Ζαγοροχώρια/Μονοδένρι
 
 
Αφιέρωμα στα Ζαγοροχώρια, Ιωάννινα  
 
 
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΗΠΕΙΡΟΣ
 
Όνομα
Τύπος
Τοποθεσία
Κατηγορία
Ιστοσελίδα
» Arkefthos Mountain Hotel
Ξενοδοχείο
Μεγάλο Πάπιγκο - Ζαγοροχώρια - Ιωάννινα - Ήπειρος
» Arktouros Hotel
Ξενοδοχείο
Μονοδένδρι - Ζαγοροχώρια - Ιωάννινα - Ήπειρος
» Dovra Hotel
Ξενοδοχείο
Ασπράγγελοι - Ζαγοροχώρια - Ιωάννινα - Ήπειρος
» En Xora Vezitsa Hotel
Ξενοδοχείο
Βίτσα - Ζαγοροχώρια - Ιωάννινα - Ήπειρος
» Horizon Hotel
Ξενοδοχείο
Λιγκιάδες - Ζαγοροχώρια - Ιωάννινα - Ήπειρος
» Machalas Hotel
Ξενοδοχείο
Κήποι - Ζαγοροχώρια - Ιωάννινα - Ήπειρος
» Vikos Hotel
Ξενοδοχείο
Μονοδένδρι - Ζαγοροχώρια - Ιωάννινα - Ήπειρος
» Konstantinou & Elenis
Guesthouse
Ξενώνας
Μονοδένδρι - Ζαγοροχώρια - Ιωάννινα - Ήπειρος
» Koulis Guesthouse
Ξενώνας
Μεγάλο Πάπιγκο - Ζαγοροχώρια - Ιωάννινα - Ήπειρος
» Nikolas Guesthouse
Ξενώνας
Κουκούλι - Ζαγοροχώρια - Ιωάννινα - Ήπειρος
» Petroto Guesthouse
Ξενώνας
Φραγκάδες - Ζαγοροχώρια - Ιωάννινα - Ήπειρος
» Primoula Guesthouse
Ξενώνας
Άνω Πεδινά - Ζαγοροχώρια - Ιωάννινα - Ήπειρος
» Mitsikeli Rooms
Δωμάτια
Λιγκιάδες - Ζαγοροχώρια - Ιωάννινα - Ήπειρος
ΒΙΛΛΕΣ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ
» Pinus Nigra Mountain Lodge
Βίλλα
Δίκορφο Κεντρικού Ζαγορίου - Ιωάννινα - Ήπειρος
» Mitsikeli Snack Bar
Σνακ Μπαρ
Λιγκιάδες - Ζαγοροχώρια - Ιωάννινα - Ήπειρος
» Svoura Cafe Bar
Καφέ Μπαρ
Λιγκιάδες - Ζαγοροχώρια - Ιωάννινα - Ήπειρος
 
 
Αφιέρωμα στα Ζαγοροχώρια, Ιωάννινα, Ήπειρος
 
 

Τα  Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο από 46 πανέμορφα χωριά που ξεπροβάλουν σκορπισμένα, ανάμεσα σε δασωμένα από πεύκα και έλατα βουνά της Πίνδου, βορειοανατολικά από την πόλη των Ιωαννίνων. 

Η λέξη Ζαγόρι πρωτοεμφανίστηκε σε έγγραφο του 1321 και σημαίνει "πίσω από τα βουνά". Είναι ένα από τα πολλά τοπωνύμια της Ηπείρου, που προέρχονται από τα Σλαβικά.

Τα Ζαγοροχώρια είναι φημισμένα για την απίστευτη φυσική ομορφιά τους, την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους και τη μακρά ιστορία τους. Και φυσικά όχι άδικα, αφού το συγκλονιστικό φυσικό τοπίο, η γραφικότητα κάθε χωριού ξεχωριστά και οι απεριόριστες δυνατότητες εξορμήσεων και παντός τύπου δραστηριοτήτων πραγματικά μαγεύουν και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

 
Ζαγόρια
 
 
 

Τα Ζαγοροχώρια έχουν έκταση περίπου 1.000 τ. χλμ και χωρίζονται σε τρία γεωγραφικά τμήματα: το Δυτικό, το Ανατολικό και το Κεντρικό Ζαγόρι. Κάθε τμήμα έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά και ιστορία. 

