Xionodromika

Πάργα: “Η νύμφη της Ηπείρου”

Πάργα


Η Πάργα ανήκει στο Νομό Πρέβεζας και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ηπείρου, κοντά στον ποταμό Αχέροντα, το Νομό Θεσπρωτίας και έχει απέναντι του τα γραφικά νησιά των Παξών και Αντίπαξων. Αποτελείται από την Δημοτική Ενότητα Φαναρίου όπου είναι και η έδρα του Δήμου και την Δημοτική Ενότητα Πάργας.

Το νησάκι της Παναγιάς, τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια που ανηφορίζουν προς το λόφο με το κάστρο,τα παραδοσιακά «καντούνια», τα καλαίσθητα διώροφα και τριώροφα σπίτια με τους ξύλινους εξώστες και τις κεραμοσκεπές σύμφωνα με τη ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική, ο μυθικός ποταμός Αχέροντας και το Νεκρομαντείο από την Εποχή του Όμηρου συνθέτουν το ειδυλλιακό τοπίο της Πάργας.

 



Booking.com

Η Πάργα είναι ένας εξαιρετικός παραδοσιακός οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά σπάνιας ομορφιάς. Αποτελεί από τους πλέον δημοφιλείς τόπους καλοκαιρινών διακοπών λόγω των πανέμορφων παραλιών που διαθέτει. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν οι παραλίες Κρυονέρι, Πίσω Κρυονέρι (εντός του οικισμού της Πάργας), ο Βάλτος και το Σαρακήνικο στα δυτικά, ο Λίχνος και ο Αϊ Γιαννάκης στα ανατολικά.

Απέναντι ακριβώς από την πόλη υπάρχει το γραφικό Νησί της Παναγιάς στο οποίο είναι κτισμένη εκκλησία καθώς και μεσαιωνικά και ενετικά κτίσματα. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ηπείρου.

Η Πάργα από μόνη της μπορεί να θεωρηθεί αξιοθέατο, η παραλία της είναι αρκετά γραφική ενώ αξίζει να περπατήσετε στα πλακόστρωτα σοκάκια της. Τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται καθημερινά μέσω ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Επίσης συνδέεται με πλοιάρια με την Αμμουδιά, την Κέρκυρα και την Λευκάδα.

Ένα από τα πιο γραφικά και κοσμοπολίτικα σημεία της βόρειοδυτικής Ελλάδας, η πανέμορφη Πάργα σας προκαλεί να γνωρίσετε από κοντά τη μακραίωνη ιστορία της, τις ποικίλες φυσικές ομορφιές της και τη φιλοξενία των κατοίκων της. Είναι χτισμένη στις παρυφές του Ενετικού κάστρου και είναι εμφανώς επηρεασμένη από την Επτανησιακή αρχιτεκτονική.

Αξιοθέατα Πάργα

Το Κάστρο της Πάργας: Πριν κατασκευαστεί το ισχυρό κάστρο της Πάργας που σώζεται μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι της Πάργας προσπαθούσαν να διατηρούσαν οχυρωμένη την πόλη, που ήταν εκτεθειμένη προς τη θάλασσα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τους επιδρομείς. Στην προσπάθεια τους αυτή είχαν φτιάξει τις πρώτες οχυρωματικές κατασκευές και με τη βοήθεια των Νορμανδών. Το 1452 καταλαμβάνει την οχυρωμένη θέση ο Χατζή Μπέης αλλά το το 1454 το ανακαταλαμβάνουν οι κάτοικοι της. Ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1537 κατεδάφισε το υπάρχον φρούριο και πόλη.

Το κάστρο κατασκευάζεται εκ νέου με την βοήθεια των Ενετών, αλλά πριν ολοκληρωθεί κατεδαφίζεται ξανά από τους Τούρκους. Οι Ενετοί το 1792 χτίζουν για τρίτη και τελευταία φορά ένα τέλειο δυνατό φρούριο, που μένει απόρθητο μέχρι το 1819, παρά τις επιθέσεις κυρίως του Αλή Πασά των Ιωαννίνων που ψηλά από το κάστρο της Αγιάς – Ανθούσας τους πολιορκεί.

