Ξενώνες,Αγιος Αθανάσιος,ξενοδοχεία,Καϊμακτσαλάν,διαμονή,διαμερίσματα,Καϊμακτσαλάν
Καϊμακτσαλάν
 
 
Αφιέρωμα στο Καϊμακτσαλάν, Πέλλα  
 
 
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ - ΠΕΛΛΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
 
Όνομα
Τύπος
Τοποθεσία
Κατηγορία
Ιστοσελίδα
» Kerasia Chalet
Ξενώνας
Κερασιά - Καϊμακτσαλάν - Πέλλα - Μακεδονία
» Edem Hotel
Ξενοδοχείο
Λουτρά Πόζαρ - Καϊμακτσαλάν - Πέλλα - Μακεδονία
» Lidra Palace Hotel
Ξενοδοχείο
Αριδαία - Καϊμακτσαλάν - Πέλλα - Μακεδονία
» Naiades Hotel
Ξενοδοχείο
Όρμα - Λουτρά Πόζαρ - Καϊμακτσαλάν - Πέλλα - Μακεδονία
» Palladium Hotel
Ξενοδοχείο
Λουτρά Πόζαρ - Καϊμακτσαλάν - Πέλλα - Μακεδονία
» Voreas Hotel
Ξενοδοχείο
Λουτρά Πόζαρ - Καϊμακτσαλάν - Πέλλα - Μακεδονία
» Hagiati Guesthouse
Ξενώνας
Λουτρά Πόζαρ - Καϊμακτσαλάν - Πέλλα - Μακεδονία
» Lydia Lithos Guesthouse
Ξενώνας
Λουτρά Πόζαρ - Καϊμακτσαλάν - Πέλλα - Μακεδονία
» Saman Relax Center
Κέντρο Ευεξίας/Σπα
Λουτρά Πόζαρ - Καϊμακτσαλάν - Πέλλα - Μακεδονία
» Kalofagas Restaurant
Εστιατόριο
Λουτρά Πόζαρ - Καϊμακτσαλάν - Πέλλα - Μακεδονία
» Leventis Art Suites
Ξενοδοχείο
Παναγίτσα - Καϊμακτσαλάν - Πέλλα - Μακεδονία
» Elka Guesthouse
Ξενώνας
Αγ. Αθανάσιος - Καϊμακτσαλάν - Πέλλα - Μακεδονία
» Nemesis Guesthouse
Ξενώνας
Αγ. Αθανάσιος - Καϊμακτσαλάν - Πέλλα - Μακεδονία
» Nostos Guesthouse
Ξενώνας
Αγ. Αθανάσιος - Καϊμακτσαλάν - Πέλλα - Μακεδονία
» Spitiko Guesthouse
Ξενώνας
Αγ. Αθανάσιος - Καϊμακτσαλάν - Πέλλα - Μακεδονία
» Toitos Guesthouse
Ξενώνας
Αγ. Αθανάσιος - Καϊμακτσαλάν - Πέλλα - Μακεδονία
» Siantsi Apartments
Διαμερίσματα
Αγ. Αθανάσιος - Καϊμακτσαλάν - Πέλλα - Μακεδονία
» Saman Relax Center
Κέντρο Ευεξίας/Σπα
Αγ. Αθανάσιος - Καϊμακτσαλάν - Πέλλα - Μακεδονία
 
 
Αφιέρωμα στον Άγιο Αθανάσιο, Καϊμακτσαλάν, Πέλλα, Μακεδονία
 
 

Το χωριό του Αγίου Αθανασίου ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, πιθανότατα από Ηπειρώτες κτηνοτρόφους και χτιστάδες που κατέφυγαν εκεί και αποτέλεσε το ανατολικό σύνορο της ζώνης που ήταν υπό τον έλεγχο, ως τσιφλίκι, του *Αλή Πασά* των Ιωαννίνων.