Δυτικό Ζαγόρι
Βρίσκεται βορειοδυτικά από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνει τα υπέροχα ξακουστά χωριά της κοιλάδας του Βοϊδομάτη, που είναι το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, η Αρίστη, ο Βίκος, ο Άγιος Μηνάς και το Μεσοβούνι.

Το Πάπιγκο είναι από τα πιο φημισμένα χωριά του Ζαγορίου και βρίσκεται σε απόσταση 61χλμ από τα Ιωάννινα. Χωρίζεται σε δυο οικισμούς, το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο που βρίσκονται φωλιασμένοι στην βάση της Αστράκας στο Δυτικό Ζαγόρι.

Στο Μεγάλο Πάπιγκο θα βρείτε εκκλησίες, παλιά αρχοντικά από άσπρη πέτρα καθώς και πολυάριθμα λιθόστρωτα σοκάκια.

Το Μικρό Πάπιγκο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το επιβλητικό όρος Τύμφη. Εκεί θα σας εντυπωσιάσει το εξάγωνο καμπαναριό του Αγίου Βλάσιου, οι κολυμπήθρες καθώς και η φυσική πισίνα με τα πεντακάθαρα νερά της, που σχηματίζεται στο δρόμο για το Μικρό Πάπιγκο.

Εδώ θα βρείτε τις αφετηρίες πολλών μονοπατιών που θα σας οδηγήσουν στο βουνό Τύμφης, στο καταφύγιο της Αστράκας και στη Δρακολίμνη. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και η θέα μαγευτική!

Η όμορφη Αρίστη, είναι το κύριο κεφαλοχώρι που θα συναντήσετε εξερευνώντας το Δυτικό Ζαγόρι και απέχει 48 χλμ. από τα Ιωάννινα.

Θα σας εντυπωσιάσει η επιβλητική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, η παλιά βρύση και τα παραδοσιακά καφενεία στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας που είναι χτισμένο στην άκρη του βράχου μιας σπηλιάς, πάνω από το ποτάμι και τη γέφυρα στον ποταμό Βοϊδομάτη, γύρω στο 1579.

Ζαγοροχώρια

Ανατολικό Ζαγόρι
Βρίσκεται βορειοανατολικά από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνει όμορφα χωριά όπως: τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα (Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Φλαμπουράρι, Τρίστενο), τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Ανθρακίτης, Καρυές, Δόλιανη, Καβαλλάρι), την όμορφη Βοβούσα, τα χωριά Δεμάτι, Ιτέα, Πέτρα, Καστανώνα και τους συνοικισμούς Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς. 

Η Βοβούσα είναι μια μαγευτική εμπειρία για όποιον την επισκέπτεται πρώτη φορά. Είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό στην Ανατολική πλευρά του Ζαγορίου και απέχει μόλις 77 χλμ. από τα Ιωάννινα. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μ. και τη διαρρέει ο ποταμός Αώος. Στο μέσο του χωριού θα θαυμάσετε το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι που συνδέει τις δυο όχθες καθώς και το πλούσιο δάσος της Βοβούσας που αποτελεί ένα κομμάτι του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου.


Κεντρικό Ζαγόρι
Βρίσκεται βόρεια από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνει ξεχωριστά χωριά, όπως η Βίτσα, το Μονοδένδρι, τα γνωστά Βλαχοχώρια (Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι, Λάιστα), οι Κήποι, το Δίλοφο, οι Ασπράγγελοι και το Κουκούλι, το Καπέσοβο, το Τσεπέλοβο, το Σκαμνέλι και οι Νεγάδες, τα χωριά της κοιλάδας του Άνω Βίκου (Βραδέτο, Ελάτη, Ελαφότοπος, Άνω και Κάτω Πεδινά), καθώς και τα χωριά Δίκορφο, Μανασσή, Καλουτά, Διπόταμο, Φραγκάδες και Λεπτοκαρυά.