Ο επισκέπτης εκεί αποκτά μια πολύ καλή εικόνα της οχύρωσης και αντιλαμβάνεται την αρτιότητα του σχεδίου άμυνας που δημιούργησαν οι Ενετοί. Θολωτοί διάδρομοι, στοές εφοδίων, πυροβολεία, ισχυροί προμαχώνες με θυρίδες πυροβόλων, κρυφή δίοδος προς τη θάλασσα, στρατώνες, φυλακές, αποθήκες και δύο οχυρά στην τελευταία γραμμή άμυνας δείχνουν μια άρτια μελέτη άμυνας που μαζί με την φυσική οχύρωση το καθιστούσαν ανίκητο το φρούριο.

Στο κάστρο της Πάργας, όπου μπορεί κανείς να φτάσει μέσα από στενά δρομάκια και σκαλοπάτια από το λιμάνι της Πάργας, και υπάρχει και πλακοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στην παραλία του Βάλτου. Σήμερα το κάστρο φωτίζεται και έχει τη δυνατότητα το κοινό να το επισκέπτεται. Στον κεντρικό χώρο έχουν ανακατασκευαστεί δύο κεντρικά κτίρια που φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις εκθέσεις καθώς και πλήθος κόσμου. Στο Κάστρο λειτουργεί αναψυκτήριο-καφετέρια, εκθεσιακός χώρος όπου στεγάζεται έκθεση φωτογραφίας. Το κάστρο είναι επισκέψιμο από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ.

Το Κάστρο της Ανθούσας: Ένα επιβλητικό φρούριο που είναι χτισμένο σε ένα  ύψωμα, ανάμεσα στην Ανθούσα και την Αγιά και προσφέρει πανοραμική θέα σε όλη την περιοχή της Πάργας. Το φρούριο χτίστηκε από τον Αλή Πασά για να επιτηρεί και πολιορκεί την Πάργα. Το κάστρο σώζεται σε καλή κατάσταση.

Το Νησάκι της Παναγίας: Ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Πάργας βρίσκεται το καταπράσινο νησάκι της Παναγίας στο οποίο μπορείτε να πάτε ακόμα και κολυμπώντας. Στο νησάκι υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας και ένα μικρό κάστρο το οποίο κατασκευάστηκε από Γάλλους και δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο του νησιού.

Εκκλησίες: Η Πάργα διαθέτει μεγάλο αριθμό εκκλησιών. Πιθανώς οι πολλές επιδρομές και επιθέσεις που δεχόταν, έκανε τους κατοίκους να στρέφονται στο θρησκευτικό τους συναίσθημα και την ασφάλεια που αυτό προσφέρει. Οι εκκλησίες που βρίσκονταν έξω από την πόλη διέθεταν πολεμίστρες για αμυντικούς σκοπούς.

Στα δυτικά της πόλης, στο ακρωτήριο Χελάτι βρίσκεται η Μονή των Βλαχερνών, μεγαλοπρεπές κτίριο της βυζαντινής περιόδου με καμπαναριό ‘ύψους 15 μ. που σύμφωνα με την παράδοση είχε εννιά καμπάνες που όταν χτυπούσαν ακουγόταν από απόσταση 12 μιλίων. Είναι μια μισοκατεστραμένη μικρή μονόχωρη εκκλησία με περιτείχισμα όπου διακρίνονται οι πολεμίστρες. Η εικόνα της Παναγίας Βλαχέρνας, φέρεται να έχει έρθει από την Καππαδοκία. Σήμερα φυλάσσεται στο εκκλησιαστικό μουσείο της Πάργας.

