Xionodromika

Καρπενήσι: Ελατοσκέπαστες κορυφές και άφθονα τρεχούμενα νερά

Καρπενήσι - Live Ενημέρωση Χ.Κ. Βελουχίου


Το Καρπενήσι, είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας και είναι χτισμένο στους πρόποδες της νοτιοδυτικής πλευράς του Βελουχίου, του αρχαίου Τυμφρηστού, σε υψόμετρο 960 μέτρων. Απέχει από την Αθήνα 295 χλμ, από τη Θεσσαλονίκη 370 χλμ και από την πόλη της Λαμίας 75 χλμ ενώ αποτελεί το μοναδικό αστικό κέντρο του νομού.

Είναι μια μικρή, ορεινή πόλη με επιβλητικά βουνά, ελατοσκέπαστες κορυφές, άφθονα τρεχούμενα νερά, έναν καταπληκτικής ομορφιάς φυσικό πλούτο και προσφέρει ένα μαγευτικό γραφικό τοπίο που καθιστούν το Καρπενήσι ιδανικό προορισμό τόσο για χειμερινές όσο και για καλοκαιρινές διακοπές.

Το Καρπενήσι περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα Καρπενήσι, οικισμός Γοργιανάδες, Άγιος Nικόλαος, Bουτύρο, Mυρίκη, Kορυσχάδες , Φιδάκια, Άγιος Ανδρέας, Αγία Bλαχέρνα, Kαλεσμένο, Παπαρούσι, Παυλόπουλο, Σελλά (Μηλιά), Στεφάνι και Στένωμα.

Για την διαμονή σας στο Καρπενήσι σας προτείνουμε το Oniropetra Boutique Hotel και το Ξενοδοχείο Βίλλα Βιργινία. Περισσότερα ξενοδοχεία – ξενώνες δείτε εδώ.

LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΕΛΟΥΧΙΟΥ

Η παλιά πόλη του Καρπενησίου χτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο για να προφυλάσσεται από τα παγωμένα ρεύματα. Η σημερινή πόλη του Καρπενησίου χτίστηκε στην παλιά του θέση κατά τα Βυζαντινά χρόνια (10ος-11ος αιώνας) από τους Κουτσόβλαχους και έχει εξαπλωθεί ανατολικά. Πιθανώς το όνομά του προέρχεται από τους Κουτσόβλαχους, καθώς στη γλώσσα τους σημαίνει “του σφενδαμιού ο τόπος” (“Carpen + isu”), από τα πολλά σφενδάμια (ψευδοπλάτανους) που υπήρχαν στην περιοχή. Κατ’ άλλη εκδοχή το τοπωνύμιο προέρχεται από τις Τούρκικες λέξεις car (=χιόνι) +benis (=επενδύτης), δηλαδή “χιονοσκέπαστο”.



Booking.com

Αξίζει να περπατήσετε στους γραφικούς οικισμούς του και να θαυμάσετε τα εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής και τους καλά διατηρημένους οικισμούς της περιοχής. Πολλά αρχοντικά, τοξωτά γεφύρια, βυζαντινές εκκλησίες, παλιά σχολεία συνθέτουν την εικόνα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Το Καρπενήσι αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς τόσο χειμερινών όσο και καλοκαιρινών διακοπών, με συνεχώς αναπτυσσόμενη τουριστική υποδομή που δημιουργεί μια εξαιρετική βάση για όποιον θέλει να γνωρίσει τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής.

Είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία η οποία έχει διακριθεί για την προσφορά της στην πατρίδα, καθώς πρωτοστατούσε πάντα σε πολλές στιγμές της Ελληνικής ιστορίας.

Η ιστορία του Καρπενησίου ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια. Οι κάτοικοι της περιοχής το 279 π.Χ. κατανίκησαν τους Γαλάτες που είχαν σκοπό την κατάκτηση των Δελφών, του πνευματικού κέντρου της Ελλάδας, το 146 π.Χ. αντιστάθηκαν ηρωικά και στους Ρωμαίους ενώ το 1393 το Καρπενήσι κατακτήθηκε από το σουλτάνο Βαγιαζήτ τον Α΄.

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 γίνονται πολλές ιστορικές μάχες στο Καρπενήσι, όπου στις περισσότερες οι κάτοικοι κατατροπώνουν του Τούρκους και τους Τουρκαρβανίτες. Στο χωριό Κεφαλόβρυσο, λίγο έξω από το Καρπενήσι, στις 8 Αυγούστου του 1823 σκοτώθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης, στη νικηφόρα μάχη κατά του Μουσταή πασά της Σκόντρας.

Αργότερα, στην Αντίσταση κατά των Γερμανών, έγινε στο Καρπενήσι μια από τις πρώτες συσκέψεις οργάνωσης της αντίστασης από τον Άρη Βελουχιώτη. Τα βουνά έγιναν λημέρια των ανταρτών. Στις Κορυσχάδες έγινε η πρώτη Εθνοσυνέλευση της Κυβέρνησης του Βουνού.

Το 18ο αιώνα λειτούργησε στο Καρπενήσι η σχολή του Ευγένιου Γιαννούλη του Αιτωλού που έβγαλε πολλούς μεγάλους δάσκαλους του γένους ενώ είναι και γενέτειρα πολλών επιφανών ανδρών και σπουδαίων προσωπικοτήτων της Ελληνικής Ιστορίας, της επιστήμης και της πολιτικής. Μερικοί από αυτούς είναι οι ξακουστοί αγωνιστές του 1821 Αντώνης Κατσαντώνης και ο Θανάσης Καρπενησιώτης, ο λογοτέχνης Ζαχαρίας Παπαντωνίου, που έγραψε το διαχρονικό έργο “Τα Ψηλά Βουνά”, ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο πολιτικός Παύλος Μπακογιάννης και άλλοι. Επίσης, η ευρύτερη περιοχή του Καρπενησίου φιλοξένησε τα λημέρια γενναίων ανδρών και υπερασπιστών της ελευθερίας του έθνους μας, όπως του Καραϊσκάκη, του Μπότσαρη και του Βελουχιώτη.

Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της UNESCO η περιοχή της Ευρυτανίας είναι μια από τις πέντε περιοχές του κόσμου σε καθαρότητα, δηλαδή σχεδόν μηδενική μόλυνση.

Το κλίμα του Καρπενησίου καθώς και όλου του νομού Ευρυτανίας είναι μεσογειακό ορεινού ανάγλυφου με πολύ συχνές βροχοπτώσεις, ήπιους χειμώνες χωρίς να λείπουν τα χιόνια και δροσερά καλοκαίρια. Η θερμοκρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν ξεπερνά τους 25 °C.

Είναι καθαρά ορεινή περιοχή, με την μεγαλύτερη έκτασή της σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 1.000 μέτρα και διαθέτει μεγάλο υδάτινο πλούτο και τεράστια δασοκάλυψη.

Ο Καρπενησιώτης ποταμός πηγάζει από τη Ράχη του όρους Τυμφρηστού, διασχίζει την κοιλάδα της Ποταμιάς, περνά ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα και Χελιδόνα, δημιουργεί το δημοφιλές “Κλειδί”, για να σμίξει στα Διπόταμα του Προυσού με τον Κρικελλιώτη και να καταλήξουν μαζί στη λίμνη των Κρεμαστών. Ένα πανέμορφο τοπίο με πολλά σκηνικά σκηνοθετημένα και ερμηνευμένα με σοφία και αγάπη μόνο από τη ίδια τη φύση, με μοναδικό σκοπό να τα προσφέρει απλόχερα στον άνθρωπο.

Σε απόσταση 12 χλμ από την πόλη του Καρπενησίου, βρίσκεται το οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου στο Βελούχι. Είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόλογα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.

Στην περιοχή, όπου θεωρείται ο παράδεισος των υπαίθριων δραστηριοτήτων μέσα σε ειδυλλιακές τοποθεσίες ενώ αποτελεί ένα τέλειο ορμητήριο για εκδρομές σε πανέμορφες τοποθεσίες της ευρύτερης περιοχής. Δραστηριοποιούνται εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού που προσφέρουν πλήρη εξοπλισμό, έμπειρους οδηγούς και ότι άλλο είναι απαραίτητο.

Το υγιεινό κλίμα, τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες με υψηλής ποιότητας παροχές, τα καλόγουστα καφέ και μπαράκια, οι ταβέρνες καθώς και οι εναλλαγές των τοπίων και οι επιλογές διασκέδασης και δραστηριοτήτων καθιστούν το Καρπενήσι ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου.

Ξενοδοχεία & Ξενώνες

Για διαμονή στο Καρπενήσι σας προτείνουμε το Ξενοδοχείο Βίλλα Βιργινία. Περισσότερα ξενοδοχεία – ξενώνες δείτε εδώ.

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα

Το Καρπενήσι παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία στην τοπική κουζίνα, που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε γαστρονομικό γούστο.

