ΓΑΛΑΞΙΔΙ, ΦΩΚΙΔΑ
Γαλαξίδι
 
Σχετικά με το Γαλαξίδι
 

Το Γαλαξίδι είναι ένας δημοφιλής τόσο χειμερινός όσο και καλοκαιρινός προορισμός με ένα μεγάλο αριθμό από ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ που προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον επισκέπτη. Τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια που θα συναντήσετε στο Γαλαξίδι είναι διαφόρων κατηγοριών και μπορούν να ικανοποιήσουν μεγάλη ποικιλία προτιμήσεων και αναγκών διαμονής στους επισκέπτες τους με πολύ μεγάλη επιτυχία.

 
Γαλαξίδι
 
 
 

Το γραφικό Γαλαξίδι είναι μια παραθαλάσσια κωμόπολη στο ΝΑ τμήμα του νομό Φωκίδας και βρίσκεται δυτικά του Κρισαίου κόλπου. Απέχει από την Αθήνα 217 χλμ. και 90 χλμ. από την Πάτρα.

Το αρχοντικό Γαλαξίδι είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Οιάνθειας ή Χάλαιον και έχει περίπου 1400 κατοίκους. Οι κάτοικοί του είναι συνταξιούχοι ναυτικοί, έμποροι και επαγγελματίες ενώ ασχολούνται και με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το όνομα Γαλαξίδι πρωτοεμφανίστηκε μεταξύ 6ου και 9ου αιώνα μ.Χ. και κυριαρχεί η άποψη ότι το τοπωνύμιο προέρχεται από την οικογένεια Γαλαξείδη που είχε εκτάσεις στην περιοχή.

Το Γαλαξίδι έχει πανάρχαια ιστορία 4.000 χρόνων με κορύφωση των αγώνα του 1821. Κατά την διάρκεια της ιστορικής του διαδρομής γνώρισε πολλούς κατακτητές όπως Σλάβους, Τούρκους Πειρατές, Φράγκους κ.α.

Είναι μια ναυτική πολιτεία φημισμένη για τον ναυτικό της στόλο και την ικανότητα των Γαλαξιδιωτών στην ναυπηγική τέχνη. Στις αρχές του 18ου αιώνα ξεκίνησε να κατασκευάζεται ένας μεγάλος στόλος σε ντόπια καρνάγια και συνέχισε για αρκετές δεκαετίες, κατά την διάρκεια των οποίων τα Γαλαξιδιώτικα εμπορικά και επιβατικά καράβια ταξίδευαν στην Μεσόγειο. Το Γαλαξίδι γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή το 1860 αλλά αργότερα με την εμφάνιση του ατμόπλοιου κόπασε. Έως τότε, ήταν η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη.

Η γοητεία των ιστιοφόρων του Γαλαξειδίου όμως διατηρήθηκε μιας και τα Γαλαξειδιώτικα ιστιοφόρα ήταν αληθινά αριστουργήματα και άφησαν εποχή στην ελληνική ιστορία και τέχνη.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το Γαλαξίδι και στην Επανάσταση του 1821. Ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος που διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στην ανάπτυξη της ναυτιλίας, οργάνωσε και τις διαβουλεύσεις για την έναρξη της επανάστασης του 1821 στο Γαλαξίδι. Πλοίαρχοι και έμποροι πρόσφεραν τα πλοία τους υπέρ της πατρίδος ενώ πολλοί Γαλαξιδιώτες έσπευσαν να πολεμήσουν στο Χάνι της Γραβιάς. Η προσφορά του Γαλαξιδίου στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν πολύ μεγάλη.

Το περήφανο Γαλαξίδι άντεξε στο χρόνο και σήμερα αποτελεί ένα από τα καλύτερα θέρετρα της Ελλάδας.
Διαθέτει δυο φυσικά λιμάνια, την ¨Αγορά¨, όπου βρίσκεται η πλατεία του Νικόλαου Μάμα και τον ¨Χηρόλακα¨, που χωρίζονται μεταξύ τους από τον Κάβο όπου υπάρχει φάρος από το 1909.