Αξιόλογες επίσης είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Πολιούχος Πάργας), που είναι η μεγαλύτερη της πόλης, η εκκλησία της Αγίας Ελένης (λόφος Αγίας Ελένης), η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (Κρυονέρι), η εκκλησία του Αγίου Σώστη (Άγιος Σώστης – παραλία), η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, η εκκλησία της Παναγίας (στο ομώνυμο νησάκι), η εκκλησία του Αγίου Νικόλα (στο Χαλιόπουλο), η εκκλησία του Αγίου Νικόλα (στο Μονόλιθο), η εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων όπου εκεί βρίσκονται τα ιερά κειμήλια της Πάργας το ιερό λάβαρο, ευαγγέλια, εικόνες και σκεύη, η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (στο Βάλτο).

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο: Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ακριβώς δίπλα στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Ο επισκέπτης μπορεί να βρεί πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα όπως, δύο Ευαγγέλια του 17ου αιώνα, δύο αντίτυπα επιταφίων μοναχού του Αγίου Όρους (1600),  παλαιές και νεότερες εικόνες μεταξύ των οποίων της Παναγίας της Βλαχέρνας, της Παναγίας της Οδηγήτριας και η Παναγιοπούλα και το λάβαρο της Πάργας, 300 χρόνων περίπου, από κόκκινο μετάξι, όπου εικονίζονται η Παναγία και το θείο βρέφος με χρυσά άστρα. Επάνω στη σημαία μπορεί να διακρίνει κανείς τα σημάδια από τις σφαίρες Τούρκων.

Ο Μυκηναϊκό Τάφος: Είναι ένας θολωτός μυκηναϊκός τάφος που βρέθηκε στην περιοχή «Κύπερη» και χρονολογείται από το 14ο αιώνα.

Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα: Περίπου 15 χλμ από την Πάργα βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής. Πρόκειται για το σπουδαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας. Εδώ οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι πηγές του ποταμού Αχέροντα αποτελούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου.

Παραλίες Πάργα

Η Πάργα φημίζεται επίσης και για τις υπέροχες παραλίες της. Οι περισσότερες από τις παραλίες είναι πλήρως οργανωμένες και διαθέτουν υποδομές για διάφορα θαλάσσια σπορ όπως θαλάσσιο σκι, ιστιοσανίδα, αλεξίπτωτο θαλάσσης, καταδύσεις (ιδιαίτερα γύρω από το κάστρο της Πάργας και τη νησίδα Άγιος Νικόλαος) κ.ά.

Οι πιο γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες της Πάργας είναι:

Παραλία Βάλτου: Αποτελεί  την μεγαλύτερη παραλία της Πάργας με μήκος περίπου 3 χλμ. Βρίσκεται στα δυτικά της Πάργας ακριβώς κάτω από τον εντυπωσιακό βράχο που είναι χτισμένο το κάστρο της Πάργας. Μια πανέμορφη παραλία με βότσαλο και άμμο που είναι οργαμωμένη και προσφέρει στον επισκέπτη θαλάσσια σπορ.

Παραλία Κρυονερίου: Είναι μέσα στην Πάργα και απέχει μόλις λίγα μέτρα από το κέντρο και την προβλήτα της Πάργας. Απέναντι από την παραλία και σε απόσταση μερικών μέτρων είναι το γραφικό νησάκι της Παναγιάς, που είναι προσβάσιμο κολυμπώντας. Στο κέντρο απέναντι από την παραλία δεσπόζει μια μικρή ψηλή βραχονησίδα που οι ντόπιοι την ονομάζουν Σκορδά.

Παραλία Πίσω Κρυονερίου: Είναι μια μικρή παραλία επίσης εντός του οικισμού της Πάργας που περιστοιχίζεται από ψηλούς βράχους.

Παραλία Λίχνου: Μια από τις ονομαστές παραλίες της Πάργας που προσφέρει ένα καταπράσινο τοπίο και καταγάλανα, κρυσταλλινα νερά. Είναι αμμώδης, αλλά έχει και σημεία με χαλίκια, έχει δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια και θεωρείται μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Πάργας.  Μια επίσης οργανωμένη παραλία που προσφέρει στον επισκέπτη θαλάσσια σπορ και απέχει μόλις 4 χλμ από την Πάργα.