Δοκιμάστε κοντοσούβλι, κοκορέτσι, λουκάνικα, κεμπάπ, το πασίγνωστο προσούτο, τσαλαφούτι καθώς και τις τοπικές πίτες που θα σας μείνουν αξέχαστες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τηγανιτή πέστροφα και κοκκινιστά μανιτάρια.

Στην περιοχή υπάρχουν εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας για φρέσκια πέστροφα αλλά και άγριες πέστροφες στον Κρικελλοπόταμο και τη λίμνη των Κρεμαστών.

Το Καρπενήσι είναι γνωστό για την παραγωγή μεγάλης ποικιλίας παραδοσιακών, τοπικών προϊόντων. Mπορείτε να προμηθευτείτε το κατσικίσιο τυρί της Ευρυτανίας, κατίκι, γιαούρτι, βούτυρο, τυρί φέτα, ντόπια κρέατα και αλλαντικά, φασόλια, χυλοπίτες και τραχανά, χορτόπιτα και ζυμαρόπιτα, καρύδια, κάστανα, μούρα, βύσσινα, μανιτάρια, ρίγανη, χαμομήλι, τσάι, αγριόμηλα, σύκα και κυδώνια, βασιλικό πολτό και υπέροχα γλυκά του κουταλιού.

Ακόμα μην παραλείψετε να πάρετε φεύγοντας κρασί, τσίπουρο ρακόμελο και λικέρ.

Τέλος, στο Καρπενήσι μπορείτε να βρείτε εξαιρετικής ποιότητας χειροποίητα κιλίμια και υφαντά, ταγάρια και άλλα είδη λαϊκής τέχνης.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Στο Καρπενήσι πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού καθώς και πολλές εθιμικές εκδηλώσεις.

Γιορτές του Δάσους και Λαϊκής Παράδοσης: Είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στην πόλη του Καρπενησίου καθώς και στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα. Περιλαμβάνουν μουσικές, θεατρικές, χορευτικές εκδηλώσεις κ.ά.

Αποκριάτικο Έθιμο “Πανάρατος”: Εκτός από τον καθιερωμένο αποκριάτικο χορό του Δήμου, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα αναβιώνει το έθιμο του “Πανάρατου” που κρατάει απ’ τις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι μια θεατρική παράσταση που έχει σαν κεντρικό θέμα μια παραλλαγή της υπόθεσης της Ερωφίλης, αλλά εμπλουτίζεται και με θέματα της επικαιρότητας.

Περιφορά και συνάντηση των Επιταφίων: Αν βρεθείτε Πάσχα στο Καρπενήσι μην παραλείψετε να δείτε την περιφορά και συνάντηση των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία του Καρπενησιού με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής, τη Μεγάλη Παρασκευή. Το Μεγάλο Σάββατο γίνεται ρίψη βεγγαλικών και κόκκινα αυγά από το Δήμο.

Εμποροπανήγυρη: Στις 29 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου πραγματοποιείται εμποροπανήγυρη στην πόλη του Καρπενησίου που συγκεντρώνει το ενδιαφέρων των ντόπιων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.

Γιορτές Χειμώνα: Στο Καρπενήσι, η υποδοχή των Χριστουγέννων και του Νέου Χρόνου γίνεται με τις “Γιορτές Χειμώνα”. Η έναρξη των εκδηλώσεων είναι 15 μέρες πριν τα Χριστούγεννα και διαρκούν 10-15 μέρες. Η έναρξη των γιορτών γίνεται με το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κεντρική πλατεία της πόλης και ακολουθεί αλυσίδα πολιτιστικών εκδηλώσεων μέχρι τις πρώτες μέρες του νέου έτους, με οργανωτές το Δήμο και άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Μποτσάρεια: Στο Καρπενήσι πραγματοποιούνται και πολλές αθλητικές δραστηριότητες όπως τα “Μποτσάρεια” που περιλαμβάνουν αγώνες ανώμαλου δρόμου που συνδιοργανώνει το ΣΕΓΑΣ Λαμίας και ο αθλητικός Σύλλογος ΑΠΟΚ “Το Βελούχι”. Στους αγώνες συμμετέχουν αθλητές από την Στερεά Ελλάδα και άλλες περιοχές. Οι αγώνες πραγματοποιούνται συνήθως τον Αύγουστο.

Επίσης, διοργανώνεται και τουρνουά μπάσκετ, που πραγματοποιείται συνήθως το Μάιο και συμμετέχουν τοπικές ερασιτεχνικές ομάδες μπάσκετ.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολλοί σύλλογοι όπως ο Δημοτικός Κινηματογράφος Καρπενησίου, η Δημοτική Φιλαρμονική Καρπενησίου, η Κινηματογραφική Λέσχη Καρπενησίου, η Οικολογική Ομάδα Καρπενησίου καθώς και ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων “H ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ”.

Στο Καρπενήσι διοργανώνονται τα παρακάτω πανηγύρια:

– Πανηγύρι του Αγίου Νικολάου Καρπενησιώτη στις 23 Σεπτεμβρίου όπου είναι και τοπική αργία.
– Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου στις 2 Μαΐου.
– Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου.
– Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.
– Την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου διοργανώνεται πανηγύρι προς τιμήν των Ευρυτάνων Αγίων.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια διοργανώνονται και στα κοντινά χωριά του Καρπενησίου:

Κορυσχάδες
– Εκδηλώσεις για την Εθνική Αντίσταση τον Μάιο στο ιστορικό σχολείο των Κορυσχάδων.
– Εκδηλώσεις διοργανώνονται και από το Σύλλογο Κορυσχαδιωτών την πρώτη Κυριακή μετά τον 15Αύγουστο.
– Πανηγύρι της Παναγίας στις 15 Αυγούστου στη Μεσαμπελιά Κορυσχάδων.

Άγιος Ανδρέας
– Εκδηλώσεις διοργανώνονται στον Άγιο Ανδρέα, το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου προς τιμήν του Αθανασίου Καρπενησιώτη.

Αγία Βλάχερνα
– Πανηγύρι της Αγίας Βλάχερνας στις 2 Ιουλίου.
– Πανηγύρι της Παναγίας στις 15 Αυγούστου

Καλεσμένο
– Πανηγύρι της σύλληψης του Ιωάννη στις 23 Σεπτεμβρίου.

Παπαρούσι
– Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.

Παυλόπουλο
– Πανηγύρι του Αγίου Νικολάου στις 9 Μαΐου.
– Πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου.
– Πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.

– Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη στις 5 Ιουλίου στην Παπαδιά.
– Πανηγύρι του Ιωάννη του Χρυσοστόμου στις 13 Νοεμβρίου στην Παπαδιά

Σελλά
– Πανηγύρι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου.
– Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου στις 23 Ιουλίου στη Μηλιά.

Στένωμα
– Πανηγύρι των Αγίων Πάντων τον Ιούνιο.
– Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.
– Πανηγύρι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στις 24 Αυγούστου.

Στεφάνι
– Πανηγύρι της Παναγίας στις 15 Αυγούστου

Αξιοθέατα Καρπενήσι

Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου: Στο Καρπενήσι βρίσκεται ένα από τα πιο ολοκληρωμένα αθλητικά κέντρα της Ευρώπης και είναι σε θέση να φιλοξενήσει ένα μεγάλο εύρος αθλητικών εκδηλώσεων. Χρησιμοποιείται ως χώρος προετοιμασίες για ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, για αρκετούς πρωταθλητές στίβου και ολυμπιονίκες.

Πλατεία: Αξίζει να επισκεφθείτε την κεντρική πλατεία της πόλης, με τον περίφημο πλάτανο και την κρύα βρύση του, στον οποίο αναφέρονται πολλά δημοτικά τραγούδια.
Πλατεία Καρπενησίου

Μουσείο Καρπενησίου: Είναι αφιερωμένο στους Αλέξανδρο και Κωνσταντίνο Τσάτσο και λειτουργεί αίθουσα στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου. Σε αυτό εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα των προαναφερόμενων και έκθεση σπάνιων χαρτών της οικογένειας Τσάτσου.

Λόφος Αγίου Δημητρίου: Στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης του Καρπενησίου, υψώνεται ένας καταπράσινος λόφος, με το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου. Εκεί, μπορείτε να απολαύσετε και την θέα προς την πόλη και το Βελούχι.

Το Συνεδριακό Κέντρο: Βρίσκεται μέσα στην πόλη και χτίστηκε τη δεκαετία του 1990. Η αίθουσα έχει χωρητικότητα 380 ατόμων και χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων, θεάτρου, κινηματογράφου κ.α. ενώ διαθέτει και πολλούς βοηθητικούς χώρους.