Το Γαλαξίδι έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός αφού τον διακρίνει η σπάνια αρχιτεκτονική των καπετανόσπιτων. Συνδυάζει την πλούσια και μακρά ιστορία με την φυσική ομορφιά του τοπίου, τα γραφικά σοκάκια, τα αξιόλογα μνημεία και τα πανέμορφα αρχοντικά με τις κεραμοσκεπές.

Από το Γαλαξίδι κατάγονται μεγάλες προσωπικότητες όπως οι ιστορικοί Ιερομόναχος Ευθύμιος, Κωνσταντίνος Σάθας ή Σαθόπουλος, Ιωάννης Μητρόπουλος και Αναστάσιος Σκιαδάς, οι συγγραφείς Εύα Βλαμή και Κωστούλα Μητροπούλου, ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου και πολλούς άλλους.

Ο πανέμορφος οικισμός του Γαλαξιδίου οφείλει πολλά στους ευεργέτες-δωρητές του μερικοί εκ των οποίων είναι ο Νικόλαος Μάμας, η Ευσταθία Τσαλαγκύρα-Ρέλλα, οι Ευθυμία & Παναγιώτης Κουλομπούρου, οικογένεια Αγγελή, Ιωάννης Μιχαλόπουλος κ.α.

Το Γαλαξίδι θα σας ανταμείψει, αν βρεθείτε εκεί κατά την περίοδο των Αποκριών. Ατελείωτο γλέντι, χορός, τραγούδι αλλά και παραδοσιακά έθιμα συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό με ανεπανάληπτες στιγμές χαράς και κεφιού.

Το Γαλαξίδι είναι ονομαστό για τα ¨αλευρομουντζουρώματα¨ που διαδραματίζονται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα στον παραλιακό δρόμο του οικισμού.

Η αρχοντική κωμόπολη του Γαλαξιδίου διαθέτει πολύ καλές τουριστικές υποδομές με πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για μια άνετη και ευχάριστη διαμονή υψηλών προδιαγραφών καθώς και πολλές ψαροταβέρνες και εστιατόρια που θα ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις σας.

Ιδανικό προορισμό καθιστούν το Γαλαξίδι οι οργανωμένες αμμουδιές που προσφέρονται για κολύμπι και θαλάσσια σπορ. Μπορείτε να επισκεφθείτε την πλαζ Καλαφάτη, την παραλία του Ναυτικού Ομίλου κ.α.

Ένας γραφικός οικισμός που αποτελεί ένα από τα καλύτερα θέρετρα στην Ελλάδα και  συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών….

Το Γαλαξίδι συνδυάζει την χαλάρωση και την ηρεμία ενώ συγχρόνως σας χαρίζει μοναδικές στιγμές διασκέδασης.

 
 
 

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα

Στις γραφικές ταβέρνες του Γαλαξιδίου μπορείτε να γευθείτε φρέσκα ψάρια, θαλασσινούς ουζομεζέδες αλλά και το φημισμένο ρουμελιώτικο κοντοσούβλι, κοκορέτσι, αρνί σούβλας, σπληνάντερο, τις ελιές Άμφισσας και το πρόβειο γιαούρτι.

Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε κάποια από τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της περιοχής όπως ελιές, οικολογικό λάδι, κρασί, γλυκό κουταλιού ελιάς, μέλι, χωριάτικα παξιμάδια, τσίπουρο κ.α.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα γλυκά ¨Αμύγδαλο¨ και ¨Ρεβανί¨ Γαλαξιδίου που θα σας μείνουν αξέχαστα.

 
 
 

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

¨Αλευρομουτζουρώμα¨ στο Γαλαξίδι: Το έθιμο του ¨αλευρομουτζουρώματος¨ πραγματοποιείται την Καθαρά Δευτέρα και είναι ένα μοναδικό αποκριάτικο έθιμο. Όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Γαλαξιδίου συγκεντρώνονται στην αγορά όπου γίνεται το ¨μουτζούρωμα¨ και το ¨αλεύρωμα¨. Σακούλες γεμάτες με αλεύρι ή φούμο που ρίχνουν οι εορταστές μεταξύ τους.

Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται κατά τους καλοκαιρινούς στο Γαλαξίδι.

Πανηγύρι στην Μεταμόρφωση του Σωτήρα, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νικολάου και του Προφήτη Ηλία.