερη περιοχή συγκεντρώνει πλήθος εντυπωσιακών αξιοθέατων. Θρησκευτικά μνημεία, ενδιαφέροντα μουσεία, πέτρινα γεφύρια, επιβλητικά σπήλαια, πυκνά δάση, γραφικά χωριά, σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα στη λίμνη και τα γύρω βουνά είναι λίγα μόνο από τα αξιοθέατα που θα σας γοητεύσουν.

Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν δεκάδες παραδοσιακά χωριά. Κάθε ένα έχει τη δική του ομορφιά και φυσιογνωμία, ενώ τα περισσότερα χαρίζουν εκπληκτική θέα στη λίμνη, τις γύρω βουνοκορφές και το θεσσαλικό κάμπο.

Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί επίσης ιδανικό προορισμό για τους φυσιολάτρες, καθώς μπορούν να επιδοθούν σε πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων στη λίμνη αλλά και στην περιοχή γύρω από αυτή. Υδάτινα σπορ, ψάρεμα, ποδήλατο βουνού, ιππασία, πεζοπορία, ορειβασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, τοξοβολία είναι κάποιες από τις αθλητικές δραστηριότητες που μπορείτε να ασκήσετε, και μέσα από αυτές να χαλαρώσετε ερχόμενοι σε άμεση επαφή με τη φύση.

Γύρω από τη λίμνη έχουν δημιουργηθεί αξιόλογες τουριστικές εγκαταστάσεις. Εδώ θα βρείτε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για κάθε προτίμηση, ώστε να απολαύσετε μία ευχάριστη και άνετη διαμονή σε ένα μαγευτικό περιβάλλον. Επίσης, στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της περιοχής θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε εκτός των άλλων τα νοστιμότατα εδέσματα της τοπικής κουζίνας.

Η αξεπέραστη φυσική ομορφιά της περιοχής, σε συνδυασμό με τα πολυάριθμα αξιοθέατα και τις αμέτρητες επιλογές που έχει κανείς για να περάσει ευχάριστα την ώρα του, έχουν αναδείξει τη λίμνη Πλαστήρα σε επίγειο παράδεισο. Αξίζει να την επισκεφθείτε για να θαυμάσετε τη μοναδική ομορφιά της και να ζήσετε πρωτόγνωρες εμπειρίες. Είναι βέβαιο πως θα θελήσετε να επιστρέψετε ξανά σ’ αυτό το μέρος.

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα

Στα χωριά γύρω από τη Λίμνη Πλαστήρα, αλλά και στις ορεινότερες πλαγιές των Αγράφων θα βρείτε μία πλούσια παραδοσιακή κουζίνα και πολλά αγνά ντόπια προϊόντα.

Στα εστιατόρια και τις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής θα απολαύσετε συναρπαστικά ψητά της ώρας, μαγειρευτά, γευστικά τοπικά ορεκτικά, αγριογούρουνο, λαγό στιφάδο, αρνάκι κλέφτικο, κόκορα κρασάτο, παραδοσιακά κεφτεδάκια, κοκορέτσι και κεμπάπ, συνοδεύοντάς τα με εξαιρετικό ντόπιο κρασί ή τσίπουρο.

Μερικές από τις ξεχωριστές γεύσεις της τοπικής κουζίνας είναι τα λουκάνικα, το πρασοσέλινο, η μπατζίνα, το πλαστό, η τηγανιά και διάφορες πίτες.

Όσο για τα γλυκά, μην παραλείψετε να γευτείτε το πιο χαρακτηριστικό της περιοχής, το ρετσέλι, που φτιάχνεται από κολοκύθι και μούστο.

Μπορείτε να δοκιμάσετε, ακόμη και να προμηθευτείτε εξαιρετικά τοπικά προϊόντα όπως τραχανά, χυλοπίτες, τυρί φέτα, γραβιέρα, τσαλαφούτι, πέστροφες, μέλι, γλυκά, τσίπουρο, κρασί και μαρμελάδες. Μπορείτε ακόμη να αγοράσετε όμορφα είδη λαϊκής τέχνης, ξυλόγλυπτα και διακοσμητικά αντικείμενα.

Χωριά Λίμνη Πλαστήρα

Το Μορφοβούνι είναι το χωριό Νικόλαου Πλαστήρα και έχει υψόμετρο 800μ. και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ορεινής Καρδίτσας και της Λίμνης Πλαστήρα.

Το Κρυονέρι με ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή και πεζοπορικά μονοπάτια που οδηγούν στο δάσος με τα έλατα, τους δρυς, τις καστανιές.

Τα Καλύβια Πεζούλας είναι ένα χωριό τουριστικά αναπτυγμένο με οργανωμένες παραλίες στις ακτές της λίμνης. Η Φυλακτή έχει 1200μ υψόμετρο και θέα στο ελατόδασος.

Το ένδοξο Νεοχώρι, πρωτεύουσα των Αγράφων τον 16 ο και 17 ο αιώνα, ακόμη διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Στο Νεοχώρι αξίζει να επισκεφτείτε το Βοτανικό κήπο που φιλοξενεί φυτά του οικοσυστήματος της περιοχής.