Η Προτομή του Μάρκου Μπότσαρη: Μόλις 2 χλμ από το Καρπενήσι βρίσκεται το χωριό Κεφαλόβρυσο όπου σκοτώθηκε ο οπλαρχηγός των Ελλήνων, Μάρκος Μπότσαρης. Η προτομή μου βρίσκεται στο σημείο που έπεσε μαχόμενος για την ελευθερία.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου ΚαρπενησίουΒρίσκεται 12 χλμ από την πόλη, σε υψόμετρο 1.840 μέτρων στο όρος Βελούχι. Είναι από τα παλαιότερα χιονοδρομικά, αφού λειτουργεί από το 1974 και συγχρόνως από τα πιο αξιόλογα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Είναι άριστα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο και φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Η Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας: Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και αποτελεί τον καθεδρικό ναό του Καρπενησίου και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Η εκκλησία ανακαινίστηκε το 1645 από τον διδάσκαλο του γένους Ευγένιο Γιαννούλη τον Αιτωλό. Στο προαύλιο της εκκλησίας υπάρχει η προτομή του διδάσκαλου καθώς και το μουσείο “Ευγένιος Αιτωλός”.

Η εκκλησία της Παναγίας: Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πλατεία του Καρπενησίου και ήταν ο καθεδρικός ναός της περιοχής επί τουρκοκρατίας και μέχρι το 1842 ήταν ο Μητροπολιτικός ναός της επισκοπής Λιτζάς και Αγράφων. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1910.

Ο Ιερός Ναός των Ευρυτάνων Αγίων: Θεμελιώθηκε το 1989 και εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο το 2002. Ο ναός είναι από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας. Οι Ευρυτάνες Άγιοι είναι πάνω από δώδεκα εμείς αναφέρουμε ενδεικτικά μερικούς από αυτούς: Ο Όσιος Ανδρέας που ασκήτευε το 12° αιώνα, o Νεομάρτυρας Μιχαήλ από τη Γρανίτσα Ευρυτανίας που μαρτύρησε το 1544 στη Θεσσαλονίκη, o Οσιομάρτυρας Δαμιανός από το Μυρίχοβο (Μυρόφυλλο Τρικάλων) που μαρτύρησε 1568 στη Λάρισα, o Ιερομάρτυρας Σεραφείμ, Αρχιεπίσκοπος, Φαναρίου και Νεοχωρίου, που μαρτύρησε το 1601 στο Φανάρι Καρδίτσας, o Εθνομάρτυρας Κοσμάς ο Αιτωλός που μαρτύρησε στο Κολικόντασι Βορείου Ηπείρου (Αλβανίας) το 1770, ο Οσιομάρτυρας Γεράσιμος από το Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας που μαρτύρησε το 1812 στην Κων/πολη κ.ά.

Το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου: Βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο, απέναντι από την πόλη. Χτίστηκε το 1886 και είναι ένα κόσμημα που στολίζει το Καρπενήσι. Το βράδια ο λόφος φωτίζεται και προσφέρει μια μαγευτική εικόνα.

Άλλες αξιόλογες εκκλησίες που μπορείτε να επισκεφθείτε στο Καρπενήσι είναι η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, η Αγία Παρασκευή καθώς και τα ξωκλήσια του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη, το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και η Παναγία η Θεοτόκος.

Λίμνη Κρεμαστών: Είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα και σχηματίστηκε το 1969, ύστερα από την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών με τη συσσώρευση νερού των ποταμών Αχελώου, Τρικεριώτη, Ταυρωπού και Αγραφιώτη. Απέχει περίπου 60 χλμ από το Αγρίνιο και περίπου 57 χλμ από το Καρπενήσι ενώ η πρόσβαση στη λίμνη είναι από το οδικό δίκτυο που ενώνει τις δύο πόλεις.

Το φράγμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα γαιοφράγματα της Ευρώπης και είναι κατασκευασμένο από χώμα και χαλίκι. Η λίμνη είναι σπουδαία τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης της γύρω περιοχής αλλά και για την χρήσης της από τα μεταναστευτικά πουλιά σαν ενδιάμεσος σταθμός. Προσφέρεται επίσης και για canoe, όπου με μονοθέσια ή διθέσια σκάφη ειδικά για λίμνες, γίνονται περιηγήσεις για την εξερεύνηση της λίμνης.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας: βρίσκεται σε απόσταση 31 χλμ από την πόλη του Καρπενησίου και 53 χλμ από το Αγρίνιο και οφείλει το όνομά της στη θαυματουργό εικόνα της “Κυράς της Ρούμελης” της Παναγίας Προυσιώτισσας. Η Μονή είναι χτισμένη σε μια δυσπρόσιτη περιοχή, στις απολήξεις των μεγάλων βουνών Καλιακούδας και Χελιδώνας.

Είναι ένα ιστορικό Μοναστήρι σφηνωμένο ανάμεσα σε κάθετους γκριζωπούς βράχους σε ένα άγριο και επιβλητικό αλλά και πανέμορφο τοπίο. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα αυτή βρισκόταν σ’ ένα ναό της Προύσας. Κατά την περίοδο της εικονομαχίας όμως την παρέλαβε κάποιος άρχοντας, που σκόπευε να τη μεταφέρει στην Ελλάδα για ασφάλεια. Όταν όμως έφθασε στην Καλλίπολη, έχασε την εικόνα, και βρέθηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Μονή του Προυσού.

Στο δρόμο προς το Καρπενήσι αξίζει να κάνετε μια στάση και να δείτε το “τύπωμα” της Παναγίας. Πρόκειται για σημάδια που βρίσκονται πάνω σ’ ένα απότομο βράχο στην άκρη του δρόμου, όπου σύμφωνα με την παράδοση περπάτησε η Παναγία. Στο σημείο αυτό θα συναντήσετε ένα μικρό εικόνισμα όπου μπορείτε να ανάψετε κερί. Τα σημάδια είναι μαρκαρισμένα πάνω στο βράχο για τον εύκολο εντοπισμό τους.

Η Μονή Προυσού γιορτάζει στις 23 Αυγούστου και συγκεντρώνει πλήθος πιστών από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Το Μοναστήρι της Παναγίας Τατάρνας: Απέχει 70 περίπου χλμ από το Καρπενήσι και 100 περίπου χλμ από το Αγρίνιο. Στην Μονή οδηγεί ο δρόμος Καρπενησίου-Αγρινίου, με παράκαμψη στην Ανατολική Φραγκίστα προς τα βορειοδυτικά. Βρίσκεται δυτικά του χωριού Τριπόταμος και κοντά στην παλιά, ιστορική γέφυρα Τατάρνας στον Αχελώο.

Η Ιερά Μονή είναι χτισμένη σε μια πλαγιά της Αηδονόρραχης (ονομάσθηκε έτσι απ’ τα πολλά της αηδόνια), πάνω σε ένα τμήμα ξηράς το οποίο εισχωρεί μέσα στην μεγάλη τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, προσφέροντας εξαίσια θέα προς τη λίμνη και τα βουνά του Βάλτου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 380μ. από τη θάλασσα και περίπου 100μ. από τη λίμνη.

Η Μονή διαθέτει βιβλιοθήκη με 633 έντυπα ενώ μπορείτε να θαυμάσετε σπάνια χειρόγραφα του 16ου αιώνα, ιερά σκεύη, βυζαντινές εικόνες καθώς και την ψηφιδωτή εικόνα “Ο Βασιλεύς της Δόξης” που χρονολογείται από το 1350.

Το Φαράγγι “Πάνταβρέχει”: Είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές του νομού Ευρυτανίας, που καταλήγει σε μία περιοχή όπου κυριολεκτικά Πάνταβρέχει. Δεν είναι ένα φαράγγι με την έννοια του ορισμού αλλά το στενότερο σημείο του Κρικελοπόταμου, που κυλάει ανάμεσα στα όρη Καλιακούδα και Πλατανάκι, στο συγκεκριμένο σημείο το ποτάμι στενεύει και σχηματίζει ένα μικρό φαράγγι 100μ. Εκεί τα νερά από την Καλιακούδα σχηματίζουν πηγές και πέφτουν από μεγάλο ύψος στον Κρικελοπόταμο. Αυτό το σημείο ονομάζεται “Πανταβρέχει”.

Ο πιο κοντινός οικισμός από ο φαράγγι είναι η Ροσκά, ένα χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1.000μ. σε ένα πανέμορφο σημείο, το οποίο παλιά ήταν το κεφαλοχώρι της περιοχής.. Το τοπίο είναι εξαιρετικό με λίμνες που για να τις περάσει κανείς πρέπει να βραχεί μέχρι τη μέση, σπάνια και πανέμορφα είδη χλωρίδας αλλά και σαρκοβόρα φυτά. Ένα υπέροχο σκηνικό από υπέροχα φυσικά δημιουργήματα άξια θαυμασμού.

Το γεφύρι του Μανώλη: Είναι ένα επίτευγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, που χτίστηκε το 1659 γεφυρώνοντας το τον ποταμό Αγραφιώτη και προσφέροντας ασφαλές πέρασμα από την Ευρυτανία προς την Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με την παράδοση ο δημιουργός του γεφυριού Μανώλης Χρυσιώτης από τη Δάφνη Ευρυτανίας μαζί με την σύζυγό του Παρασκευή, ήταν ένα άτεκνο ζευγάρι. Έτσι, αποφάσισαν να δημιουργήσουν εκείνος ένα “παιδί” (το γεφύρι) και η γυναίκα του δυο “κόρες” (τις εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής στα Βραγγιανά και στη Χρυσώ).