Το παλαιότερο όνομά του ήταν Τσέγανη. Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου ο οικισμός ζούσε με αυτάρκεια λόγω των πλούσιων κτηνοτροφικών προϊόντων (τυροκομικά, κρέας, μαλλί, υφαντά) αλλά και των αμπελουργικών (κρασί, τσίπουρο) από καλλιέργειες στους πρόποδες του βουνού.

Το χωριό κατοικείτο συνεχώς μέχρι το 1981 όταν ένας καταστρεπτικός σεισμός, του οποίου το επίκεντρο ήταν περίπου 100 χλμ νοτιοανατολικά, κατέστρεψε τα περισσότερα σπίτια και έφερε τους κατοίκους του σε απόγνωση.

 
Καϊμακτσαλάν
 
 
 

Οι κάτοικοι, οι περισσότεροι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και εγκαταστάθηκαν περίπου 6 χλμ. παρακάτω στην πλαγιά του βουνού, στο Νέο Άγιο Αθανάσιο, που σχεδιάστηκε με μοντέρνα ρυμοτομία και του οποίου οι δρόμοι είναι όλοι σε ορθή γωνία.

Αργότερα άρχισαν να καταφθάνουν επισκέπτες από παντού για το νέο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, περίπου 13 χλμ από το χωριό, τα σπίτια άρχισαν να αναστηλώνονται και να μετατρέπονται σε παραδοσιακούς ξενώνες, νέα εστιατόρια άρχισαν να ανοίγουν και το χωριό έγινε ένας από τους κύριους χειμερινούς προορισμούς της χώρας. Τόσο πολύ μάλιστα που εταιρίες οικιστικής ανάπτυξης έχουν αρχίσει να χτίζουν καινούργια πέτρινα συγκροτήματα που πουλιούνται αμέσως.

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ένα υπέροχο ορεινό χωριό, κοντά σε ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδος, αλλά σχετικά αρκετά μακριά από τα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα της περιοχής έτσι ώστε να διατηρεί την ησυχία και το χρώμα του. Αυτό ισχύει όλο το χρόνο, εκτός από τα τριήμερα και τις γιορτές, όταν το χωριό συγκεντρώνει πλήθη επισκεπτών που καταφθάνουν από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Το χωριό σήμερα αριθμεί 300 περίπου μόνιμους κατοίκους και αναπτύσσεται με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις για υψηλού επιπέδου φιλοξενία. Επιπλέον, η περιοχή συνδυάζει την τοπική παραδοσιακή κουζίνα, τη διασκέδαση σε διάφορα καφέ και οινοπωλεία με τις υπαίθριες δραστηριότητες (πεζοπορία, ιππασία) και τα χειμερινά αθλήματα. Υπάρχουν πολλές χωμάτινες διαδρομές για 4Χ4 που οδηγούν προς τα χωριά Λουτράκι, Κερασιά, Παναγίτσα αλλά και προς την Αχλάδα και το Σκοπό (Φλώρινα) δίπλα από τα απομεινάρια του κάστρου της Σέτινας.

Καϊμακτσαλάν

To δάσος του Καϊμακτσαλάν είναι ένας πολύ σημαντικός βιότοπος, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που έχει αναγνωρισθεί ως προστατευόμενη περιοχή με το * NATURA 2000* και έχει ενταχθεί στο δίκτυο * CORINE *.

Εάν σταθεί κανείς σε κάποιον από τους δασικούς δρόμους για λίγα λεπτά ακίνητος θα νιώσει τους ήχους του δάσους και πιθανόν περίεργες παρουσίες όπως ζαρκάδια, ελάφια, λαγούς, αγριογούρουνα … σπανιότερα και αρκούδες (αποφεύγουν διακαώς την ανθρώπινη παρουσία). Το κυνήγι επιτρέπεται μόνο με άδεια από τον κυνηγετικό σύλλογο Έδεσσας και σε συγκεκριμένη ελεγχόμενη περιοχή.