Το Μοσχάτο είναι ένα από τα ομορφότερα και γραφικά χωριά με μια μικρή πέτρινη γέφυρα και ένα καλντερίμι που οδηγεί στην πλατεία. Θα συναντήσετε επίσης τα χωριά Μούχα, Καστανιά, Λαμπερό και Άγιος Αθανάσιος.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Στα χωριά γύρω από τη Λίμνη Πλαστήρα οργανώνονται κάθε χρόνο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια.

«Λοκατζάρια» ή «Ρογκατσάρια» στις 5 Ιανουαρίου στο Μορφοβούνι. Πανάρχαιο έθιμο, κατά το οποίο οι νέοι επισκέπτονται τα σπίτια μεταμφιεσμένοι και λένε ειδικά κάλαντα ανάλογα με τους ενοίκους.

Το Σάββατο της Αποκριάς διοργανώνεται παραδοσιακό αγραφιώτικο γλέντι στο πολιτιστικό κέντρο Μορφοβουνίου με ζωντανή μουσική.

Το Πάσχα γιορτάζεται στην περιοχή με ιδιαίτερη ευλάβεια και παράδοση. Το βράδυ της Ανάστασης, στα περισσότερα χωριά, πραγματοποιείται το «Κάψιμο του Αφανού» (του Ιούδα),προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στήνεται στην πλατεία του χωριού ο «διπλός χορός» ή «χορός της αγάπης». Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα λαμβάνουν χώρα τα «σίγνα», ένα πανάρχαιο θρησκευτικό έθιμο.

Ετήσιο Αντάμωμα των απανταχού Μορφοβουνιωτών, που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα της Πεντηκοστής στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Μορφοβουνίου. Προσφέρονται παραδοσιακά φαγητά, ντόπιο κρασί και τσίπουρο.

Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, γιορτή παραδοσιακής πίτας στα Κανάλια.

Πανηγύρι στο Μπελεκομίτη στις 30 Ιουνίου, ανήμερα των 12 Αποστόλων.

Πανηγύρι στο Νεοχώρι στις 17 Ιουλίου, ανήμερα της Αγίας Μαρίνας.

Πανηγύρι στα χωριά Καστανιά, Κρυονέρι, Νεοχώρι, Φυλακτή στις 19-20 Ιουλίου για τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία.

Πανηγύρι στην Πεζούλα στις 27 Ιουλίου, ανήμερα του Αγίου Παντελεήμονα.

Το καλοκαίρι διοργανώνεται το Φεστιβάλ λιμνών Πλαστήρα και Σμοκόβου, το οποίο περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικά σεμινάρια και διαλέξεις, συναυλίες, και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και παραδοσιακά πανηγύρια.

Κάθε Αύγουστο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις στα χωριά Κρυονέρι, Καρίτσα και Φυλακτή.

Γιορτή Κρασιού στο Μεσενικόλα στις 10-15 Αυγούστου. Η γιορτή λαμβάνει χώρα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο δάσος, συνοδεία ζωντανής μουσικής, ντόπιων ψητών και δωρεάν κρασιού.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, στο Μορφοβούνι, λαμβάνουν χώρα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Πλαστήρεια», προς τιμήν του Νικόλαου Πλαστήρα. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, μουσικά αφιερώματα, αγραφιώτικο πανηγύρι, αναβιώσεις εθίμων, εκθέσεις, παραδοσιακά παιχνίδια, κλπ.

Το Δεκαπενταύγουστο, για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου λαμβάνουν χώρα πανηγύρια στα χωριά Νεοχώρι, Καρίτσα, Λαμπερό, Μπελοκομίτη, Φυλακτή, Μεσενικόλας, Μορφοβούνι και Πεζούλα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελληνοπύργου διοργανώνει κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις Ελληνοπύργεια, οι οποίες περιλαμβάνουν εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές βραδιές, ταινίες του κινηματογράφου, εκδηλώσεις για παιδιά και πολλά άλλα.

Το Δεκαπενταύγουστο διοργανώνονται πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στο Λαμπερό, όπου λαμβάνει χώρα και ο Πανελλήνιος Διάπλους της λίμνης Πλαστήρα.

Πανηγύρι στα Καλύβια στις 19 Αυγούστου.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στην Κερασιά, στις 20-24 Αυγούστου.

Εμποροπανήγυρη στο Μεσενικόλα στις 3-5 Σεπτεμβρίου.

Τον Οκτώβριο, γιορτή κάστανου στον Ελληνόπυργο, όπου προσφέρονται δωρεάν εδέσματα, γλυκά και κρασί.

Αξιοθεάτα Λίμνη Πλαστήρα

Βοτανικός Κήπος: Στη δυτική πλευρά της λίμνης, περίπου 1,5χλμ. από το Νεοχώρι, βρίσκεται ο Βοτανικός Κήπος. Πρόκειται για μία έκταση 10 στρεμμάτων, στην οποία έχουν συγκεντρωθεί διάφορα είδη χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Πλαστήρα, αλλά και γενικότερα του Ελλαδικού χώρου. Κάθε χρόνο δέχεται πλήθος επισκεπτών, όπως σχολεία στα πλαίσια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τα φυτά της περιοχής, να θαυμάσουν όμορφα τοπικά είδη χλωρίδας και να έρθουν πιο κοντά στη φύση. Ο Βοτανικός Κήπος είναι ανοικτός όλο το χρόνο, και οι επισκέπτες του εκτός από μία ενδιαφέρουσα ξενάγηση, μπορούν επίσης να αγοράσουν αρωματικά φυτά και βότανα, και να απολαύσουν τον καφέ ή το αναψυκτικό τους με θέα την υπέροχη λίμνη.

