Xionodromika

Γαλαξίδι: “Η ναυτική πολιτεία”

Γαλαξίδι


Το γραφικό Γαλαξίδι είναι μια παραθαλάσσια κωμόπολη στο ΝΑ τμήμα του νομού Φωκίδας και βρίσκεται δυτικά του Κρισαίου κόλπου. Απέχει από την Αθήνα 217 χλμ και 90 χλμ από την Πάτρα.

Το αρχοντικό Γαλαξίδι είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Οιάνθειας ή Χάλαιον και έχει περίπου 1.400 κατοίκους. Οι κάτοικοί του είναι συνταξιούχοι ναυτικοί, έμποροι και επαγγελματίες ενώ ασχολούνται και με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το όνομα Γαλαξίδι πρωτοεμφανίστηκε μεταξύ 6ου και 9ου αιώνα μ.Χ. και κυριαρχεί η άποψη ότι το τοπωνύμιο προέρχεται από την οικογένεια Γαλαξείδη που είχε εκτάσεις στην περιοχή.

Το Γαλαξίδι έχει πανάρχαια ιστορία 4.000 χρόνων με κορύφωση των αγώνα του 1821. Κατά την διάρκεια της ιστορικής του διαδρομής γνώρισε πολλούς κατακτητές όπως Σλάβους, Τούρκους Πειρατές, Φράγκους κ.ά.



Booking.com

Είναι μια ναυτική πολιτεία φημισμένη για τον ναυτικό της στόλο και την ικανότητα των Γαλαξιδιωτών στην ναυπηγική τέχνη. Στις αρχές του 18ου αιώνα ξεκίνησε να κατασκευάζεται ένας μεγάλος στόλος σε ντόπια καρνάγια και συνέχισε για αρκετές δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα Γαλαξιδιώτικα εμπορικά και επιβατικά καράβια ταξίδευαν στην Μεσόγειο. Το Γαλαξίδι γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή το 1860 αλλά αργότερα με την εμφάνιση του ατμόπλοιου κόπασε. Έως τότε, ήταν η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη.

Η γοητεία των ιστιοφόρων του Γαλαξιδίου όμως διατηρήθηκε μιας και τα γαλαξιδιώτικα ιστιοφόρα ήταν αληθινά αριστουργήματα και άφησαν εποχή στην ελληνική ιστορία και τέχνη.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το Γαλαξίδι και στην Επανάσταση του 1821. Ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος που διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στην ανάπτυξη της ναυτιλίας, οργάνωσε και τις διαβουλεύσεις για την έναρξη της επανάστασης του 1821 στο Γαλαξίδι. Πλοίαρχοι και έμποροι πρόσφεραν τα πλοία τους υπέρ της πατρίδος ενώ πολλοί Γαλαξιδιώτες έσπευσαν να πολεμήσουν στο Χάνι της Γραβιάς. Η προσφορά του Γαλαξιδίου στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν πολύ μεγάλη.

Το περήφανο Γαλαξίδι άντεξε στο χρόνο και σήμερα αποτελεί ένα από τα καλύτερα θέρετρα της Ελλάδας. Διαθέτει δυο φυσικά λιμάνια, την “Αγορά”, όπου βρίσκεται η πλατεία του Νικόλαου Μάμα και τον “Χηρόλακα”, που χωρίζονται μεταξύ τους από τον Κάβο όπου υπάρχει φάρος από το 1909.

Το Γαλαξίδι έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός αφού τον διακρίνει η σπάνια αρχιτεκτονική των καπετανόσπιτων. Συνδυάζει την πλούσια και μακρά ιστορία με την φυσική ομορφιά του τοπίου, τα γραφικά σοκάκια, τα αξιόλογα μνημεία και τα πανέμορφα αρχοντικά με τις κεραμοσκεπές.

Από το Γαλαξίδι κατάγονται μεγάλες προσωπικότητες όπως οι ιστορικοί Ιερομόναχος Ευθύμιος, Κωνσταντίνος Σάθας ή Σαθόπουλος, Ιωάννης Μητρόπουλος και Αναστάσιος Σκιαδάς, οι συγγραφείς Εύα Βλαμή και Κωστούλα Μητροπούλου, ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου και πολλούς άλλους.

