Άνω Χώρα Ναυπακτίας: πληροφορίες, ξενοδοχεία, δωμάτια, ΑΝΩ ΧΩΡΑ, ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
Άνω Χώρα Ναυπακτίας
 
 
Αφιέρωμα στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας  
 
 
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΧΩΡΑ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
 
Όνομα
Τύπος
Τοποθεσία
Κατηγορία
Ιστοσελίδα
» Village Inn
Ξενοδοχείο
Άνω Χώρα Ναυπακτίας - Αιτωλοακαρνανία - Κεντρική Ελλάδα
ΔΩΜΑΤΙΑ/ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ/ΒΙΛΛΕΣ ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ
» Farma Michou
Διαμερίσματα
Λάλικα - Ορεινή Ναυπακτία - Αιτωλοακαρνανία - Κεντρική Ελλάδα
 
 
Αφιέρωμα στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας, Αιτωλοακαρνανία, Κεντρική Ελλάδα
 
GPS: N 38.58847° | E 21.92588°
 
 

H Άνω Χώρα ή Μεγάλη Λομποτινά μέχρι το 1928, είναι ένας εξαιρετικός ορεινός προορισμός που τα Σαββατοκύριακα κατακλύζεται από επισκέπτες. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Αποδοτίας, βρίσκεται σε απόσταση 58χλμ. από την πόλη της Ναυπάκτου και έχει υψόμετρο 1050μ.

Eίναι ένα πανέμορφο, γραφικό χωριό με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και πολύ καλή υποδομή για να φιλοξενήσει ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Είναι χτισμένο σ’ ένα πανέμορφο σημείο ανάμεσα σε επιβλητικούς ορεινούς όγκους που είναι απολήξεις της οροσειράς των Βαρδουσίων.

 
Άνω Χώρα Ναυπακτίας
 
 
 

Όλες οι κορυφές, οι ράχες και οι πλαγιές της περιοχής είναι σκεπασμένες με τεράστια έλατα και καστανιές ηλικίας τουλάχιστον 150 και έως 500 χρονών. Η περιοχή είναι προικισμένη με πλούσια και πυκνή βλάστηση αλλά και με  φαράγγια, ποτάμια και χείμαρρους ενώ προσφέρεται για περιηγήσεις με off road οχήματα ακολουθώντας τους δασικούς δρόμους.

Μέσα στο χωριό της Άνω Χώρας θα συναντήσετε γραφικά ταβερνάκια και μικρά, παραδοσιακά καφενεδάκια που προσφέρονται για όμορφες στγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης.

Αποτελεί έναν οικισμό που γνώρισε οικονομική άνθιση την περίοδο του 15ου αιώνα, κάτι που σήμερα φανερώνεται στον επισκέπτη με μια βόλτα στην παλιά αγορά.

 
Άνω Χώρα Ναυπακτίας
 

Οι λιγοστοί κάτοικοι της Άνω Χώρας (περίπου 400) ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό.

Στην Άνω Χώρα αξίζει να επισκεφτείτε τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής που γιορτάζει στις 26 Ιουλίου,  ημέρα κατά την οποία γίνεται και το πανηγύρι του χωριού.

Κοντά στην Άνω Χώρα βρίσκεται η λίμνη Ευήνου απ’ όπου μπορεί κανείς να περάσει στο νομό Ευρυτανίας αλλά και το αντίστροφο.

Από την Άνω Χώρα περπατήστε το μονοπάτι του Κάκαβου (ή μονοπάτι του Ηρακλή) που στο παρελθόν αποτέλεσε βασικό άξονα επικοινωνίας της Άνω Χώρας με το χωριό Αμπελακιώτισσα. (Ρωτήστε τους ντόπιους και επιβεβαιώστε εάν το μονοπάτι είναι προσβάσιμο και καθαρισμένο). Απολαύστε μια υπέροχη διαδρομή 45 λεπτών με σπάνια φυτά και εντυπωσιακά τρεχούμενα νερά στο φαράγγι Κάκαβου.

Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στη Ιερά Μονή της Παναγίας Αμπελακιώτισσας-Αγίου Πολυκάρπου που βρίσκεται στο κοντινό χωριό Αμπελακιώτισσα. Το Μοναστήρι οφείλει το όνομά του στην εικόνα της Παναγίας από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας. Η εικόνα κατέληξε εκεί την περίοδο της Τουρκοκρατίας όπου οι Τούρκοι την πέταξαν στον Πηνειό αφού κατέλαβαν τα Αμπελάκια Θεσσαλίας. Η εικόνα παρασύρθηκε από το ρεύμα για να βρεθεί στις 15 Αυγούστου 1455,  κρεμασμένη στα κλαδιά της βελανιδιάς που βρίσκεται πίσω από το ιερό του ναού. Μετά από αυτό χτίστηκε το Μοναστήρι στο συγκεκριμένο σημείο. Το 1475 το Μοναστήρι απόχτησε και το δεξί χέρι του Αγίου Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης.

Άνω Χώρα Ναυπακτίας
Αμπελακιώτισσα, Άνω Χώρα Ναυπακτίας

PHOTO GALLERY
 
  • Diadromi
  • DSCN5170
  • IMG 2534
  • IMG 2593
  • Kakabos02
  • Klepa
  • Kotsalou
  • Picture16
  • Varnakovas