Φράγμα Λίμνης Πλαστήρα: Το φράγμα είναι μια τοξοειδής τσιμεντένια κατασκευή μήκους 220μ. και ύψους 83μ. Είναι ένα εντυπωσιακό έργο που ολοκληρώθηκε το 1959. Εμπνευστής του ήταν ο Νικόλαος Πλαστήρας. Διασχίζοντας το φράγμα μπορεί κανείς να απολαύσει μία υπέροχη θέα της λίμνης. Στην ανατολική πλευρά του φράγματος έχουν στηθεί όμορφα μικρομάγαζα, που πουλάνε σουβενίρ, τοπικά προϊόντα όπως γλυκά κουταλιού, χαλβά, τσίπουρο, κρασί, τραχανά, χυλοπίτες κ.α. Λίγο μετά το φράγμα, στη θέση Μούχα, μπορείτε να θαυμάσετε τα φιόρδ που σχηματίζει η λίμνη και το νησάκι Νιάγκα. Εκεί υπάρχει και το «Κέντρο Πληροφόρησης Δήμου Ιτάμου», το οποίο παρέχει ενημέρωση για το φράγμα και τη γύρω περιοχή.

Παρατηρητήριο: Νοτιοδυτικά της λίμνης Πλαστήρα, σε υψόμετρο 1.350μ. στη θέση Μάνδρα, έχει δημιουργηθεί το Παρατηρητήριο. Από εδώ, η υπέροχη θέα της λίμνης με τα φιόρδ και το κατάφυτο νησάκι της, κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα. Από την άλλη μεριά μπορείτε να αγναντέψετε τον απέραντο θεσσαλικό κάμπο, τις δασώδεις πλαγιές και τις επιβλητικές κορυφές των Αγράφων. Το τοπίο είναι μοναδικό και γοητεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Για να φτάσετε στο Παρατηρητήριο, ξεκινάτε από τον κεντρικό δρόμο, 2χλμ. πριν το φράγμα, ακολουθώντας μία υπέροχη διαδρομή 3χλμ. μέσα στα έλατα.

Καταρράκτης Ανθοχωρίου: Λίγο πριν το Ανθοχώρι, ερχόμενοι από Κερασιά, συναντάμε αριστερά έναν παλιό νερόμυλο, ο οποίος ανακαινίστηκε πρόσφατα. Από αυτό το σημείο ξεκινάει ένα λιθόστρωτο μονοπάτι που κινείται κατά μήκος του φαραγγιού και περνάει μέσα από πλατάνια και άφθονα νερά. Κατά μήκος του μονοπατιού συναντάμε τρεχούμενες πηγές και σημεία ξεκούρασης. Μετά από μία διαδρομή 1200μ. φτάνουμε σε μία τσιμεντένια γέφυρα απ’ όπου μπορούμε να θαυμάσουμε τον απαράμιλλης ομορφιάς καταρράκτη Ανθοχωρίου. Από εκεί, μπορείτε να συνεχίσετε είτε προς τις πηγές Εννέα Βρύσες σε υψόμετρο 1500μ., είτε προς τη βρύση Μαλλιά και τον Άγιο Νικόλαο Βλασίου.

Καμάρα Ανθοχωρίου: Στο Ανθοχώρι, 5,5 περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Κερασιάς, βρίσκεται η Καμάρα, ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι χτισμένο σε μία τοποθεσία αστείρευτης φυσικής ομορφιάς. Το σκηνικό συνθέτουν το γεφύρι, το μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό, ο μικρός καταρράκτης, η πηγή, η οργιώδης βλάστηση, τα όμορφα αγριολούλουδα… Από εκεί, το μονοπάτι συνεχίζει πάνω στα χνάρια παλιού λιθόκτιστου ρωμαϊκού μονοπατιού, οδηγώντας στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, μετά από μία διαδρομή 3,5 χιλιομέτρων. Τους πεζοπόρους θα ανταμείψει η υπέροχη θέα προς τις δυτικές περιοχές των Αγράφων και της Αργιθέας.

Κάστρο Φαναρίου: Στην άκρη της οροσειράς των Αγράφων, σε απόσταση 14χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας δεσπόζει το μεγαλοπρεπές κάστρο του Φαναρίου το οποίο και αποτελεί το μοναδικό βυζαντινό κάστρο που σώζεται στη δυτική Θεσσαλία. Χτίστηκε το 13ο αιώνα και αποτέλεσε σημαντικό οχυρό των βυζαντινών αυτοκρατόρων. Το κάστρο διέθετε δύο εισόδους και στο εσωτερικό του κείτονται τα ερείπια δύο δεξαμενών, μιας πυριτιδαποθήκης, ενός τζαμιού και ενός δίχωρου κτιρίου μπροστά στην είσοδο για τις ανάγκες της φρουράς.