Ο πανέμορφος οικισμός του Γαλαξιδίου οφείλει πολλά στους ευεργέτες-δωρητές του μερικοί εκ των οποίων είναι ο Νικόλαος Μάμας, η Ευσταθία Τσαλαγκύρα-Ρέλλα, οι Ευθυμία & Παναγιώτης Κουλομπούρου, οικογένεια Αγγελή, Ιωάννης Μιχαλόπουλος.

Το Γαλαξίδι θα σας ανταμείψει, αν βρεθείτε εκεί κατά την περίοδο των Αποκριών. Ατελείωτο γλέντι, χορός, τραγούδι αλλά και παραδοσιακά έθιμα συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό με ανεπανάληπτες στιγμές χαράς και κεφιού. Eίναι ονομαστό για τα “αλευρομουτζουρώματα” που διαδραματίζονται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα στον παραλιακό δρόμο του οικισμού.

Η αρχοντική κωμόπολη του Γαλαξιδίου διαθέτει πολύ καλές τουριστικές υποδομές με πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για μια άνετη και ευχάριστη διαμονή υψηλών προδιαγραφών καθώς και πολλές ψαροταβέρνες και εστιατόρια που θα ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις σας.

Ιδανικό προορισμό καθιστούν το Γαλαξίδι οι οργανωμένες αμμουδιές που προσφέρονται για κολύμπι και θαλάσσια σπορ. Συνδυάζει την χαλάρωση και την ηρεμία ενώ συγχρόνως σας χαρίζει μοναδικές στιγμές διασκέδασης.

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα

Στις γραφικές ταβέρνες του Γαλαξιδίου μπορείτε να γευθείτε φρέσκα ψάρια, θαλασσινούς ουζομεζέδες αλλά και το φημισμένο ρουμελιώτικο κοντοσούβλι, κοκορέτσι, αρνί σούβλας, σπληνάντερο, τις ελιές Άμφισσας και το πρόβειο γιαούρτι.

Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε κάποια από τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της περιοχής όπως ελιές, οικολογικό λάδι, κρασί, γλυκό κουταλιού ελιάς, μέλι, χωριάτικα παξιμάδια, τσίπουρο κ.ά.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα γλυκά “Αμύγδαλο” και “Ρεβανί” Γαλαξιδίου που θα σας μείνουν αξέχαστα.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

“Αλευρομουτζουρώμα”: Το έθιμο του “αλευρομουτζουρώματος” πραγματοποιείται την Καθαρά Δευτέρα και είναι ένα μοναδικό αποκριάτικο έθιμο. Όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Γαλαξιδίου συγκεντρώνονται στην αγορά όπου γίνεται το “μουτζούρωμα” και το “αλεύρωμα”. Σακούλες γεμάτες με αλεύρι ή φούμο που ρίχνουν οι εορταστές μεταξύ τους.

Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται κατά τους καλοκαιρινούς στο Γαλαξίδι. Πανηγύρι στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νικολάου και του Προφήτη Ηλία.

Αξιοθέατα Δελφοί

Πλατείες: Από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες πλατείες του Γαλαξιδίου είναι η πλατεία Κάβου όπου δεσπόζει η προτομή του Ευθύμιου Βλάμη, η πλατεία Σάθα με την προτομή του Κωνσταντίνου Σάθα, η πλατεία Ηρώων (Μανουσάκια παλιότερα) με το ομώνυμο μνημείο των Ηρώων, η πλατεία Χηρόλακα με την προτομή Μνημανάκλιτου Ναυτικού και η πλατεία Μάμα με την προτομή του οπλαρχηγού Μητρόπουλου Γιάννη και του Νικόλαου Μάμα.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου: Είναι ο πολιούχος της κωμόπολης. Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού με δυο καμπαναριά και τρούλο και το χτίσιμό του τελείωσε το 1902. Το τέμπλο του ναού εικάζεται ότι είναι έργο του φημισμένου Μετσοβίτη Αναστάσιου και είναι ένα αριστούργημα ξυλογλυπτικής με ανάγλυφη την Παλαιά και Καινή Διαθήκη.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής: Είναι μια παλιά εκκλησία χτισμένη πριν το 16ο αιώνα. Το τέμπλο του ναού είναι από το 1847 ενώ στο δάπεδο του ναό είναι σκαλισμένος ο ζωδιακός κύκλος-ηλιοτρόπιο. Είναι κατασκευασμένο το 1911 από τον καπετάνιο και μύστη της αστρονομίας Ηλία Σκούρτη. Πρόκειται για ένα ηλιακό ημερολόγιο όπου στις 12 κάθε μεσημέρι, μια αχτίδα φωτός εισέρχεται στο ναό από μια τρύπα της οροφής και πέφτει στην αντίστοιχη ημερολογιακή κουκίδα του ηλιοτροπίου.