Παραλία Σαρακήνικο: Μια πανέμορφη παραλία που βρίσκεται 12 χλμ από την Πάργα, μετά το χωριό Αγιά. Υπάρχει καραβάκι από την προβλήτα της Πάργας που μπορεί να σας οδηγήσει στην παραλία Σαρακήνικο. Ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο που θα ανταμείψει τον επισκέπτη.

Επίσης αξιόλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πανέμορφες παραλίες του Αϊ-Γιαννάκη 6 χλμ ανατολικά από τη Πάργα δίπλα στο χωριό Αγία Κυριακή και  του Αϊ-Σώστη 6 χλμ δυτικά της Πάργας κοντά στο χωριό Αγιά.

Γύρω Περιοχές

Πρέβεζα: Είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και βρίσκεται στο νότιο άκρο του. Η Πρέβεζα θυμίζει πάρα πολύ έντονα νησί καθώς βρέχεται από την θάλασσα από τις τρείς πλευρές της και διαθέτει και μαρίνα. Τα στενά σοκάκια και τα νεοκλασικά κτίρια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της. Επίσης, πολύ κοντά της βρίσκεται το Άκτιο της Αιτωλοακαρνανίας, με το οποίο υπάρχει σύνδεση μέσω του υποθαλάσσιου τούνελ.

Παξοί – Αντιπαξοί: Η πιο κλασσική εκδρομή από την Πάργα είναι με καραβάκι να περάσετε απέναντι στους Παξούς και Αντιπαξούς. Οι Παξοί είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος. Χάρη στη γραφικότητα και αυθεντικότητα του τοπίου, την αρχοντιά, την αξιόλογη τουριστική υποδομή και τον κοσμοπολίτικο αέρα, το νησί προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών. Τα γραφικά φυσικά λιμάνια, τα εντυπωσιακά σπήλαια, οι 64 εκκλησίες, οι ιαματικές πηγές, οι υπέροχες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά και η σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, μαγεύουν τον επισκέπτη.

Οι Αντίπαξοι απέχουν μόλις 3 ναυτικά μίλια από το λιμάνι των Παξών. Είναι ένα νησάκι κατάφυτο από αμπέλια, όπου οι εικόνες φυσικού κάλλους και οι εκπληκτικές παραλίες με τη λευκή άμμο και τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά συνεπαίρνουν τον επισκέπτη. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το εξαιρετικό ντόπιο κρασί. Πολύ όμορφες είναι οι παραλίες Βρίκα και Βουτούμι.

Σύβοτα: Είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό το οποίο βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού Θεσπρωτίας, αρκετά κοντά στην Πάργα στον δρόμο προς Ηγουμενίτσα (η διαδρομή μετά το χωριό Πέρδικα είναι φανταστική). Είναι χτισμένα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με λόφους τριγύρω από έναν μαγευτικό όρμο, καταπράσινα νησάκια, θαυμάσιες παραλίες με κρυστάλλινα νερά που δικαιολογούν απόλυτα το ότι το χωριό αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε χρόνο.

Δραστηριότητες Πάργα

Η Πάργα είναι ο παράδεισος του πεζοπόρου, ο ενετικός ελαιώνας, η γύρω λόφοι και οι ακτές είναι ιδανικές για τους πεζοπόρους αξίζει να αναφερθούμε στο βιβλίο του βρετανού lance Chilton που αναφέρει ορισμένες διαδρομές στην Πάργα με τίτλο “Walks in Parga”. Ο Δήμος Πάργας έχει σημάνει μια μόνο διαδρομή από την Πάργα στον Βάλτο και από το Βάλτο στο Παλιό φρούριο του Αλή Πασά στην Ανθούσα, αλλά στο βιβλίο ανακαλύψαμε υπέροχες πραγματικά διαδρομές, μπορείτε να το αγοράσετε από τα βιβλιοπωλεία στην Πάργα.