Αποτελεί ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο για την περιοχή, καθώς δεν παρουσιάζει ποτέ την ίδια εικόνα. Ανάλογα με τη στάθμη της λίμνης πότε βυθίζεται σχεδόν ολόκληρο και χάνεται και πότε αναδύεται παρουσιάζοντας μια όμορφη μα και μυστηριακή εικόνα. Σε αυτό το όμορφο σημείο διοργανώνονται μαθήματα κανό και καγιάκ.

Το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς: Βρίσκεται έξω από το χωριό Προυσός στη γέφυρα της Καστανιάς και είναι ένα σχετικά εύκολο και σύντομο φαράγγι. Στην αρχή του μονοπατιού υπάρχει μια πανέμορφη πέτρινη βρύση φτιαγμένη από ντόπιους μαστόρους. Στη διαδρομή υπάρχουν τρεις μικροί καταρράκτες στους οποίους οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν, ένα όμορφο ξύλινο γεφυράκι και αμέσως μετά ένας καταρράκτης περίπου 10μ. που σχηματίζει μια φυσική πισίνα.

Χωριά Καρπενήσι

Ο Άγιος Ανδρέας βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ από το Καρπενήσι, ΝΑ του Κώνισκου. Είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, μέσα στο πράσινο με μεγάλη ιστορία και βαριά κληρονομιά.

Είναι η γενέτειρα του Αθανασίου Καρπενησιώτη του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει μια λιτή μαρμάρινη επιγραφή, που αναφέρει “δυο” λόγια για τον μεγάλο άντρα. Στον Άγιο Ανδρέα υπάρχουν πολλά φυσικά αξιοθέατα όπως η Αστραπόβρυση, το Νεράκι και ο Αϊ Θανάσης.

Η Αγία Βλάχερνα είναι ένα μικρό γραφικό χωριό που απέχει 33 χλμ από το Καρπενήσι και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 550 μέτρων. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Ερκίστα. Μετονομάστηκε σε Αγία Βλαχέρνα, από τους κατοίκους της που έζησαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπήρχε ο περιώνυμος ναός.

Οι οικισμοί του χωριού είναι χτισμένοι κοντά στη Λίμνη Κρεμαστών ενώ το χωριό προσφέρει καταπληκτική θέα στη λίμνη. Στο χωριό μπορείτε να θαυμάσετε παλιά αρχοντικά χτισμένα με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα απομεινάρια των δυο κάστρων που υπήρχαν στην περιοχή και τις εναλλαγές του τοπίου που συνδυάζει το άγριο και επιβλητικό τοπίο με την ηρεμία και τη γαλήνη.

Ψηλά βρίσκεται η Χελιδώνα σε υψόμετρο 1.973 μέτρων με το εξωκλήσι της Παναγίας της Βλαχέρνας και κάτω χαμηλά ο Αγαλιανός ποταμός που καταλήγει στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα πανέμορφο, γραφικό χωριό της Ευρυτανίας. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 1.020 μέτρων και απέχει μόλις 9 χλμ από το Καρπενήσι. Είναι το πρώτο χωριό που συναντάμε κατευθυνόμενοι από Λαμία προς Καρπενήσι, περνώντας τη σήραγγα του Τυμφρηστού και έχει περίπου 476 κατοίκους.

Το χωριό του Αγίου Νικολάου ξεχωρίζει αφού βρίσκεται σε ένα καταπράσινο τοπίο γεμάτο από έλατα και καστανιές και δημιουργεί μια αρμονική αντίθεση με τις κόκκινες στέγες των σπιτιών. Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν “Λάσπη” από το παχύ χώμα της περιοχής, το οποίο μετά από βροχόπτωση γίνονταν μια παχύρρευστη λάσπη και το 1951 μετονομάσθηκε σε Άγιος Νικόλαος από τον ομώνυμο κεντρικό ναό του χωριού.

Ανατολικά του Αγίου Νικολάου περνάει ένας μικρός σε πλάτος ποταμός που ονομάζεται “Βρούσος” ο οποίος πηγάζει από τη θέση “Ντούρνος” και ενώνεται με τον Καρπενησιώτη ποταμό για να ενωθεί στη συνέχεια με τον «Κρικελοπόταμο» στα «Διπόταμα».

Το χωριό συμμετείχε στα γεγονότα κατά της Εθνικής αντίστασης. Φιλοξένησε και τον Άρη Βελουχιώτη στην ιστορική καλύβα του Βασίλη Σιαφάκα, όπου έγινε και σύσκεψη ανταρτών και πολιτικών στελεχών και πάρθηκαν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία του αντάρτικου.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Καρπενησίου και διαθέτει πολύ καλή τουριστική υποδομή με σύγχρονους παραδοσιακούς ξενώνες και ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία και ταβέρνες που σερβίρουν ντόπιες παραδοσιακές συνταγές. Η περιοχή του Αγίου Νικολάου, φημίζεται για την πλούσια παραγωγή του σε κάστανα και τα εξαιρετικά φασόλια του.

Στην πανέμορφη πλατεία του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του εκ Βουνένης που χρονολογείται από το 1887. Το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής που χρονολογείται από το 1850, βρίσκεται ανάμεσα σε πανύψηλα έλατα και τρεχούμενα νερά σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο και προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Μην παραλείψετε να θαυμάσετε τις φυσικές καλλονές του Αγίου Νικολάου, όπως τα απέραντα δάση και τις απέραντες εκτάσεις από καστανιές.

Επισκεφθείτε τη θέση Πλατανιάς, που είναι μια αξιοποιημένη τοποθεσία από το Δασαρχείο Καρπενησίου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λειτουργεί Δημοτικό Περίπτερο με στεγασμένους μικροπωλητές που πωλούν φασόλια, μέλι, καρύδια, κάστανα, ρίγανη, τσάι του βουνού και άλλα τοπικά προϊόντα.

Στη θέση Κράνια, πηγάζει θειούχο νερό και απ’ ότι λέγεται πολλοί άνθρωποι πίνοντας από το νερό έχουν ωφεληθεί σε διάφορες παθήσεις όπως στομάχι, χολή κ.ά. Τα Παλιάλωνα είναι μια πολύ όμορφη περιοχή, όπου μπορείτε να δείτε τα ερείπια του παλιού κοινοτικού υδρόμυλου.

Ο Ποτιστής Νεραϊδοβουνίου βρίσκεται σε μια τοποθεσία με άφθονα νερά, ιδανικό σημείο για υπαίθριες δραστηριότητες όπως ορειβασία κ.ά. Η Αρβανιτόβρυση είναι μια κατάφυτη περιοχή με πανύψηλα έλατα και καστανιές.

Επίσης στην περιοχή υπάρχουν και άλλες τοποθεσίες φυσικής ομορφιάς όπως Αλεπούσια, Παπαράντζα, Ντούρνος, Ανάληψη κ.ά. που υπάρχουν τρεχούμενα, κρυστάλλινα νερά και παραδοσιακές βρύσες ηλικίας άνω των 100 ετών. Στους δασικούς δρόμους ο επισκέπτης έχει επίσης τη δυνατότητα να βρει άφθονες τροφές του δάσους όπως βατόμουρα, άγριες φράουλες αλλά και ρίγανη.

Στον Άγιο Νικόλαο διοργανώνονται, “Γιορτή φασολάδας & κάστανου” τον Νοέμβριο, πανηγύρι του Αγίου Νικολάου στις 9 Μαΐου και πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.

Ένα πανέμορφο επιβλητικό τοπίο με ζεστούς και φιλόξενους κατοίκους που θα σας εντυπωσιάσει και θα σας αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις!

Το πανέμορφο χωριουδάκι Βουτύρο, βρίσκεται σε απόσταση 9 χλμ από την πόλη του Καρπενησίου. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 820 μέτρων, σε μια καταπράσινη πλαγιά από έλατα.

Χαρακτηριστικό του χωριού είναι η μαγευτική θέα στην ελατοσκέπαστη πλαγιά της Καλιακούδας, ειδικά από τον Άγιο Ιωάννη που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Τα Πέτρινα σπίτια, η εντυπωσιακή πλακόστρωτη πλατεία και η μεγαλόπρεπη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής συμπληρώνουν το σκηνικό στο όμορφο χωριό Βουτύρο. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής χρονολογείται από το 1926 και είναι η μεγαλύτερη πέτρινη εκκλησία του Νομού Ευρυτανίας.

Στον δρόμο προς Βουτύρο, λίγο πριν την διασταύρωση υπάρχει η παμπάλαια βρύση του “Μπούρλα”, που την έχουν σκεπάσει τα βάτα και δύσκολα διακρίνεται.