- Περπατήστε τα μονοπάτια γύρω από το χωριό.
- Απολαύστε την τοπική κουζίνα, που θα βρείτε σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια.
- Αγοράστε τοπικά βιολογικά προϊόντα από το καρότσι στο κέντρο του χωριού.
- Επίσης, επισκεφτείτε το χιονοδρομικό κέντρο AEGEAN του Καϊμακτσαλάν, περίπου 13 χλμ βόρεια του χωριού.

Το χιονοδρομικό κέντρο με το μεγαλύτερο υψόμετρο, την πολύ καλή οργάνωση και την άψογη παροχή υπηρεσιών προς τους φίλους χιονοδρόμους και επισκέπτες διαθέτει:

ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 2.020-2.480μ.
ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΑΒΑΤΗΡΩΝ: 6 (1 εναέριος & 5 συρόμενοι)
ΣΥΝΟΛΟ ΠΙΣΤΩΝ: 13
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΜΗΚΟΣ ΠΙΣΤΩΝ: 15 χλμ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΖΟΝ : Από αρχές Δεκεμβρίου μέχρι τα τέλη Απριλίου

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμακτσαλάν είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας μας και έχει το μεγαλύτερο υψόμετρο, αφού ο ψηλότερος αναβατήρας του βρίσκεται σε υψόμετρο 2.480 μ. Οι πίστες του είναι από τις μεγαλύτερες σε μήκος στην Ελλάδα και ικανοποιούν όλα τα γούστα των χιονοδρόμων, κυρίως όμως φημίζονται για το μεγάλο πλάτος τους και τις ήπιες κλίσεις τους.

Σήμερα, τη διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου έχει αναλάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας ΕΥΡΩΑΠ Α.Ε.

Στο Καϊμακτσαλάν τα πάντα βρίσκονται τακτοποιημένα και τοποθετημένα αρμονικά προς το σύνολο, όπως το νέο κτίριο δίπλα στο κεντρικό σαλέ, όπου στεγάζονται οι ενοικιάσεις και πωλήσεις εξοπλισμού, καθώς και τα δύο καλαίσθητα ξύλινα κτίρια των σχολών σκι, τα οποία βρίσκονται δίπλα στις πίστες των αρχαρίων.

Ένα ακόμα ατού του Καϊμακτσαλάν είναι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην κορυφή του όρους, σε Σκοπιανό έδαφος. Κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου από Σέρβους στρατιώτες. Σήμερα, δεν είναι λίγοι αυτοί που το επισκέπτονται, μάλιστα υπάρχει και ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα το οποίο κάνει δρομολόγια για τον σκοπό αυτό από το κεντρικό σαλέ μέχρι την κορυφή.

Καϊμακτσαλάν

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμακτσαλάν, υπάρχει το γνωστό εδώ και χρόνια Snowbar «2.069 m», ένα καταπληκτικό καφέ μπαρ που βρίσκεται δίπλα στην αφετηρία της διθέσιας καρέκλας και δίκαια θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα μαγαζιά της χώρας στο είδος του.

Τα τελευταία χρόνια, στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμακτσαλάν έχουν γίνει πολλές εργασίες τόσο σε θέματα υποδομής όσο και σε θέματα που αφορούν την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών προς τους χιονοδρόμους και επισκέπτες.

Το μεγάλο γεγονός βεβαίως ήταν η εκ βάθρων ανακατασκευή του κεντρικού σαλέ, με έντονα τα στοιχεία γήινων υλικών-πέτρα, κεραμίδι, ξύλο, γυαλί- και σε συνδυασμό με τις ειδικές αρχιτεκτονικές απαιτήσεις λόγω του υψομέτρου, το ριζικά ανακαινισμένο σαλέ είναι πλέον σε θέση να προσφέρει στον επισκέπτη ψυχική ανάταση και ευφορία, σε συνδυασμό με την κάλυψη των προσδοκιών του. Σε έναν χώρο 2.000 τ.μ. που αναπτύσσεται σε δύο ορόφους και το ισόγειο, σε υψόμετρο 2.018 μ., συνδυάζει το snow lifestyle με την άνεση και τη χαλαρωτική διάθεση, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει και ρυθμούς έντονης μουσικής και χορού.