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής της λίμνης, αλλά και το ενδιαφέρον των ντόπιων για το φυσικό περιβάλλον οδήγησαν στη δημιουργία δύο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ένα στο Νεοχώρι και ένα στο Μουζάκι. Τα δύο Κέντρα μπορούν να επισκεφθούν σχολεία, αλλά και πολίτες. Το Κ.Π.Ε. Νεοχωρίου στεγάζεται στο παλιό λιθόκτιστο σχολείο του χωριού και μελετά το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον μέσα από προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής και εκπαίδευσης. Οι θεματικές ενότητες των προγραμμάτων είναι «νερό-υγρότοποι» και «χερσαία οικοσυστήματα». Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου στεγάζεται στη Μαθητική Εστία και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1996. Διαθέτει μεταξύ άλλων, αίθουσες διδασκαλίας και πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, διάφορα εργαστήρια, χώρους εστίασης και διαμονής. Διοργανώνει προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για σχολεία, αλλά και ημερίδες με θέματα το Δάσος, Υγρότοποι, Οικοτουρισμός, Ενέργεια, Διατροφή και Περιβάλλον, Ηχορύπανση, Ανακύκλωση κ.λ.π.

Κέντρο Χλωρίδας και Πανίδας: Το Κέντρο Χλωρίδας και Πανίδας βρίσκεται στο χωριό Καστανιά. Στεγάζεται στο πετρόχτιστο δημοτικό σχολείο του χωριού-που έπαψε να λειτουργεί το 1990-και ξεκίνησε τη λειτουργία του ως μουσείο το Νοέμβριο του 2009. Το Κέντρο Χλωρίδας και Πανίδας οργανώνει προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και περιηγήσεις στην περιοχή των Αγράφων. Στόχος του κέντρου είναι η ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελεκομίτη: Το Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελεκομίτη καλύπτει μία έκταση 5.688 στρεμμάτων, μέσα στην οποία έχουν δημιουργηθεί υποδομές για περιήγηση και διεξαγωγή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Μέσα στο δάσος υπάρχουν ειδικές διαδρομές πεζοπορίας με σκοπό την παρατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας του φυσικού περιβάλλοντος τόσο για εκπαίδευση όσο και για ψυχαγωγία. Την πυκνή βλάστηση αποτελούν πολλά διαφορετικά είδη, όπως σφένδαμοι, φλαμουριές, σοβριές, αγριοκερασιές, θάμνοι και πολλά άλλα. Εξίσου πλούσια είναι και η πανίδα του δάσους, και ειδικότερα η ορνιθοπανίδα, με χαρακτηριστικά είδη την ελατοπαπαδίτσα, το σπίνο, τον κοκκινολαίμη, το χρυσοβασιλίσκο κ.α. Στο δάσος βρίσκουν επίσης καταφύγιο, αλεπούδες, λύκοι και αρκούδες.

Δασικό χωριό Δρυάδες: Στις νοτιοανατολικές πλαγιές της Πίνδου, σε υψόμετρο 950μ., στη θέση «Σταυρός-Παλαιοχώρι» βρίσκεται το δασικό χωριό «Δρυάδες». Απέχει μόλις 37 χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας, μέσα από μία διαδρομή ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς, όπου η εναλλαγή των τοπίων γοητεύει κάθε επισκέπτη. Το δασικό χωριό «Δρυάδες» οφείλει το όνομά του στις νύμφες της ελληνικής μυθολογίας, οι οποίες έστηναν το χορό τους στο ωραιότερο σημείο ενός δάσους. Σε μία έκταση 25 στρεμμάτων, περιφραγμένη από ξύλινο φράχτη, το δασικό χωριό περιλαμβάνει είκοσι ξύλινα σπιτάκια, εστιατόριο, αίθουσα εκδηλώσεων, αθλητικούς χώρους και χώρους στάθμευσης. Εδώ μπορείτε να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσης, αλλά και να πραγματοποιήσετε μικρές εξορμήσεις στα γραφικά χωριά των Αγράφων.

Λίμνη Στεφανιάδα: Η λίμνη Στεφανιάδα είναι μία μικρή φυσική λίμνη, η οποία σχηματίστηκε το 1963 από κατακρήμνιση του εδάφους δημιουργώντας μία λεκάνη η οποία σιγά-σιγά γέμισε με νερό. Η επιφάνειά της, σε σχήμα έλλειψης είναι 175 στρέμματα και η στάθμη της επηρεάζεται από την εποχιακή βροχόπτωση. Η λίμνη σε συνδυασμό με την πλούσια βλάστηση που την περιβάλλει δημιουργούν ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.

Κοιμωμένη των Αγράφων: Δυτικά της Καρδίτσας, στον ορεινό όγκο των Αγράφων, οι κορυφογραμμές σχηματίζουν τη μορφή μιας γυναίκας που κοιμάται. Ο μοναδικός αυτός σχεδιασμός είναι γνωστός ως η «Κοιμωμένη των Αγράφων», και είναι ορατός από ολόκληρο σχεδόν το Θεσσαλικό κάμπο.

Σπήλαια: Η Σπηλιά του Γάκη βρίσκεται στο χωριό Καρίτσα. Οφείλει το όνομά της στο Θύμιο Γάκη, ο οποίος τη χρησιμοποίησε ως κρυψώνα όταν απήγαγε την αρχόντισσα Βασίλω ή Ευδοκία Αβέρωφ από το Μέτσοβο. Η πρόσβαση στη σπηλιά απαιτεί πεζοπορία τριών ωρών περίπου, μέσα από μία υπέροχη διαδρομή όπου συναντάμε τον ποταμό Καριτσιώτη και το φαράγγι του ποταμού Κερεντάν. Το εσωτερικό της σπηλιάς κοσμούν εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο, στην περιοχή Μέγα Ρέμα, βρίσκεται η Σπηλιά του Καϊμακιά, η οποία και αποτελεί το μεγαλύτερο σπήλαιο του νομού Καρδίτσας. Η σπηλιά εκτείνεται σε δύο επίπεδα με συνολικό μήκος διαδρόμων 470μ. και εντυπωσιακό διάκοσμο., ενώ στο εσωτερικό της ρέει υπόγειο ποτάμι.