Το Βουτύρο, είναι ένα προσεγμένο, ορεινό χωριό, που έχει άριστη τουριστική υποδομή και διαθέτει πολλά ξενοδοχεία και ξενώνες, που θα ήταν πολύ καλή επιλογή για την διαμονή σας καθώς και περιποιημένες ταβέρνες, που θα ήταν παράλειψη να μην δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ.

Δοκιμάστε κοντοσούβλι, κοκορέτσι, λουκάνικα, κεμπάπ, το πασίγνωστο προσούτο, τσαλαφούτι καθώς και τις τοπικές πίτες όπως χορτόπιτα και ζυμαρόπιτα που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Στο Βουτύρο διοργανώνονται πανηγύρια της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου και στη Γέννηση της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο οικισμός Γορ(γ)ιανάδες απέχει 4 χλμ από το Καρπενήσι στον δρόμο προς τον Προυσό και είναι χτισμένος αμφιθεατρικά μέσα στο ελατόδασος. Στο 3ο χλμ. Καρπενησίου – Προυσού βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Μεσαμπελιάς, που ήταν αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το εκκλησάκι καταστράφηκε από τους Τούρκους και ξαναχτίστηκε μετά την απελευθέρωση και έχει μια εικόνα του Αγίου Τρύφωνα, έργο του 18ου αιώνα.

Το χωριό Καλεσμένο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 550 μέτρων και απέχει 18 χλμ από το Καρπενήσι. Περιλαμβάνει τους οικισμούς Άνω Καλεσμένο όπου βρισκόταν η αρχική θέση του χωριού, Καλεσμένο, Αρωνιάδα και Μοναστηράκι. 

Νοτιοδυτικά του χωριού περνάει ο ποταμός Μέγδοβας, όπου λειτουργεί τουριστικό κατάστημα, που λειτουργεί μόνο για τις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες. Αξίζει να επισκεφθείτε τον Ιερό Ναό Αϊ Γιάννης ο Πρόδρομος που προσφέρει πανέμορφη θέα καθώς και τον οικισμό Αρωνιάδα, όπου υπάρχουν απομεινάρια παλιού φρουριακού τείχους και αρχαίου οικισμού.

Το κλίμα του χωριού ευνοεί την καλλιέργεια της μουριάς, της καστανιάς και της ελιάς. Στο Καλεσμένο θα βρείτε το ευρέως γνωστό για την ποιότητά του, αλκοολούχο ποτό μούρο. Παράγεται από τις αιωνόβιες μουριές του χωριού τον Αύγουστο.

Οι Κορυσχάδες είναι ένα ονομαστό χωριό της Ευρυτανίας, που απέχει μόλις 6 χλμ από το Καρπενήσι. Είναι ένας διατηρητέος οικισμός, περικυκλωμένος από έλατα, χτισμένος σε υψόμετρο 960 μέτρων ανάμεσα στις κορυφές Παλαιόκαστρο, Λεκογιάννη και Ψηλό Κοτρόνι.

Για το όνομα του χωριού υπάρχουν τρεις εκδοχές με επικρατέστερη την πρώτη. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή το χωριό πήρε το όνομά του από την αρχαία λέξη “κόρυς” που σημαίνει περικεφαλαία, η δεύτερη εκδοχή είναι από τη λέξη “κορύνη” που σημαίνει σιδερόδετο ρόπαλο και η τρίτη είναι από τη λέξη “κορύσσω” που σημαίνει εφοδιάζω.

Είναι ένα από τα ιστορικότερα χωριά, αφού εδώ συνεδρίασε, στις 14 Μαΐου 1944, γίνεται η πρώτη Εθνοσυνέλευση της Ελεύθερη Ελλάδας, διοργανώτρια της οποίας είναι η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης ΠΕΕΑ. Η εθνοσυνέλευση, έλαβε χώρα, στο Δημοτικό Σχολείο. Σήμερα, στο Δημοτικό σχολείο που χτίστηκε το 1901, στεγάζεται το μουσείο Εθνικής Αντίστασης με κύρια εκθέματα φωτογραφίες του Μελετζή από τη δράση της Εθνικής Αντίστασης.

Στην πανέμορφη πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, μην παραλείψετε να κατεβείτε σ’ ένα πέρασμα που μοιάζει με κατακόμβη για να δείτε και να ακούσετε το νερό που κυλά ορμητικά για να ενωθεί με τον Καρπενησιώτη ποταμό.

Στον λόφο Παλιόκαστρο σώζονται ίχνη από τείχη φρουρίου. Στη θέση Καμίνια, κατά την αρχαιότητα, κατασκεύαζαν πολεμικά όπλα και αντικείμενα, άποψη που επιβεβαιώνουν οι ανασκαφές του 1954, που βρήκαν τάφους και κτερίσματα χαλκού. Εκεί βρίσκεται το παλιό μοναστήρι της Παναγίας, που παλιότερα ονομαζόταν “Καταφύγιο”. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1661, αλλά πυρπολήθηκε από τους Τούρκους και αργότερα από τους Γερμανούς. Το 1950 χτίστηκε το σημερινό εκκλησάκι με την ενίσχυση των Ευρυτάνων της Αμερικής και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Από το 1930 έχει περιέλθει στη δικαιοδοσία του μοναστηριού του Προυσού.

Οι Κορυσχάδες, σε αρμονία με τα πολλά σωζόμενα παλιά αρχοντικά και τα σύγχρονα κτίσματα που θα σας εντυπωσιάσουν, διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, ενώ συγχρόνως διαθέτουν και μια αξιόλογη τουριστική υποδομή.

Είναι ένας ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου που διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες και σας περιμένει για να απολαύσετε την ζεστή φιλοξενία των κατοίκων. Δοκιμάστε κοντοσούβλι, κοκορέτσι, λουκάνικα, κεμπάπ, το πασίγνωστο προσούτο, τσαλαφούτι καθώς και τις τοπικές πίτες όπως χορτόπιτα και ζυμαρόπιτα.

Διοργανώνονται εκδηλώσεις για την Εθνική Αντίσταση τον Μάιο στο ιστορικό σχολείο των Κορυσχάδων. Εκδηλώσεις διοργανώνονται και από τον Σύλλογο Κορυσχαδιωτών την πρώτη Κυριακή μετά τον 15 Αύγουστο. Στη Μεσαμπελιά Κορυσχάδων γίνεται το πανηγύρι της Παναγίας στις 15 Αυγούστου.

Οι Κορυσχάδες και η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού καθώς και για να αναπνεύσετε τον καθαρό αέρα του βουνού.

Το Μεγάλο Χωριό είναι ένας πανέμορφος οικισμός χτισμένος μέσα σ’ ένα υπέροχο ελατόδασος, στους πρόποδες του όρους Καλιακούδα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 720 μέτρων, απέχει 14 χλμ από την πόλη του Καρπενησίου και αποτελεί την έδρα του Δήμου Ποταμιάς.

Την εικόνα του Μεγάλου Χωριού συνθέτει η φυσική ομορφιά του, τα άφθονα τρεχούμενα νερά, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αρχοντικά δημιουργώντας ένα σκηνικό μοναδικής ομορφιάς. Είναι από τα δημοφιλέστερα και πιο άρτια οργανωμένα τουριστικά θέρετρα του Δήμου Ποταμιάς και του νομού Ευρυτανίας.

Εκτός από την απαράμιλλη ομορφιά, το χωριό έχει και πλούσια ιστορία.  Κατά τα χρόνια της επανάστασης, τον Οκτώβριο του 1822, στο σπίτι του Σκαρπή, δόθηκε μάχη από τον ιδιοκτήτη και τους Γιάννη Βελωτά και Κώστα Καλατζή, κατά της στρατιάς του Ομέρ Βρυώνη. Οχυρωμένοι μέσα στο σπίτι, αντιμετώπισαν τις τουρκαλβανικές ορδές, σε μια προσπάθεια ανακοπής της πορείας τους προς το Μεσολόγγι. Ο Ομέρ Βρυώνης μη μπορώντας να συνεχίσει την πορεία του, κάλεσε από το Καρπενήσι κανόνι για την καταστροφή της μικρής εστίας αντίστασης. Το σπίτι κανονιοβολήθηκε και υπέστη ρήγμα από το οποίο έριξαν φωτιά και κάηκαν ζωντανοί οι τρεις αγωνιστές.

Άλλη μια μεγάλη μάχη δόθηκε στη θέση “Λακκώματα”, πάνω στην Καλιακούδα. Στις 28 Αυγούστου 1823, οι οπλαρχηγοί Τζαβέλας, Κοντογιάννης, Γιολδάσης, Σιαδήμας, Λόντος και Ροδόπουλος έφραξαν τον δρόμο στο ασκέρι του Μουσταή πασά που μετέβαινε προς το Μεσολόγγι. Έπειτα, όμως από προδοσία οι Τούρκοι πέρασαν από κρυφό μονοπάτι και βρέθηκαν στα μετόπισθεν των αμυνόμενων, με αποτέλεσμα να χαθεί η μάχη και με απώλειες 150 αγωνιστών, ανάμεσά τους και οι Ζυγούρης Τζαβέλας, Νικολός Κοντογιάννης και Δήμος Κίτσιος.