Στην εξωτερική πλευρά της εκκλησίας υπάρχει ηλιακό ρολόι. Το ηλιακό ημερολόγιο καθώς και το ηλιακό ρολόι είναι έργα υψηλής ποιότητας.

Η Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος: Βρίσκεται πάνω στο μαγευτικό λόφο της Αγίας Τριάδας, σε υψόμετρο 300 μέτρων, ΝΔ του Γαλαξιδίου. Είναι ένα βυζαντινό μοναστήρι που χτίστηκε το 1250 από τον Δεσπότη Μιχαήλ Β’. Το Μοναστήρι είναι εμπλουτισμένο με πολλά βασιλικά και ανεκτίμητα δώρα. Εκεί, το 1703 ο Ιερομόναχος Ευθύμιος έγραψε την ιστορία του τόπου από το 990 έως το 1700, το “Χρονικό του Γαλαξιδίου”.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου: Χτίστηκε το 1833 και διαθέτει παλιές και αξιόλογες εικόνες όπως αυτή της Αγίας Άννας που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Δαμασκηνός τον 16ο αιώνα.

Στο Γαλαξίδι υπάρχουν και πολλά ξωκλήσια όπως της Αγίας Τριάδας, Άγιος Βλάσιος, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Ιωάννης του Θεολόγου, Άγιος Ανδρέας, Άγιος Γεώργιος, Προφήτη Ηλία, Ζωοδόχου Πηγής, Αγίου Σπυρίδωνα κ.ά.

Αρχαιολογικοί χώροι: Στην περιοχή Καλαφάτη βρίσκονται ερείπια της Αρχαίας Πόλης και τάφοι της κλασικής περιόδου. Κοντά στην παραλία βρίσκονται τμήματα τείχους που προστάτευε την αρχαία πόλη καθώς και ο τάφος του Λοκρού που θεωρείται ότι αποτελούσε πρωτοχριστιανική κατακόμβη.

Στο χωριό Άγιοι Πάντες υπάρχουν ερείπια από αρχαίο μαρμάρινο φρούριο, στον λόφο Τσιτόμη και Αϊ Λιά υπάρχουν πύργοι ενώ στην περιοχή Πεντεόρια βρίσκεται το “παλάτι του Βασιλιά”, όπου κατά καιρούς έχουν έρθει στην επιφάνεια διάφορα ευρήματα.

Στον οικισμό Ταρσανάδων εργάζονταν οι ναυτικοί της πόλης όταν βρισκόταν στην Ναυτιλιακή ακμή. Σε αυτό το χωριό συνεχίζουν να φτιάχνουν τα πιο όμορφα σκαριά της χώρας. Στην αρχή της Πέρα Πάντας μπορείτε να δείτε τα ερείπια τοίχους του 4ου αιώνα καθώς και λαξευτούς τάφους.

Κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Βλασίου υπάρχουν τάφοι Ρωμαϊκής εποχής ενώ κοντά στο μοναστήρι του Σωτήρος μπορείτε να θαυμάσετε το παλιό υδραγωγείο του 15ου αιώνα που έφτιαξε ο Ιζαήρ-Μπέης την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Ναυτικό & Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου: Στεγάζεται σε κτίριο που χτίστηκε το 1868-1870 από τον δήμαρχο Δεδούση Ε. Χαρδαβέλλα. Στο μουσείο φιλοξενούνται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και μια από τις πιο πλούσιες συλλογές από ναυτικά όργανα, νηολόγια, πίνακες και άλλων αντικειμένων στην Ελλάδα.

Λαογραφικό Μουσείο Γαλαξιδίου: Στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό που ήταν δωρεά των κληρονόμων του Π.Σ. Αγγελή. Το μουσείο φιλοξενεί εκθέματα όπως παραδοσιακές ενδυμασίες, κεντήματα κ.ά.