Το Μονοδένδρι, βρίσκεται σε υψόμετρο 1060 μ. στο κεντρικό Ζαγόρι και απέχει 39 χλμ. από τα Ιωάννινα. Η υπέροχη τοποθεσία του και η περίφημη αρχιτεκτονική του θα σας μαγέψει. Περπατήστε σε πλακόστρωτα καλντερίμια, δείτε τη μεγάλη πλατεία του χωριού, τα πετρόχτιστα αρχοντικά και τις εκκλησίες του Αγίου Μηνά και του Αγίου Αθανασίου. Αξίζει να περπατήσετε μέχρι το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής όπου θα σας ενθουσιάσει με την απίστευτα όμορφη θέα και θα θαυμάσετε και το μοναδικό φαράγγι του Βίκου, το οποίο βρίσκεται στο βιβλίο GUINESS ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μέτρα στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα.

Οι Κήποι είναι ένα πανέμορφο χωριό στο κέντρο του Ζαγορίου. Είναι χτισμένο πάνω σε ένα λόφο και βρίσκεται 39 χλμ. από τα Ιωάννινα. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι κήποι του που ανάμεσά του κυλάει ένα ποτάμι στολισμένο με πέτρινα γεφύρια.

Στους Κήπους θα βρείτε λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα σπίτια, χαγιάτια, το ρολόι και το ψηλό καμπαναριό, την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου καθώς και το θαυμάσιο μουσείο του Αγάπιου Τόλη με την υπέροχη συλλογή λαογραφικού υλικού.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι “οντάδες'', χώροι των ανδρών καθώς και το γνωστό γεφύρι του Κόκορη όπου έχουν γυριστεί πολλά διαφημιστικά spots.

Ζαγοροχώρια

Στα Ζαγοροχώρια μπορείτε να δείτε:

- Τον Ποταμό Βοϊδομάτη, έναν επίγειο παράδεισο με πεντακάθαρα νερά και πυκνά πλατάνια που κατακλύζουν την περιοχή γύρω από τον ποταμό.

- Τα Γεφύρια. Σχεδόν σε κάθε βήμα συναντάμε ένα από τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια που θα σας εντυπωσιάσουν με την γραφικότητά και την άρτια αρχιτεκτονική τους.

- Το επιβλητικό Φαράγγι του Βίκου, μια μαγευτική τοποθεσία με μεγάλη οικολογική αξία. Το Φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μέτρα στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα.

Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε Αρχαιολογικούς χώρους ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, Λίμνες που τις περιβάλλει πανέμορφη άγρια φύση, γραφικά καλντερίμια καθώς και μουσεία για τους λάτρεις της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης.

Πως Θα Έρθετε

- Μπορείτε να έρθετε από την Θεσσαλονίκη μέσω Κόνιτσας μετά από απόσταση 320 χιλιομέτρων.
- Από το Μέτσοβο, όπου μετά από 40 χιλιόμετρα, θα βρείτε τα Ανατολικά Χωριά του Ζαγορίου.
- Από τα Ιωάννινα, μετά από 20 χιλιόμετρα θα βρεθείτε στα πρώτα χωριά του Κεντρικού ή Ανατολικού Ζαγορίου.

Ζαγοροχώρια
 
PHOTO GALLERY
 
 • Zagorochoria1
 • Zagorochoria10
 • Oros Astraka
 • Zagorochoria11
 • Zagorochoria12
 • Katafigio Oros Astraka
 • Zagorochoria13
 • Zagorochoria14
 • Zagorochoria15
 • Zagorochoria16
 • Zagorochoria17
 • Kserolimni Oros Astrka
 • Zagorochoria2
 • Zagorochoria3
 • Zagorochoria4
 • Zagorochoria5
 • Zagorochoria6
 • Zagorochoria7
 • Zagorochoria8
 • Zagorochoria9
 • Zagorochoria Gefira Plakida
 • Zagorochoria Ligiades
 • Zagorochoria Manitaria
 • Zagorochoria Mikro Papigo
 • Zagorochoria Parapente
 • Zagorochoria Rogovo
 • Zagorochoria Vikos
 
 
 
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Δήμος Ανατολικού Ζαγορίου 26560 31101, 31109

Δήμος Κεντρικού Ζαγορίου 26530 22536,22624