Πέρα από την κολύμβηση, η Πάργα παρέχει αρκετά θαλάσσια σπορ, όπως το ποδήλατο θαλάσσης, το θαλάσσιο σκι, jet ski ή ιστιοπλοΐα. Οι επισκέπτες μπορούν να προβούν σε εξερεύνηση του βυθού, καθώς στην περιοχή παρέχεται η δυνατότητα και ο εξοπλισμός για καταδύσεις.

Μέσα στα μαγευτικά ορεινά τοπία με τις εύφορες πλαγιές και τα εντυπωσιακά οροπέδια αναδύονται τα γραφικά χωριουδάκια της Αγιάς, της Αγίας Κυριακής, της Ανθούσας και του Τρικάστρου. Πολλά είναι τα μονοπάτια που μπορείτε να περπατήσετε και να χαθείτε μέσα στους ελαιώνες. Νερόμυλοι, εκκλησάκια το κάστρο, το ποτάμι και ο καταρράκτης της Ανθούσας, είναι μερικά από τα πολλά που θα ανακαλύψετε στο πέρασμά σας.

Στην Πάργα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή θα μπορέσετε να επιδοθείτε και να απολαύσετε πολλές αθλητικές δραστηριότητες, θαλάσσιες και μη, αφού υπάρχει η υποδομή για καταδύσεις, θαλάσσιο σκι, ψάρεμα, wind-surfing, hiking, bird watching, rafting, ποδήλατο βουνού, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ιππασία, κ.ά.

Πώς θα πάτε

Η Πάργα βρίσκεται στην Βορειοδυτική Ελλάδα απέναντι από τους Παξούς στα Νότια της Κέρκυρας.
Απέχει 38 χλμ από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, 70 χλμ από το αεροδρόμιο του Άκτιου στην Πρέβεζα και 170 χλμ περίπου από τα Ιωάννινα.

Εξυπηρετείτε σε καθημερινή βάση από τα ΚΤΕΛ Ν.Πρεβέζης. Από Πρέβεζα από το ΚΤΕΛ του Ν.Θεσπρωτίας, από Ηγουμενίτσα, ενώ δρομολόγιο έχει το καλοκαίρι και το ΚΤΕΛ του Ν. Ιωαννίνων από Ιωάννινα.

Ακτοπλοϊκά από το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας αλλά και από τα Λιμάνια της Ιταλίας στην Ηγουμενίτσα και έπειτα οδικώς με Λεωφορείο ή Ταξί.

Οδικώς από την Αιτωλοακαρνανία: Μέσω Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων ή μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου.
Από τη Δυτική Μακεδονία: Μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ιωαννίνων ή μέσω Εγνατίας οδού – Γρεβενών και έπειτα προς Μηλιά Μετσόβου.
Από τη Θεσσαλία: Μέσω Ε.Ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων.

Αεροπορικώς μπορεί να έρθει κανείς από τα τρία αεροδρόμια της Περιοχής:
– Του Ακτίου στην Πρέβεζα και από εκεί οδικώς με ταξί ή με λεωφορείο
– Της Κέρκυρας, αφού περάσει με το φέρυ μποτ στην Ηγουμενίτσα συνεχίζει οδικώς
– Των Ιωαννίνων  και έπειτα οδικώς με λεωφορείο προς Πρέβεζα ή Ηγουμενίτσα και στις δύο περιπτώσεις αλλάζει λεωφορείο ή απευθείας από Ιωάννινα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα Πάργα

ΠΑΡΓΑ, Τ.Κ. 480 60, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Δήμος Πάργας
26843 60300
Νοσοκομείο Πρέβεζας
26820 22871-2
Κέντρο Υγείας Πάργα
26840 31233
Αστυνομία Πάργα
26840 31222
Λιμενικός Σταθμός Πάργα
26820 22225
Λιμεναρχείο
26840 31227
Πυροσβεστική Πάργα
26840 31199
ΔΟΥ Πάργας
26840 31242
Τουριστική Αστυνομία
26840 31222
ΚΤΕΛ Πρακτορείο Πάργας
26840 31218
Αεροδρόμιο Πρέβεζας (Άκτιο)
26820 22355
Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
210 3530000

Βίντεο Πάργα

Φωτογραφίες Πάργα