Στη Σπηλιά του Καραϊσκάκη, που βρίσκεται στο χωριό Μαυρομμάτι, μία καλόγρια του κοντινού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου, η Ζωή Ντιμισκή, γέννησε σύμφωνα με την ιστορία, το 1782,τον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιο Καραϊσκάκη. Το μουσείο Γεώργιου Καραϊσκάκη στο Μαυρομμάτι φιλοξενεί αξιόλογα εκθέματα, ανάμεσά τους και προσωπικά αντικείμενα του ήρωα.

Εκκλησίες-Μοναστήρια: Η Ιερά Μονή Κορώνας βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Μοσχάτο και Μεσενικόλας και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Θεσσαλίας. Η αρχική της ονομασία ήταν Μονή Κρυεράς Πηγής. Η Μονή αποτελείται από το καθολικό, που χτίστηκε το 16ο αιώνα και δύο πτέρυγες κελιών. Το καθολικό κοσμείται από αξιόλογες τοιχογραφίες της κρητικής σχολής. Το ναό, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη το Πρόδρομο κοσμεί ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε στη Μονή κρυφό σχολείο, η είσοδος του οποίου βρίσκεται κάτω από ένα στασίδι. Στη Μονή φυλάσσεται επίσης η κάρα του Αγίου Σεραφείμ, του πολιούχου της Καρδίτσας, τον οποίο είχαν αποκεφαλίσει οι Τούρκοι και πετάξει το κεφάλι του στον Πηνειό.

Η εντυπωσιακή Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής είναι χτισμένη σε μία απότομη βραχώδη πλαγιά, σε υψόμετρο 1400μ., μόλις 1χλμ. βορειοδυτικά από το χωρίο Καρίτσα. Τα όνομά της οφείλεται στο γεγονός ότι μέρος της Μονής χρειάστηκε να λαξευτεί (πελεκηθεί) λόγω της θέσης της. Η Μονή χτίστηκε το 1529 και διαθέτει δύο ναούς, το ναό της Αναλήψεως του Σωτήρος, κι ένα ναό αφιερωμένο στην Παναγία. Και οι δύο ναοί κοσμούνται από ένα υπέροχο επίχρυσο τέμπλο, και από αξιόλογες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Η Μονή δημιουργεί εσωτερικά μία κατανυκτική ατμόσφαιρα, ενώ εξωτερικά το μοναδικής ομορφιάς και θέας τοπίο, συναρπάζει κάθε επισκέπτη. Αναγνωρίστηκε ως Σταυροπηγιακή Μονή το 1606, υπαγόμενη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δυστυχώς η Μονή έχει πέσει θύμα αρχαιοκάπηλων οι οποίοι άρπαξαν σημαντικά εκκλησιαστικά κειμήλια. Η Μονή γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Βορειοανατολικά της Λίμνης Πλαστήρα, 2χλμ από το Μορφοβούνι βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας. Χτίστηκε το 1858, και πριν καεί κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λειτουργούσε ως σανατόριο. Από την καταστροφή σώθηκε ο ναός που είναι αθωνικού τύπου, μεγάλο μέρος του περίβολου και οι λιθανάγλυφες παραστάσεις των θυρωμάτων. Η Μονή γιορτάζει του Αγίου Πνεύματος, ημερομηνία που πραγματοποιείται το ετήσιο αντάμωμα των απανταχού Μορφοβουνιωτών.

Η Μονή Πέτρας βρίσκεται στο χωριό Καταφύγι. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό πετρόχτιστο ναό που χτίστηκε το 1553. Το εσωτερικό του κοσμείται από αξιόλογες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Το μοναστήρι είναι χτισμένο πάνω σε έναν απότομο βράχο, εξ’ ου και το όνομά του. Κάτω από το βράχο υπάρχει μία μεγάλη σπηλιά όπου σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Αξίζει να επισκεφθείτε το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, που βρίσκεται δυτικά από το χωριό Καλύβια, προσφέροντας μία υπέροχη θέα στη Λίμνη. Χτισμένο σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, μέσα στα έλατα, προσφέρεται για μία όμορφη εκδρομή στη φύση σε συνδυασμό με ένα πικ νικ, καθώς υπάρχουν πάγκοι και τραπεζάκια, αλλά και πηγή με καθαρό νερό. Το ξωκλήσι γιορτάζει στις 27 Ιουλίου.