Αρχοντικά: Το Γαλαξίδι είναι ένας διατηρητέος οικισμός που τον διακρίνει η σπάνια αρχιτεκτονική του. Μερικά από τα διατηρητέα αρχοντικά που μπορείτε να δείτε είναι το κτίριο Τσαλαγγύρα που στεγάζεται το Δημαρχείο, το κτίριο Αγγελή που στεγάζει το Λαογραφικό μουσείο, το κτίριο του Παρθεναγωγείου, το Μπουρζέϊκο.

Τέλος, μπορείτε να δείτε το Καποδιστριακό σχολείο όπου δίδαξαν όπου δίδαξαν φωτισμένοι Ελληνοδιδάσκαλοι, όπως ο Πριμάρης από την Πάτρα, ο Αλευράς από την Ιθάκη, ο Καβάσιλας, ο Ζαγοράς και τελευταία ο Σαντιλής.

Παραλίες: Το Γαλαξίδι διαθέτει υπέροχες παραλίες αλλού βραχώδεις και αλλού ομαλές που σχηματίζουν ήρεμους και γραφικούς ορμίσκους.

Μερικές από τις παραλίες όπου μπορείτε να κολυμπήσετε και να απολαύσετε θαλάσσια σπορ είναι η πλαζ Καλαφάτη, η παραλία του Ναυτικού Ομίλου, οι πανέμορφες παραλίες στους Αγίους Πάντες κ.ά. Καταπληκτικές αμμουδιές είναι και ο Αϊ Γιάννης και τα Βραχάκια Κίρρας.

Στο Γαλαξίδι μπορείτε να ασχοληθείτε με διάφορα θαλάσσια σπορ όπως σερφινγκ, θαλάσσιο σκι, ιστιοπλοΐα και άλλα.

Φυσικές Τοποθεσίες: Πανέμορφες τοποθεσίες ιδανικές για περιπάτους και για τους λάτρεις της πεζοπορίας μέσα στη φύση όπως η τοποθεσία Τούρλα και Καρκάρια στη Βουνιχώρα καθώς και στο Δάσος των Κέδρων στη Βουνιχώρα, ένα μοναδικό φυσικό μνημείο.

Σπήλαια: Στην άκρη της πλατείας Ν. Μάμα, υπάρχει ένα φυσικό θολωτό σπήλαιο μέσα στο βράχο, ο αλλοτινός “Κάρκαρος”, η σημερινή “Σπηλιά”.

Στο λόφο Ξηροτύρι βρίσκεται η σπηλιά “Ακόνα ή Αγκώνα” με πολλούς σταλακτίτες, σκαλοπάτια, αρχαιότητες και ένα πυθάρι στον πυθμένα. Στις ρίζες του ίδιου λόφου υπάρχουν οι κατραμοσπηλιές που πήραν το όνομά τους από το μαύρο υγρό που βγαίνει από τις ρηγματώσεις.

Άλλες σπηλιές είναι η σπηλιά “Τσολάκη” και η “Μακριά” σπηλιά.

Νησάκια Γαλαξιδίου: Νότια του Γαλαξιδίου υπάρχει το νησάκι της Αψηφιάς με τον υπέροχο φάρο του 1887.
Σε μικρή απόσταση θα συναντήσετε το μεγαλύτερο από τα νησιά, τον Άγιο Γεώργιο με τα δυο ξωκλήσια, τον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Ανδρέα.

Ιδιαίτερη είναι η φυσική ομορφιά στα νησάκια της Αψηφιάς και του Αγίου Γεωργίου, ενώ διαθέτουν και ένα σπάνιο είδος λουλουδιών, ενός τύπου ζουμπουλιών (Narcissus Tazetta, γνωστά ως μέριζα), τα οποία έχουν ιδιαίτερη ευωδιά κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και των αγριοκούνελων.

Ανατολικότερα υπάρχουν τα νησάκια της Παναγίας και του Αγίου Δημητρίου ενώ στην άκρη της Τρίπορης βρίσκεται τον νησάκι Μολεμένο.