Στον δήμο Ποταμιάς ανήκει και ο συνοικισμός Γαύρος, απ’ όπου περνάει ο δρόμος για τον Προυσό. Στην περιοχή του Γαύρου υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και η γέφυρα που χτίστηκαν στην εποχή του Αλή Πασά και κατασκεύασε ο παπάς του χωριού παπά-Νικόλας ο οποίος με έντεχνο τρόπο έλαβε την οικονομική ενίσχυση που ήθελε από τον Αλή Πασά.

Γόνος του Μεγάλου Χωριού είναι και ο Γιαννούλης Καρυοφύλλης, ο οποίος έδρασε στην Πόλη και αναδείχθηκε σε μεγάλο λογοθέτη του Πατριαρχείου (1641 – 1691) και δίδαξε στην Πατριαρχική Ακαδημία.

Πριν μπείτε στο χωριό θα συναντήσετε μια μαγευτική τοποθεσία τον Αϊ-Θανάση, με το ομώνυμο πανέμορφο εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου. Στην πανέμορφη πλατεία του Μεγαλοχωρίου, θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία και καταστήματα και θα θαυμάσετε το υπέροχο ρολόι.

Επισκεφθείτε την εντυπωσιακή, παλιά εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που χτίστηκε πριν 150 χρόνια, γύρω στο 1820. Στο προαύλιο της εκκλησίας βρίσκεται η προτομή του παπά Βαστάκη, ενός από τους 13 εθνομάρτυρες που τον έκαψαν ζωντανό οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής στις 24 Δεκεμβρίου του 1942 στο Μικρό Χωριό. Η νεόκτιστη εκκλησία του Άγιου Γεράσιμου του Μεγαλοχωρίτη είναι βυζαντινού ρυθμού. Ο νεομάρτυρας Άγιος Γεράσιμος μαρτύρησε στην Πόλη το 03-07-1812.

Αξίζει μια επίσκεψη στο πέτρινο παλιό αρχοντικό, όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο του Μεγάλου Χωριού που φιλοξενεί αξιόλογα εκθέματα όπως , υφαντά, ενδυμασίες, παραδοσιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης αλλά και μια ιδιωτική συλλογή του παπά Κώστα Λαμπαδάρη. Το μουσείο διαθέτει και δυο εκθέσεις, μια ζωγραφικής της Ελένης Δασκαλάκη και μια του Δημήτρη Ζαβού με χειροποίητα παραδοσιακά φωτιστικά. Στο ίδιο παραδοσιακό κτίριο στεγάζεται και η Λαϊκή Βιβλιοθήκη.

Το Μεγάλο Χωριό συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών λόγο των αξιόλογων τουριστικών υποδομών διαθέτοντας παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακές ταβέρνες, καφενεία, καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων προσφέροντας στον επισκέπτη μια αξέχαστη διαμονή και πολλές επιλογές στον τομέα του φαγητού.

Δοκιμάστε κόκορα κρασάτο, λαγό στιφάδο, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, λουκάνικα, κεμπάπ, το πασίγνωστο προσούτο, τσαλαφούτι καθώς και τις τοπικές πίτες όπως χορτόπιτα και ζυμαρόπιτα που θα σας μείνουν αξέχαστες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το ντόπιο εξαιρετικό γαλακτομπούρεκο σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία του Μεγάλου Χωριού.

Ένα από τα έθιμα που διατηρείται για εκατοντάδες χρόνια στο Μεγάλο Χωριό είναι το “Καλήμερα”. Πρόκειται για κάλαντα που συμμετέχουν μόνο οι άντρες του χωριού και τα λένε την παραμονή των Φώτων, μόλις νυχτώσει. Με τα χρήματα που μαζεύουν κάνουν μεγάλο παραδοσιακό γλέντι που συμμετέχει όλος ο κόσμος.

Στη θέση “Λακώματα” Καλιακούδας, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την μάχη της Καλιακούδα, την 2η Κυριακή του Αυγούστου. Επίσης γίνεται πανηγύρι του Αγίου Γεράσιμου Μεγαλοχωρίτη στις 3 Ιουλίου και της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.

Το Παλαιό και το Νέο Μικρό Χωριό που βρίσκονται μέσα σ’ ένα σύμπλεγμα απαράμιλλης ορεινής ομορφιάς, καθώς στα όριά τους συναντιούνται τρία βουνά. Το Βελούχι, η Καλιακούδα και η Χελιδόνα που δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό.

Το Παλαιό Μικρό Χωριό, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων περίπου και απέχει 17 χλμ από το Καρπενήσι και 3 χλμ από το Νέο Μικρό Χωριό και ανήκει διοικητικά στο δήμο Ποταμιάς.

Πολλές έγγραφες αναφορές μαρτυρούν την ύπαρξη του χωριού από το 1453. Σε αυτό το χωριό κατέστρωσε το πολεμικό του σχέδιο ο Μάρκος Μπότσαρης το 1823, πριν δώσει την τελευταία του μάχη στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ήρωας ήπιε νερό στην πέτρινη βρύση που αποκαλείται “Βρωμόβρυση”, και έπειτα ξεψύχησε ενώ σύμφωνα με μια άλλη παραλλαγή, λέγεται ότι μετά το θανάσιμο τραυματισμό του, ακούμπησαν στην βρύση το άψυχο κορμί του, πριν τον μεταφέρουν στο Μεσολόγγι όπου κηδεύτηκε.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1942 έδωσε εδώ, μεγαλειώδη μάχη ο Άρης Βελουχιώτης κατά 2.000 Ιταλών. Οι κατακτητές, σε αντίποινα έκαψαν και εκτέλεσαν 13 άτομα άμαχου πληθυσμού. Η μάχη αυτή, έχει καταγραφεί στην ιστορία ως η πρώτη πανευρωπαϊκά μάχη αντίστασης απέναντι στο φασιστικό καθεστώς.

Στο Μικρό Χωριό, λειτούργησε τυπογραφείο από τις 7 Μαρτίου 1943 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 1944, το οποίο εγκαταστάθηκε στο σπίτι του Γιώργου Κυρίτση.

Το χωριό γνώρισε μια ακόμα καταστροφή, το πρωί της Κυριακής στις 13 Ιανουαρίου του 1963. Η χρονιά εκείνη είχε πολλές βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα μετά από 13 μερόνυχτα συνεχούς βροχόπτωσης μια κατολίσθηση κατέστρεψε ολοσχερώς τα 2/3 του χωριού και χάθηκαν ακόμα 13 άνθρωποι.

Είναι ένα χωριό που κρατάει ζωντανή την ομορφιά και την αρχοντιά του και διαθέτει πλούσια ιστορία αν και γνώρισε πολλές καταστροφές. Η ατμόσφαιρα στην περιοχή εξακολουθεί να είναι μαγική καθώς και η καταπληκτική θέα προς την κοιλάδα της Ποταμιάς. Τον Απρίλιο του 1963 ξεκίνησε έρανος για την ανοικοδόμηση του που τελείωσε το 1968.

Στην πανέμορφη, γραφική πλατεία του Παλαιού Μικρού Χωριού, μπορείτε να δείτε, μια πέτρινη στήλη που τιμά δυο από τα θύματα της Ιταλικής κατοχής στον τόπο του μαρτυρίου και του ηρωικού θανάτου: τον ιερέα Δημήτριο Βαστάκη και τον ενωμοτάρχη Χαρίλαο Κατσίμπα.

Η πλατεία βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 860 μέτρων, και στην μια άκρη της βρίσκεται μια από τις παλαιότερες πηγές του χωριού που αποτελείται από έξι βρύσες με ολόδροσο νερό. Ο πέτρινος τοίχος με τις βρύσες έγινε το 1925 με χρήματα του Γ. Τραστέλη από την Αμερική.

Στην πλατεία του χωριού πραγματοποιείται και το πανηγύρι στις 6 Αυγούστου, στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος ενώ αποτελεί και χώρο συνάντησης για τους Μικροχωρίτες.

Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, έκανε τα εγκαίνιά της το 1924, αλλά ως σήμερα, χρειάστηκε να επισκευαστεί τρείς φορές. Χορηγός της υποστύλωσης το έτος 1965-66 ήταν η Ευγενία Σ. Φλέγγα. Ακολούθησε η αντικατάσταση της σκεπής από την Αδελφότητα Μικροχωριτών ενώ πρόσφατα έγιναν και άλλες επισκευές από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Η εκκλησία είναι βυζαντινού ρυθμού με επτά τρούλους και γιορτάζει στις 6 Αυγούστου. όπου πραγματοποιείται και πανηγύρι στην πλατεία του χωριού.

