Γαλαξίδι
 
 
ΓΑΛΑΞΙΔΙ, ΦΩΚΙΔΑ
Γαλαξίδι
 
Αξιοθέατα στο Γαλαξίδι
 


Σημαντικά αρχαιολογικά, θρησκευτικά, ιστορικά μνημεία, γραφικά πατροπαράδοτα χωριά και οικισμοί, μνημεία φυσικού κάλλους κ.α.

Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα αξιοθέατα από το Γαλαξίδι...

 
Δημαρχείο, Γαλαξίδι
 
 
 

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Πλατείες
Από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες πλατείες του Γαλαξιδίου είναι η πλατεία Κάβου όπου δεσπόζει η προτομή του Ευθύμιου Βλάμη, η πλατεία Σάθα με την προτομή του Κωνσταντίνου Σάθα, η πλατεία Ηρώων (Μανουσάκια παλιότερα) με το ομώνυμο μνημείο των Ηρώων, η πλατεία Χηρόλακα με την προτομή Μνημανάκλιτου Ναυτικού και η πλατεία Μάμα με την προτομή του οπλαρχηγού Μητρόπουλου Γιάννη και του Νικόλαου Μάμα.

Γαλαξίδι

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Εκκλησίες
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου είναι ο πολιούχος της κωμόπολης. Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού με δυο καμπαναριά και τρούλο και το χτίσιμό του τελείωσε το 1902. Το τέμπλο του ναού εικάζεται ότι είναι έργο του φημισμένου Μετσοβίτη Αναστάσιου και είναι ένα αριστούργημα ξυλογλυπτικής με ανάγλυφη την Παλαιά και Καινή Διαθήκη.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής είναι μια παλιά εκκλησία χτισμένη πριν το 16ο αιώνα. Το τέμπλο του ναού είναι από το 1847 ενώ στο δάπεδο του ναό είναι σκαλισμένος ο ζωδιακός κύκλος-ηλιοτρόπιο. Είναι κατασκευασμένο το 1911 από τον καπετάνιο και μύστη της αστρονομίας Ηλία Σκούρτη. Πρόκειται για ένα ηλιακό ημερολόγιο όπου στις 12 κάθε μεσημέρι, μια αχτίδα φωτός εισέρχεται στο ναό από μια τρύπα της οροφής και πέφτει στην αντίστοιχη ημερολογιακή κουκίδα του ηλιοτροπίου.

Στην εξωτερική πλευρά της εκκλησίας υπάρχει ηλιακό ρολόι. Το ηλιακό ημερολόγιο καθώς και το ηλιακό ρολόι είναι έργα υψηλής ποιότητας.

Η Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος βρίσκεται πάνω στο μαγευτικό λόφο της Αγίας Τριάδας, σε υψόμετρο 300 μέτρων, ΝΔ του Γαλαξιδίου. Είναι ένα βυζαντινό μοναστήρι που χτίστηκε το 1250 από το Δεσπότη Μιχαήλ Β’. Το Μοναστήρι είναι εμπλουτισμένο με πολλά βασιλικά και ανεκτίμητα δώρα. Εκεί, το 1703 ο Ιερομόναχος Ευθύμιος έγραψε την ιστορία του τόπου από το 990 έως το 1700, το ¨Χρονικό του Γαλαξιδίου¨.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου χτίστηκε το 1833 και διαθέτει παλιές και αξιόλογες εικόνες όπως αυτή της Αγίας Άννας που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Δαμασκηνός το 16ο αιώνα.

Στο Γαλαξίδι υπάρχουν και πολλά ξωκλήσια όπως της Αγίας Τριάδας, Άγιος Βλάσιος, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Ιωάννης του Θεολόγου, Άγιος Ανδρέας, Άγιος Γεώργιος,  Προφήτη Ηλία, Ζωοδόχου Πηγής, Αγίου Σπυρίδωνα κ.α.

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Ιστορικοί  Χώροι
Στο Γαλαξίδι υπάρχουν αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι, ανεξερεύνητοι και μη, που μπορείτε να επισκεφθείτε.

Στην περιοχή Καλαφάτη βρίσκονται ερείπια της Αρχαίας Πόλης και τάφοι της κλασικής περιόδου.

Κοντά στην παραλία βρίσκονται τμήματα τείχους που προστάτευε την αρχαία πόλη καθώς και ο τάφος του Λοκρού που θεωρείται ότι αποτελούσε πρωτοχριστιανική κατακόμβη.

Στο χωριό Άγιοι Πάντες υπάρχουν ερείπια από αρχαίο μαρμάρινο φρούριο, στο λόφο Τσιτόμη και Αι Λιά υπάρχουν πύργοι ενώ στην περιοχή Πεντεόρια βρίσκεται το ¨παλάτι του Βασιλιά¨, όπου κατά καιρούς έχουν έρθει στην επιφάνεια διάφορα ευρήματα.

Στον οικισμό Ταρσανάδων εργάζονταν οι ναυτικοί της πόλης όταν βρισκόταν στην Ναυτιλιακή ακμή. Σε αυτό το χωριό συνεχίζουν να φτιάχνουν τα πιο όμορφα σκαριά της χώρας.