Γύρω Περιοχές

Οι Άγιοι Πάντες είναι ένα παραλιακό χωριό που απέχει 12 χλμ από το Γαλαξίδι. Το όνομά του προήλθε από τον Καθεδρικό ναό των Αγίων Πάντων.  Υπάρχουν τα ξωκλήσια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Γεωργίου, Αγίου Ιωάννη και των Αγίων Αναργύρων.

Επίσης, κοντά στο χωριό μπορείτε να δείτε ερείπια αρχαίου μαρμάρινου φρουρίου καθώς και παλιού Βυζαντινού ναού, εντός σπηλαίου.

Το χωριό παράγει κτηνοτροφικά προϊόντα, οπωρολαχανικά και λάδι. Στους Άγιου Πάντες υπάρχουν ταβέρνες, καφενεία, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το χωριό Πέντε Όρια απέχει 12 χλμ από το Γαλαξίδι και βρίσκεται σε υψόμετρο 480 μέτρων βορειοδυτικά της πόλης.

Στα Πέντε Όρια υπάρχουν καφενεία και ψησταριές όπου μπορείτε να απολαύσετε το ντόπιο κοκορέτσι και κοντοσούβλι, καθώς και το άφθονο κρασί που προσφέρουν οι φιλόξενοι κάτοικοι του χωριού.

Μπορείτε να δείτε τους ναούς του Αγίου Αθανασίου, που είναι και ο πολιούχος του χωριού, το ναό της Παναγίας, τον ναό Κωνσταντίνου & Ελένης, τον ναό του Αγίου Γεωργίου καθώς και πολλά αρχαιολογικά μνημεία Πελασγικής περιόδου.

Επισκεφθείτε τη Βουνιχώρα που απέχει 14 χλμ από το Γαλαξίδι και είναι χτισμένη στις παρυφές της Γκιώνας. Είναι ένα γραφικό χωριό με πολλές φυσικές ομορφιές.

Στα σύνορα της Βουνιχώρας με τις Καρούτες υπάρχει το δάσος των Κέδρων, ένα μοναδικό μνημείο φυσικής ομορφιάς. Αξιόλογα είναι και τα σπήλαια Βιτρίνα, Πηγάδια, Χρούσου Σπηλιά καθώς και η μικρή φυσική λίμνη που σχηματίζεται στη θέση Μπουρνιάς.

Στη Βουνιχώρα μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και του Οσίου Λουκά αλλά και τα ξωκλήσια της Αγίας Τριάδας και της Ζωοδόχου Πηγής.

Η παραλιακή κωμόπολη της Ιτέας βρίσκεται 13 χλμ νότια της Άμφισσας αγκαλιασμένη από τον Κορινθιακό κόλπο. Μαζί με τη γειτονική Κίρρα, είναι χτισμένη στο βάθος του Κρισσαίου κόλπου.

Οι Δελφοί, ο ομφαλός της γης. Αξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών με το πασίγνωστο Μαντείο και να απολαύσετε την θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο.

Αλευρομουτζουρώματα

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Γουργούρη που αναφέρει στο βιβλίο του «Το Γαλαξίδι στον καιρό των καραβιών» το έθιμο υπάρχει «από την εποχή των καραβιών». Η ακμή της ναυτικής δύναμης ήταν γύρω στο 1840.

Πρόκειται για μια παράδοση που ξεκίνησε από τους κατοίκους της ναυτικής πολιτείας και η ιδέα για την καθιέρωση του αλευρομουντζουρώματος ήρθε από τους ναυτικούς που ταξίδευαν στη Σικελία και είχαν δει παρόμοια έθιμα της περιοχής.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή η παράδοση θέλει τα αλευρομουτζουρώματα να έχουν τις ρίζες τους στο Βυζάντιο, όπου οι γελωτοποιοί των ιπποδρόμων ζωγράφιζαν τα πρόσωπά τους.

Η αρχική μορφή του εθίμου του αλευρομουτζουρώματος περιελάμβανε χορό με άντρες και γυναίκες που φορούσαν μάσκες ή είχαν τα πρόσωπά τους μουτζουρωμένα, σε δυο διαφορετικούς κύκλους. Αργότερα, όταν καθιερώθηκε το έθιμο, οι παρέες αποτελούνταν μόνο από άντρες που κατέβαιναν στην προκυμαία με δυο σακούλες, η μια με αλεύρι και η άλλη με χαρτοπόλεμο. Τα πολεμοφόδια συμπληρώνονταν με λουλάκι ή βερνίκι παπουτσιών ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχει κάποιος στον “πόλεμο” ήταν να φοράει παλιά ρούχα.