Μουσεία: Στα χωριά γύρω από τη λίμνη υπάρχουν διάφορα μουσεία που αξίζει να επισκεφθείτε. Αξίζει να κάνετε μία επίσκεψη στο Μουσείο Πλαστήρα, στο χωριό Μορφοβούνι. Σ’ αυτό εκτίθενται έγγραφα, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του Νικόλαου Πλαστήρα, μέσα από τα οποία μπορεί να γνωρίσει κανείς περισσότερα για τη ζωή του θρυλικού «μαύρου καβαλάρη».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η επίσκεψη στο Μουσείο Υποδημάτων στο χωριό Καστανιά. Εκτός από ένα παλιό εργαστήριο των αρχών του 20ου αιώνα με εργαλεία και μηχανές για την κατασκευή υποδημάτων, μπορείτε να θαυμάσετε και παραδοσιακά υποδήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Δίπλα, βρίσκεται Βιοτεχνία Υποδημάτων Χορού, η οποία είναι μία από τις τρεις βιοτεχνίες κατασκευής τσαρουχιών που έχουν απομείνει στην Ελλάδα.

Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο Καναλίων στο ομώνυμο χωριό, το οποίο ιδρύθηκε το 1977 και φιλοξενεί περισσότερα από 800 αντικείμενα, καθώς και βιογραφίες διακεκριμένων κατοίκων του χωριού.

Αξιόλογη είναι και η Λαογραφική Συλλογή Φαναρίου, που περιλαμβάνει εκτός των άλλων και αντικείμενα κεραμικής τέχνης. Η συλλογή στεγάζεται σε διώροφο παραδοσιακό κτίριο στο Φανάρι.

Στο χωριό Πορτίτσα λειτουργεί μουσείο από το 1987. Στεγάζεται στο παλιό λιθόκτιστο δημοτικό σχολείο του χωριού και φιλοξενεί αντικείμενα της κλασικής, ελληνιστικής και βυζαντινής εποχής, μία ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή, και πλούσιο αρχειακό υλικό των Αγραφιωτών από το 1881.

Χιονοδρομικό Κέντρο Καραμανώλη-Αγράφων: Το χιονοδρομικό κέντρο Αγράφων βρίσκεται στην κορυφή Βουτσικάκι (1.530μ.), και συγκεκριμένα στη θέση Καραμανώλη. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του γραφικότατου χωριού Νεράιδα από το οποίο απέχει μόλις 5χλμ. Το χιονοδρομικό κέντρο Αγράφων, που βρίσκεται ουσιαστικά υπό ανάπτυξη, προσφέρεται για σκι αντοχής στους δασικούς δρόμους και ορειβατικό σκι, ενώ διαθέτει πίστα αρχαρίων μήκους 300 μέτρων, καθώς και έναν συρόμενο αναβατήρα.

Ορειβατικά Καταφύγια: Σε υψόμετρο 1.536μ, στην περιοχή Καραμανώλη βρίσκεται το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων, το οποίο είναι σύγχρονων προδιαγραφών και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 30 άτομα. Από αυτό το σημείο ξεκινά ένα δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών, κατάλληλων για πεζοπορία, με διάφορους βαθμούς δυσκολίας.

Το Ορειβατικό Καταφύγιο «Ελατάκος» βρίσκεται στην ομώνυμη τοποθεσία, στο δάσος Μπελεκομίτη, σε υψόμετρο 1.455μ. Είναι λιγότερο οργανωμένο από αυτό των Αγράφων και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 12 άτομα. Προσφέρει ωστόσο μία υπέροχη πανοραμική θέα στη λίμνη Πλαστήρα, και αποτελεί σημείο εκκίνησης για ανάβαση στις βουνοκορφές Πετσαλούδα (1.792μ.), Πέντε Πύργοι (1.916μ.) και Μπορλέρο (2.016μ.).

Πυροφυλάκια: Τόσο το πυροφυλάκιο Καστανιάς στην κορυφή Τσούκα (1.081μ.) όσο και το πυροφυλάκιο Καζάρμα (1.977) προσφέρουν μία εκπληκτική θέα στη λίμνη και τις γύρω βουνοκορφές. Το τοπίο είναι μαγευτικό. Αξίζει να τα επισκεφθείτε.

Δραστηριότητες Λίμνη Πλαστήρα

Canoe – Kayak: Στη λίμνη Πλαστήρα θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε υπέροχες διαδρομές στα νησάκια και φιόρδ της. Στην πλαζ Πεζούλας, 2χλμ. από τα Καλύβια μπορείτε να νοικιάσετε βάρκες, κανό, υδροποδήλατα και άλλο εξοπλισμό για άθληση και διασκέδαση.

Ψάρεμα: Γύρω από την Λίμνη Πλαστήρα θα βρείτε πολλά σημεία όπου μπορείτε να ψαρέψετε με καλάμι. Το ψάρεμα με καλάμι επιτρέπεται όλο το χρόνο εκτός από τον μήνα Μάιο ενώ η καλύτερη περίοδος για ψάρεμα είναι η καλοκαιρινή. Απαγορευτικές ζώνες για ψάρεμα είναι μόνο κοντά στο φράγμα και στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Μπορείτε ακόμα να ψαρέψετε και σε πολλά ποτάμια της περιοχής.

Τα κυριότερα αλιεύματα της Λίμνης είναι το λαυράκι, ασπρόψαρο, κυπρίνος, κορέγονος, γριβάδι, γλήνι, πλατίτσα και οι αμερικάνικες πέστροφες. Κάθε χρόνο τον Αύγουστο διοργανώνεται διαγωνισμός ψαρέματος στη Μαγούλα Μορφοβουνίου.