Μεγάλη συμβολή στις όποιες εντυπώσεις έχει η προσθήκη τεράστιων τζαμαριών και γυάλινης οροφής, που επιτρέπουν στο μεγαλύτερο μέρος των καθήμενων στους χώρους καφέ, ποτού και εστίασης να απολαμβάνουν τη μοναδική θέα που προσφέρει το υψόμετρο προς τα γύρω βουνά και την κορυφή του Ολύμπου, προς τα παιχνίδια που διαδραματίζονται στις πίστες μπροστά στο σαλέ ή προς τους σκιέρ που ελίσσονται στις πίστες.

Στο ισόγειο του σαλέ θα βρείτε μίνι μάρκετ, ιατρείο, fast food, internet cafe, καφετέρια με παιδότοπο, μεγάλο αίθριο (τζαμαρία) ως προέκταση της καφετέριας με εμβαδόν 150 τ.μ., νέα γραφεία για τη διοίκηση και το προσωπικό, πρόσβαση στην είσοδο αλλά και τουαλέτα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Στον πρώτο όροφο θα βρείτε εστιατόριο με ειδικότητα στη διεθνή κουζίνα αλλά και σε ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις. Προσφέρει επίσης self service καφετέρια με αίθριο (τζαμαρία) 60 τ.μ. που έχει θέα προς τη λίμνη Βεγορίτιδα και προς το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια.

Από την Αθήνα, ακολουθήστε την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και βγείτε στην έξοδο για Βέροια, πάνω στην Εγνατία Οδό. Από την Βέροια συνεχίστε για Έδεσσα και από εκεί για Φλώρινα. Περίπου 35 χλμ από την Έδεσσα θα συναντήσετε τη διασταύρωση για Άγιο Αθανάσιο.

Από τη Θεσσαλονίκη παίρνετε το δρόμο για Έδεσσα και συνεχίζετε για Φλώρινα μέχρι την έξοδο για Άγιο Αθανάσιο.

Καϊμακτσαλάν
 
PHOTO GALLERY ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ
 
 • Kaimaktsalan1
 • Dimotiko Sxoleio
 • Kaimaktsalan10
 • Kaimaktsalan11
 • Kaimaktsalan12
 • Kaimaktsalan13
 • Kaimaktsalan14
 • Kaimaktsalan15
 • Kaimaktsalan16
 • Kaimaktsalan17
 • Kaimaktsalan18
 • Kaimaktsalan19
 • Kaimaktsalan2
 • Kaimaktsalan20
 • Kaimaktsalan21
 • Kaimaktsalan22
 • Kaimaktsalan23
 • Kaimaktsalan24
 • Kaimaktsalan25
 • Kaimaktsalan26
 • Kaimaktsalan27
 • Kaimaktsalan28
 • Kaimaktsalan29
 • Kaimaktsalan3
 • Kaimaktsalan30
 • Kaimaktsalan31
 • Kaimaktsalan32
 • Kaimaktsalan4
 • Kaimaktsalan5
 • Kaimaktsalan6
 • Kaimaktsalan7
 • Kaimaktsalan8
 • Kaimaktsalan9
 • Palaios Agios Athanasios1
 • Palaios Agios Athanasios2
 • Palaios Agios Athanasios3
 
 
 
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας 23810 32000
Κεντρικό CHALET 23810-32001-2
Γραφείο πληροφοριών Δημ. Επιχείρησης 23810 20300

Νοσοκομείο Έδεσσας 23810 22222, 27441
Κέντρο Υγείας Άρνισσας
23810-32054
Αστυνομικό Τμήμα Άρνισσας
23810-31111