Οι ντόπιοι μουσικοί ξεσήκωναν τον κόσμο με τους ρυθμούς του και το έναυσμα για γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες.

Σήμερα, το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος εμπλουτίστηκε στο χρόνο και στα πολεμοφόδια συμπεριλαμβάνονται και άλλα, περισσότερο “επικίνδυνα” για την καθαριότητα των ρούχων! Στην παρέα έχουν μπει και οι γυναίκες και τα παιδιά ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και φημισμένα καρναβαλικά έθιμα της χώρας μας.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Γαλαξίδι συνήθως ξεκινούν τρία Σάββατα πριν την Καθαρά Δευτέρα ανάβοντας φωτιές και συνοδεία μουσικής, μεζέδων και άφθονου κρασιού.

Μετά ακολουθεί το καρναβάλι με άρματα, μασκαρεμένους καρναβαλιστές και ορχήστρες με βιολιά και νταούλια ενώ το αποκορύφωμα της αποκριάς είναι τα Κούλουμα που γίνεται το αλευρομουτζούρωμα.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται στο λιμάνι όπου αρχίζει ο αλευρομουτζουροπόλεμος με αλεύρι ή φούμο ενώ τα παλιά ρούχα ή η ειδική στολή από νάιλον είναι απαραίτητα!

Είναι ένα πολύ διασκεδαστικό έθιμο και το μόνο που πρέπει να κάντε είναι να οπλιστείτε με καλή διάθεση και κέφι και να λάβετε μέρος στον “πόλεμο” του αλευρομουτζουρώματος.

Πώς θα πάτε

Όσοι θέλετε να φτάσετε στο Γαλαξίδι από τη Βόρεια Ελλάδα, ακολουθείτε την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Λαμίας. Μετά τις Θερμοπύλες, στο 200ο χιλιόμετρο, υπάρχει διασταύρωση που πρέπει να ακολουθήσετε τον οδικό άξονα προς Άμφισσα – Ναύπακτο – Αντίρριο.

Από την Αθήνα, μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας. Στον κόμβο των Θερμοπυλών θα στρίψετε αριστερά με κατεύθυνση προς Άμφισσα.

Από τη Δυτική Ελλάδα, ακολουθείτε τον δρόμο Ναύπακτος – Ιτέα – Γαλαξίδι. Μέσω της ζεύξης Ρίου – Αντιρίου, καταλήγετε στη Ναύπακτο, όσοι έρχεστε από Πελοπόννησο. Επίσης, υπάρχει σύνδεση και με ferry boat από το λιμάνι του Αιγίου που σας μεταφέρει στον Άγιο Νικόλαο.

Χιλιομετρικές αποστάσεις από το  Γαλαξίδι
Αθήνα
213 χλμ
Καρπενήσι
170 χλμ
Τρίπολη
210 χλμ
Αράχωβα
45 χλμ
Καλαμάτα
297 χλμ
Ιτέα
16 χλμ
Πάτρα
80 χλμ
Αίγιο (μέσω Αγίου Νικολάου)
45 χλμ
Κόρινθος
138 χλμ
Άμφισσα
29 χλμ
Ιωάννινα
290 χλμ
Δελφοί
35 χλμ

Χρήσιμα Τηλέφωνα Γαλαξίδι

 ΓΑΛΑΞΙΔΙ, Τ.Κ. 33200, ΦΩΚΙΔΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Γαλαξιδίου
22653 51200
Ναυτικό Μουσείο
22650 41558
Αγροτικό Ιατρείο Γαλαξιδίου
22650 41312
Λαογραφικό Μουσείο
22650 41910
Αστυνομία Γαλαξιδίου
22650 41222
Υποθηκοφυλακείο Γαλαξιδίου
22650 42373
Λιμενικός Σταθμός Γαλαξιδίου
22650 41390
Πορθμείο Αγίου Νικολάου
22660 31132, 31854
Ταχυδρομείο Γαλαξιδίου
22650 41259
Λιμεναρχείο Αιγίου
26910 28888
Εθνική Τράπεζα
22650 42311-12

Φωτογραφίες Γαλαξίδι