Κολύμβηση: Περιμετρικά της Λίμνης υπάρχουν πολλά σημεία κατάλληλα για κολύμπι. Στα χωριά Λαμπερό και Πεζούλα θα βρείτε και δύο οργανωμένες πλαζ. Κάθε χρόνο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου διοργανώνεται ο Διάπλους της λίμνης, όπου κολυμβητές διανύουν μία απόσταση 5χλμ. με αφετηρία την πλαζ Πεζούλας και σημείο τερματισμού την πλαζ Λαμπερού.

Ιππασία: Λίγο μετά το Μορφοβούνι, στη θέση Κεραμίδι, μέσα σε μία καταπράσινη τοποθεσία, λειτουργούν εγκαταστάσεις για ιππασία όπου μπορείτε να απολαύσετε μια μικρή περιήγηση στα λιβάδια κοντά στην λίμνη.

Ποδηλασία: Στα Καλύβια λειτουργεί οργανωμένο κέντρο mountain bike, το οποίο παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για ποδηλατικές διαδρομές πλάι στη λίμνη, στο δάσος ή στο βουνό.
Γύρω από την Λίμνη Πλαστήρα υπάρχουν πολλά μονοπάτια όπου μπορείτε να κάνετε ποδηλασία. Εκτός από τα μονοπάτια υπάρχουν και δυο ποδηλατόδρομοι.

Ο ένας ακολουθεί την διαδρομή Βοτανικό Κήπο – Πλαζ Πεζούλας και αντίστροφα και το μήκος της διαδρομής είναι 3,1 χλμ. περίπου και είναι σχετικά εύκολη και ομαλή διαδρομή. Ο άλλος ποδηλατόδρομος αρχίζει από το Τσαρδάκι και τερματίζει στο Μεσενικόλα. Η διαδρομή είναι αρκετά δύσκολη για την ανάβαση ενώ κάθε Αύγουστο διοργανώνεται εδώ από το δήμο Πλαστήρα διαγωνισμός ποδηλάτου.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς (Parapente): Για τους λάτρεις του αλεξίπτωτου Πλαγιάς υπάρχει πίστα απογείωσης πολύ καλών προδιαγραφών στη θέση Πορτή μόλις 8 χλμ. από το Μουζάκι. Οι τολμηροί θα έχουν την ευκαιρία να αγναντέψουν την καταπράσινη φύση, τους γραφικούς οικισμούς των Αγράφων και τα γαλάζια νερά της λίμνης.

Τοξοβολία: Στην περιοχή Πλαζ Πεζούλας υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και οι υποδομές για όσους θέλουν να εκπαιδευτούν ή να εξασκήσουν την τοξοβολία.

Σκοποβολή: Κοντά στη Νεράιδα, στη θέση Λούτσιες Νεοχωρίου λειτουργεί σκοπευτήριο όπου ανά διαστήματα διοργανώνονται αγώνες σκοποβολής.

Πεζοπορία: Μπορείτε να απολαύσετε πανέμορφες διαδρομές στους δασικούς δρόμους γύρω από την Λίμνη καθώς και σε όλες τις βουνοπλαγιές περιμετρικά της Λίμνης. Το Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελεκομίτη ενδείκνυται για πεζοπορία ,καθώς σε αυτό έχουν χαραχθεί έξι σηματοδοτημένα μονοπάτια:

Μ1: Μπελεκομίτης-Λίμνη
Μ2: Λίμνη-Ζυγογιαννέϊκα
Μ3: Λίμνη-Παρατηρητήριο
Μ4: Ρ. Γαλατάδες- Ζυγογιαννέϊκα
Μ5: Παρατηρητήριο- Ζυγογιαννέϊκα
Μ6: Ζυγογιαννέϊκα-Άγραφα Ν. Ευρυτανίας

Άλλα μονοπάτια είναι:
Καριτσιώτης – Σπηλιά Γάκη: Μια πολύ όμορφη διαδρομή με πολλά αξιοθέατα όπως το φαράγγι Κερεντάν. Η διαδρομή είναι εύκολη και έχει μήκος 3χλμ.

Κτήμα Αλωνάκι – Προφήτης Ηλίας: Μια πολύ όμορφη διαδρομή με πολλά αξιοθέατα όπως το πίσω μέρος τους Φράγματος και τον ποταμό Μέγδοβα. Η μισή διαδρομή είναι βατός δασικός δρόμος και το υπόλοιπο είναι ένα εύκολο μονοπάτι και έχει μήκος 1500 μέτρα.

Νεράιδα – Ορειβατικό Καταφύγιο στη θέση Καραμανώλη: Μια πανέμορφη διαδρομή.

Ορειβασία: Οι πλαγιές των Αγράφων προσφέρουν στους λάτρεις της ορειβασίας μοναδικές διαδρομές μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, με διάφορους βαθμούς δυσκολίας. Τα ορειβατικά καταφύγια των Αγράφων και του Ελατάκου αποτελούντα ορμητήρια των ορειβατών για τη γνωριμία με τις γύρω κορυφές. Το Μπορλερό, το Βουτσικάκι, ο Καρβασαράς, τα Τέμπλα, τα Ζυγογιαννέϊκα και οι άλλες κορυφές των Αγράφων σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε.