Λίγα μέτρα πιο πέρα από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, υψώνεται το πελώριο πέτρινο καμπαναριό, χτισμένο το 1894 με χορηγία του πλούσιου Μικροχωρίτη της Κωνσταντινούπολης Δημήτριο Σιδέρη. 

Αποτελεί μια ζωντανή παρουσία μέσα στο χωριό, που γίνεται ακόμα πιο αισθητή με τους δυνατούς χτύπους του τεράστιου ρολογιού του. Αν κοιτάξετε προσεκτικά θα δείτε ότι στο ρολόι αντί για αριθμούς, τις ώρες υποδεικνύουν γράμματα που σχηματίζουν το όνομα της κόρης του δωρητή από την Κωνσταντινούπολη, Ελένης Δ. Σιδέρη.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο του Παλαιού Μικρού Χωριού, το οποίο στεγάζεται στο παλιό ιστορικό σχολείο. Το σχολείο του χωριού σταμάτησε την λειτουργία του το 1963 ενώ το 1981 ανακαινίστηκε και εμπλουτίστηκε με λαογραφικά και ιστορικά εκθέματα και ονομάστηκε “Πνευματική Γωνιά”. 

Σήμερα, το μουσείο φιλοξενεί συγγράμματα από την Κατοχή, φωτογραφικό υλικό από την κατολίσθηση, κομμάτια από το τυπογραφείο κ.ά. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται επίσης, παραδοσιακές στολές, αρχαία ευρήματα και αντικείμενα λαογραφικής τέχνης.

Ακριβώς δίπλα από το Λαογραφικό Μουσείο, στον σχολικό κήπο, βρίσκονται οι προτομές του Ιωάννη Ζορμπαλόπουλου, αγωνιστή του 1821 και του Γεώργιου Ε. Παπαδή, πρώτου Μικροχωρίτη δασκάλου.

Το Νέο Μικρό Χωριό βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ από το Παλαιό Μικρό Χωριό και είναι χτισμένο βάσει τουριστικού σχεδίου ορεινού χωριού σε υψόμετρο 850 μέτρων. Το Μικρό Χωριό είναι πριν το Παλαιό, και το συναντάμε ανάμεσα σε πυκνό ελατόδασος και λίγα μέτρα δεξιά του δρόμου προς Γαύρο.

Το Μικρό χωριό απέχει 13 χλμ από το Καρπενήσι και αποτελεί υπόδειγμα οικισμού, με άψογη ρυμοτομία, όμορφα σπίτια αλλά και με σεβασμό στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το περιβάλλον.

Η πλατεία βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του Νέου Μικρού Χωριού και η θέση της προσφέρει μοναδική θέα. Η φύση που την περιβάλλει ολόγυρα είναι μαγευτική ενώ την πλατεία πλαισιώνουν πέτρινα παραδοσιακά σπίτια. Στην πάνω μεριά της πλατείας, βρίσκεται η κοινοτική καφετέρια όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή να γευθείτε την ντόπια παραδοσιακή κουζίνα.

Πάνω από την πλατεία, βρίσκεται ένα λιτό κτίριο που στεγάζει το γραφείο του Κοινοτικού Διαμερίσματος Μικρού Χωριού. Στην είσοδό του θα σας εντυπωσιάσει η φωτογραφία του Ευρυτάνα Προέδρου της Δημοκρατίας και Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Τσάτσου.

Ο Κ. Τσάτσος, ήταν ο πρώτος που έφτασε στο χωριό αμέσως μετά την κατολίσθηση ως Υπουργός Πρόνοιας ενώ η δεύτερη επίσκεψή του ήταν με την ιδιότητά του ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας το 1976. Οι ντόπιοι, θέλοντας να τον τιμήσουν και να τον ευχαριστήσουν για την έμπρακτη συμβολή του στην ανοικοδόμηση του χωριού τους, τον ανακήρυξαν Επίτιμο Δημότη του Μικρού Χωριού.

Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής είναι η κεντρική εκκλησία του Νέου Μικρού Χωριού και είναι βυζαντινού ρυθμού με έναν τρούλο και πρόστυλο. Η Αγία Κυριακή είναι εικονογραφημένη, χάρη σε δεήσεις και δωρεές Μικροχωριτών από τον αγιογράφο Γεώργιο Νικολακόπουλο, σύμφωνα με τη βυζαντινή αγιογραφική παράδοση. Ο ναός περιβάλλεται από ένα πλακόστρωτο προαύλιο και η σιδερένια περίφραξή της στολίζεται με μυρωδάτα λουλούδια. Τη μέρα της γιορτής της, στις 7 Ιουλίου, πραγματοποιείται πανηγύρι στο χωριό.

Σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο, το στολίδι της Ευρυτανίας, θα βρείτε πολλές επιλογές για διαμονή και φαγητό. Ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια που διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις και πολλές γραφικές ταβέρνες που περιμένουν για να ικανοποιήσουν όλες σας τις προτιμήσεις με πολύ καλό φαγητό.  Δοκιμάστε κόκορα κρασάτο, λαγό στιφάδο, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, λουκάνικα, κεμπάπ, το πασίγνωστο προσούτο, τσαλαφούτι καθώς και τις τοπικές πίτες όπως χορτόπιτα και ζυμαρόπιτα που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Αποδράστε, στη μαγευτική λιμνούλα που σχηματίζεται του ανοιξιάτικους μήνες, λίγο έξω από το χωριό και απολαύστε το μοναδικό αυτό τοπίο.

Η Μυρίκη είναι ένα ορεινό χωριό, χτισμένο στις πλαγιές του Τυμφρηστού σε υψόμετρο 1.120 μέτρων. Θα την βρείτε κάνοντας μια από τις ομορφότερες διαδρομές της περιοχής,  7 χλμ από την πόλη του Καρπενησίου. Νωχελικά απλωμένη σε μια εξαιρετική τοποθεσία από πυκνό ελατόδασος προσφέρει μια καταπληκτική θέα στο Καρπενήσι και το Βελούχι.

Το πρώτο όνομα του χωριού ήταν Αγριοτριανταφυλλιά και αργότερα έγινε Μυρίση. Πιθανότατα το όνομα Μυρίση (η) προήλθε επειδή η περιοχή μοσχοβολούσε από τις πολλές μηλιές που είχε. Το 1927, το χωριό μετονομάσθηκε σε Μυρίκη, αλλά ακόμα και σήμερα οι ντόπιοι και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής το αποκαλούν με την παλαιότερη ονομασία.

Το χωριό γνώρισε καταστροφές κατά την επανάσταση όπως και κατά την περίοδο της κατοχής. Η πρώτη μεγάλη καταστροφή του χωριού ήταν τον Αύγουστο του 1823, όπου πυρπολήθηκε από τον Μουσταή πασά. Οι κάτοικοί του κατέφυγαν σε απρόσιτα μέρη της Ορεινής Ναυπακτίας.

Η δεύτερη καταστροφή επήλθε στο χωριό, τον Αύγουστο του 1944 όταν οι Γερμανοί έκαψαν ζωντανό τον Αλ. Παπαδόπουλο και σκότωσαν τον Ιωάννη Λ. Σακκά και την Αλεξάνδρα Ε. Καντλή.

Στη Μυρίκη, ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από 1898. Η εκκλησία έχει ένα θαυμάσιο τέμπλο σκαλισμένο από ξύλο καρυδιάς, το οποίο είναι έργο του λαϊκού ξυλογλύπτη Στέλιου Υφαντή που δημιούργησε το 1900.

Ανατολικά του χωριού, μπορείτε να επισκεφθείτε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και να απολαύσετε την θέα που προσφέρει το σημείο ενώ θα περάσετε στιγμές ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο αναψυχής στο προαύλιο του ξωκλησιού που διαθέτει βρύση, χτισμένα τραπέζια και γήπεδο του μπάσκετ.

Το χωριό διαθέτει μια πολύ καλή τουριστική υποδομή με ξενώνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Δοκιμάστε κοντοσούβλι, κοκορέτσι, λουκάνικα, κεμπάπ, το πασίγνωστο προσούτο, τσαλαφούτι καθώς και τις τοπικές πίτες όπως χορτόπιτα και ζυμαρόπιτα που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Η Μυρίκη ήταν ονομαστή τα παλαιότερα χρόνια, για τη σπουδαία παράδοση στην παρασκευή τοπικών ενδυμασιών και τα εξαιρετικά κτηνοτροφικά προϊόντα της.

Ανάμεσα στα έλατα, θα μπορέσετε να χαλαρώσετε και να αναπνεύσετε τον πεντακάθαρο αέρα ενώ θα αφεθείτε στην μαγεία που προσφέρει το τοπίο στη Μυρίκη.

Το Παπαρούσι απέχει 24 χλμ περίπου από το Καρπενήσι και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 660 μέτρων. Μπορείτε να θαυμάσετε τον καθεδρικό ναό της Αγίας Παρασκευής, που χτίστηκε το 1885 και να γευθείτε το αλκοολούχο ποτό “μούρο”.