Στην αρχή της Πέρα Πάντας μπορείτε να δείτε τα ερείπια τοίχους του 4ου αιώνα καθώς και λαξευτούς τάφους.

Κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Βλασίου υπάρχουν τάφοι Ρωμαϊκής εποχής ενώ κοντά στο μοναστήρι του Σωτήρος μπορείτε να θαυμάσετε το παλιό υδραγωγείο του 15ου αιώνα που έφτιαξε ο Ιζαήρ-Μπέης την εποχή της Τουρκοκρατίας.

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Ναυτικό & Ιστορικό Μουσείο
Το Ναυτικό & Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου στεγάζεται σε κτίριο που χτίστηκε το 1868-1870 από τον δήμαρχο Δεδούση Ε. Χαρδαβέλλα. Στο μουσείο φιλοξενούνται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και μια από τις πιο πλούσιες συλλογές από ναυτικά όργανα, νηολόγια, πίνακες και άλλων αντικειμένων στην Ελλάδα.

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Λαογραφικό Μουσείο
Το Λαογραφικό Μουσείο Γαλαξιδίου στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό που ήταν δωρεά των κληρονόμων του Π.Σ. Αγγελή. Το μουσείο φιλοξενεί εκθέματα όπως παραδοσιακές ενδυμασίες, κεντήματα κ.α.

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Αρχοντικά 
Το Γαλαξίδι είναι ένας διατηρητέος οικισμός που τον διακρίνει η σπάνια αρχιτεκτονική του. Μερικά από τα διατηρητέα αρχοντικά που μπορείτε να δείτε είναι το κτίριο Τσαλαγγύρα που στεγάζεται το Δημαρχείο, το κτίριο Αγγελή που στεγάζει το Λαογραφικό μουσείο, το κτίριο του Παρθεναγωγείου, το Μπουρζέϊκο.

Τέλος, μπορείτε να δείτε το Καποδιστριακό σχολείο όπου δίδαξαν όπου δίδαξαν φωτισμένοι Ελληνοδιδάσκαλοι, όπως ο Πριμάρης από την Πάτρα, ο Αλευράς από την Ιθάκη, ο Καβάσιλας, ο Ζαγοράς και τελευταία ο Σαντιλής.

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Παραλίες
Το Γαλαξίδι διαθέτει υπέροχες παραλίες αλλού βραχώδεις και αλλού ομαλές που σχηματίζουν ήρεμους και γραφικούς ορμίσκους.

Μερικές από τις παραλίες όπου μπορείτε να κολυμπήσετε και να απολαύσετε θαλάσσια σπορ είναι η πλαζ Καλαφάτη, η παραλία του Ναυτικού Ομίλου, οι πανέμορφες παραλίες στους Αγίους Πάντες κ.α.

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Φυσικές Τοποθεσίες
Πανέμορφες τοποθεσίες ιδανικές για περιπάτους και για τους λάτρεις της πεζοπορίας μέσα στη φύση όπως  η τοποθεσία Τούρλα και Καρκάρια στη Βουνιχώρα καθώς και στο Δάσος των Κέδρων στη Βουνιχώρα, ένα μοναδικό φυσικό μνημείο.

Όμορφη είναι και η διαδρομή προς το μοναστήρι του Σωτήρος ανάμεσα σε ένα καταπράσινο τοπίο από ελιές.

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Σπήλαια
Στην άκρη της πλατείας Ν. Μάμα, υπάρχει ένα φυσικό θολωτό σπήλαιο μέσα στο βράχο, ο αλλοτινός "Κάρκαρος", η σημερινή "Σπηλιά".

Στο λόφο Ξηροτύρι βρίσκεται η σπηλιά ¨Ακόνα ή Αγκώνα¨ με πολλούς σταλακτίτες, σκαλοπάτια, αρχαιότητες και ένα πυθάρι στον πυθμένα.

Στις ρίζες του ίδιου λόφου υπάρχουν οι κατραμοσπηλιές που πήραν το όνομά τους από το μαύρο υγρό που βγαίνει από τις ρηγματώσεις.

Άλλες σπηλιές είναι η σπηλιά ¨Τσολάκη¨ και η ¨Μακριά¨ σπηλιά.

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Νησάκια Γαλαξιδίου
Νότια του Γαλαξιδίου υπάρχει το νησάκι της Αψηφιάς με τον υπέροχο φάρο του 1887.
Σε μικρή απόσταση θα συναντήσετε το μεγαλύτερο από τα νησιά, τον Άγιο Γεώργιο με τα δυο ξωκλήσια, τον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Ανδρέα.

Ιδιαίτερη είναι η φυσική ομορφιά στα νησάκια της Αψηφιάς και του Αγίου Γεωργίου, ενώ διαθέτουν και ένα σπάνιο είδος λουλουδιών, ενός τύπου ζουμπουλιών (Narcissus Tazetta, γνωστά ως μέριζα), τα οποία έχουν ιδιαίτερη ευωδιά κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και των αγριοκούνελων.

Ανατολικότερα υπάρχουν τα νησάκια της Παναγίας και του Αγίου Δημητρίου ενώ στην άκρη της Τρίπορης βρίσκεται τον νησάκι Μολεμένο.