Κυριότερες ορειβατικές διαδρομές:
1. Καταφύγιο Αγράφων-Σπηλιά Γάκη
2. Καταφύγιο Αγράφων-Άγιος Νικόλαος Πετρίλου
3. Καταφύγιο Αγράφων-Φυλακτή
4. Φυλακτή Αγράφων-Γκαβέλ (όρος Βουτσικάκι)

Αναρρίχηση: Για όσους λατρεύεται την αναρρίχηση η Λίμνη Πλαστήρα διαθέτει οργανωμένο και υψηλών προδιαγραφών πεδίο αναρρίχησης λίγο έξω από το Μουζάκι στο δρόμο για Πορτή.
Ο βαθμός δυσκολίας του πεδίου είναι VI –IX+ και υπάρχουν τρία τμήματα. Το τμήμα Α’ με ανατολικό προσανατολισμό προσφέρεται για αναρρίχηση από Μάιο έως Οκτώβριο, το τμήμα Β’ έχει νότιο προσανατολισμό και διαθέτει διαδρομές διαφόρων δυσκολιών και είναι κατάλληλο όλο το χρόνο. Το τμήμα Γ’ βρίσκεται κοντά στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου στην απέναντι όχθη του ποταμού και προσφέρεται για όλο το χρόνο με καταλληλότερη περίοδο την καλοκαιρινή. Το τμήμα αυτό έχει βόρειο προσανατολισμό και είναι το πιο δύσκολο.
Διάσχιση Φαραγγιού: Κοντά στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου στο Μέγα Ρέμα υπάρχει ένα μικρό φαράγγι ιδανικό για διάσχιση από όλες τις ηλικίες. Ο βαθμός δυσκολίας του είναι μικρός και η διάρκεια διαδρομής είναι 4 – 5 ώρες περίπου.

Σκι: Το χιονοδρομικό κέντρο Αγράφων βρίσκεται στην κορυφή Βουτσικάκι (2.152μ.) και προσφέρεται για σκι αντοχής στους δασικούς δρόμους. Διαθέτει επίσης πίστα αρχαρίων μήκους 300μ. και συρόμενο αναβατήρα.

Πώς θα πάτε

Η Λίμνη Πλαστήρα απέχει 25χλμ. από την Καρδίτσα.

Από την Αθήνα μπορείτε να φτάσετε στη Λίμνη Πλαστήρα αν ακολουθήσετε την Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης και στρίψετε για Καρδίτσα. Αφού φτάσετε στη Καρδίτσα, μπορείτε έπειτα να φτάσετε στη Λίμνη Πλαστήρα μέσω Μητρόπολης ή μέσω Καλλίθρου και Καστανιάς. Η απόσταση είναι 325χλμ.

Από τη Θεσσαλονίκη μπορείτε να φτάσετε στη Λίμνη αν ακολουθήσετε την Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης και στρίψετε για Καρδίτσα. Αφού φτάσετε στη Καρδίτσα, μπορείτε έπειτα να φτάσετε στη Λίμνη Πλαστήρα μέσω Μητρόπολης ή μέσω Καλλίθρου και Καστανιάς. Η απόσταση είναι 230χλμ.

Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια του ΚΤΕΛ από την Αθήνα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο, τη Λάρισα, το Βόλο και τα Τρίκαλα προς την Καρδίτσα. Από την Καρδίτσα υπάρχουν τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς τα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα.

Στην Καρδίτσα μπορείτε να φτάσετε και με τρένο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Χιλιομετρικές αποστάσεις από τη Λίμνη Πλαστήρα
Αθήνα
 325 χλμ
Κόρινθος
 396 χλμ
Βόλος
 134 χλμ
Λάρισα
 78 χλμ
Θεσσαλονίκη
 230 χλμ
Πάτρα
 256 χλμ
Καρδίτσα
25 χλμ
Τρίκαλα
48 χλμ

 

Χιλιομετρικές αποστάσεις από την Καρδίτσα προς τα χωριά της Λίμνης Πλστήρα
Άγιος Αθανάσιος
 28 χλμ
Μητρόπολη
 9 χλμ
Δρακότρυπα
 40 χλμ
Μορφοβούνι
 25 χλμ
Ελληνόπυργος
30 χλμ
Μοσχάτο
16 χλμ
Καλύβια Πεζούλας
41 χλμ
Μουζάκι
28 χλμ
Καρίτσα
46 χλμ
Μούχα
28 χλμ
Καστανιά
 25 χλμ
Μπελεκομίτης
 42 χλμ
Κερασιά
32 χλμ
Νεοχώρι
37 χλμ
Κρυονέρι
 22 χλμ
Νεράιδα
 40 χλμ
Λαμπερό
25 χλμ
Πεζούλα
33 χλμ
Μαυρομμάτι
 28 χλμ
Ραχούλα
 17 χλμ
Μεσενικόλας
 21 χλμ
Φανάρι
 15 χλμ

Χρήσιμα Τηλέφωνα Λίμνη Πλαστήρα

ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ, Τ.Κ. 430 67, ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Αστυνομία
24410 80220
Δήμος Πλαστήρα (Μορφοβούνι)
24410 95630-2
Νοσοκομείο
24410 21423
Δήμος Νεβρόπολης Αγράφων (Πεζούλα)
24410 92932
ΚΤΕΛ Καρδίτσας
24410 21411
Δήμος Ιτάμου (Νεράιδα)
24410 81642
ΟΣΕ Καρδίτσας
24410 21402
Χιονοδρομικό Κέντρο Αγράφων
24410 70946

Φωτογραφίες Λίμνη Πλαστήρα