Το Παυλόπουλο βρίσκεται 24 χλμ βορειοδυτικά του Καρπενησίου και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 780 μέτρων. Είναι ένα γραφικό χωριουδάκι χτισμένο μέσα στα έλατα και με άφθονα τρεχούμενα νερά. Αξίζει να επισκεφθείτε τις πανέμορφες τοποθεσίες Άγιος Παντελεήμονας και τις Βρύσες καθώς και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που χρονολογείται από το 1666, που διαθέτει καλοδιατηρημένες βυζαντινές τοιχογραφίες και εικόνες.

Στον ίδιο οικισμό, στη νότια πλευρά του βρίσκεται το βουνό Παπαδιά και το ομώνυμο χωριό. Στο βουνό, το Μάη του 1809 έγινε μάχη μεταξύ του Τούρκου δερβέναγα Σουλεϊμάν Τότη και του Λεπενιώτη. Περίπου 80 Έλληνες επιτέθηκαν σε 300 Τούρκους και σκότωσαν τον πασά και τη συνοδεία του. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου καθώς και την “Πετροφωλιά”, ένα σπήλαιο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στη θέση Μυσιάκα.

Το όμορφο γραφικό χωριουδάκι Στένωμα, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Βελουχίου και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 650 μέτρων. Το χωριό απέχει 19 χλμ από το Καρπενήσι και έχει άφθονα τρεχούμενα νερά. Αξίζει να επισκεφθείτε το λόφο “Τούρλα” όπου υπάρχουν απομεινάρια αρχαίας εποχής, το εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά στη θέση Ζυγός καθώς και τον παλιό νερόμυλο του χωριού που έχει ανακαινισθεί πρόσφατα.

Το χωριό Στεφάνι απέχει 24 χλμ από το Καρπενήσι και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Γόλιανη και είναι “κρυμμένο” στην είσοδο μιας χαράδρας.

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ο παλιός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου ενώ από εκεί ξεκινά ο δρόμος που οδηγεί στα λιθόκτιστα σπίτια του χωριού, μερικά εκ των οποίων είναι χτισμένα στις αρχές του 19ου αιώνα. Επισκεφθείτε τον “Λόφο του Λιβάνη”, μια μαγευτική τοποθεσία με υπέροχη θέα, όπου το 1684 έγινε σφοδρή μάχη και οι Τούρκοι υπέστησαν πανωλεθρία από τον αρματολό του Καρπενησίου Λιβίνη.

Τα Σελλά είναι ένα γραφικό χωριό με παλιά πετρόχτιστα σπίτια και απέχει 22 χλμ από το Καρπενήσι. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.030 μέτρων και προσφέρει πανοραμική θέα στη λίμνη Κρεμαστών.Στο χωριό υπάγεται και ο οικισμός Μηλιά, όπου μπορείτε να δείτε τα ερείπια του Αϊ Νικόλα.
Είναι γνωστό το στιχούργημα “Σελλά, Μηλιά και Γόλιανη, πρωτεύουσα τα Φιδάκια”, που έδειχνε τη συνέχεια και ομοιογένεια αυτών των κοντινών μεταξύ τους χωριών.

Τα Φιδάκια είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας αλλά και ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας. Είναι ένα παραδοσιακός, ορεινός οικισμός σκαρφαλωμένος στις ελατοσκέπαστες πλαγιές της Χελιδόνας, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων περίπου, με ανεπανάληπτη θέα στην Λίμνη Κρεμαστών. Απέχουν από την πόλη του Καρπενησίου 25 χλμ και είναι ο πιο ανερχόμενος προορισμός της Ευρυτανίας.

Το χωριό υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων και πιθανολογείται ότι ίσως πρόκειται για την αρχαία Φθία του Αχιλλέα, μιας και έχουν βρεθεί πολλά αρχαία αντικείμενα από τους κατοίκους του. Τα Φιδάκια, τα αποκαλούσαν και “Φθάκια”, και ίσως από εκεί προέκυψε το τελικό Φιδάκια.

Στην περιοχή Καστρί του χωριού υπάρχουν ίχνη φρουρίου, αρχαίοι τάφοι και ανεκμετάλλευτα αντικείμενα αρχαίου οικισμού. Σε αυτή την περιοχή τοποθετεί ο Κ. Στεργιόπουλος την αρχαία Οιχαλία, που ήταν και η πρώτη πρωτεύουσα του ευρύτερου νομού της χώρας των Ευρυτάνων.

Ένας πέτρινος οικισμός με καλοδιατηρημένες κατοικίες και πολύχρωμες αυλές, πλακόστρωτα καλντερίμια και δρομάκια, ο οποίος θα σας εντυπωσιάσει σε κάθε σας βήμα. Από όλο το χωριό Φιδάκια, η θέα προς τη Λίμνη Κρεμαστών είναι μαγευτική αλλά την καλύτερη ορατότητα για ν’ αγναντέψετε τη λίμνη θα την έχετε από την θέση Τσαγκαράλωνα.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο Ιερός Ναός Γέννησης της Θεοτόκου, με περίτεχνο ξυλόγλυπτο χειροποίητο τέμπλο και δάπεδο στρωμένο με σκαλιστές πέτρες. Εκεί γίνεται και το πανηγύρι στις 8 Σεπτεμβρίου.

Οι ντόπιοι κάτοικοι, χρησιμοποιούσαν την έκφραση “Σελλά, Μηλιά και Γόλιανη, με πρωτεύουσα τα Φιδάκια”, για να διασκεδάσουν όταν αναφέρονταν σε αυτά τα πανέμορφα χωριά της Ευρυτανίας. Αφήστε το αυτοκίνητό σας στην είσοδο του χωριού, (η χρήση του δεν επιτρέπεται μέσα σε αυτό) και αρχίστε την εξερεύνηση από την κεντρική πλατεία.

Τα στενά σοκάκια σας οδηγούν σε ξενοδοχεία και ατμοσφαιρικούς ξενώνες, γραφικά καφενεία και παραδοσιακές ταβέρνες όπου η φωτιά, το καλό φαγητό και το τσίπουρο είναι σίγουρα οι πρωταγωνιστές. Δοκιμάστε κοντοσούβλι, κοκορέτσι, λουκάνικα, κεμπάπ, το πασίγνωστο προσούτο, τσαλαφούτι καθώς και τις τοπικές πίτες όπως χορτόπιτα και ζυμαρόπιτα που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Αφήνοντας το χωριό και πηγαίνοντας προς Αγία Βλάχερνα, μετά από 3 χλμ θα βρεθείτε στην θέση Τσαγκαράλωνα. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε την πανοραμική θέα της τεχνητής Λίμνης Κρεμαστών.

Στα ΒΔ του χωριού βρίσκεται η τοποθεσία Καστρί, ένας στρατηγικός λόφος σε υψόμετρο 320 μέτρων, όπου μπορείτε να δείτε ερείπια Πελασγικής οχύρωσης. Μπορείτε να επισκεφθείτε τις φυσικές πηγές στα Φιδάκια μετά από 2,5 χλμ. πεζοπορία.

Τα Φιδάκια μπορούν να χαρακτηριστούν ένας επίγειος παράδεισος, τόσο για την μοναδική ομορφιά του χωριού, τον καθαρό αέρα και τις στιγμές ξεκούρασης που προσφέρουν όσο και για την ζεστασιά και την φιλοξενία των κατοίκων που την χαρίζουν απλόχερα.

Δραστηριότητες Καρπενήσι

Το Καρπενήσι όπως και ολόκληρος ο νομός Ευρυτανίας είναι ιδανικός για πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Στο Καρπενήσι μπορείτε να κάνετε πλήθος δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση και καταρρίχηση, rafting, καγιάκ, ιππασία, τοξοβολία κ.ά

Χιονοδρομία (Σκι, snowboard)

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου ΚαρπενησίουΒρίσκεται 12 χλμ από την πόλη, σε υψόμετρο 1.840 μέτρων στο όρος Βελούχι. Είναι από τα παλαιότερα χιονοδρομικά, αφού λειτουργεί από το 1974 και συγχρόνως από τα πιο αξιόλογα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Είναι άριστα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο και φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Πεζοπορία

Πολλές είναι οι διαδρομές για πεζοπορία σε Καρπενήσι μέσα σε μαγευτικά δάση.

Αγία Τριάδα: Η διαδρομή αρχίζει και τελειώνει στην Αγία Τριάδα. Πολλά αξιοθέατα και πανέμορφο φυσικό τοπίο. Η διαδρομή διαρκεί 3 ώρες και 30 λεπτά.
Προφήτης Ηλίας: Η διαδρομή αρχίζει και τελειώνει στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία της Ανατολικής Φραγκίστας. Η διαδρομή διαρκεί 3 ώρες και 30 λεπτά.
Πάντα Βρέχει: Πεζοπορία στον Κρικελοπόταμο στο φαράγγι Πάντα Βρέχει.

Rafting – Καγιάκ

Ο Ταυρωπός, ο Αχελώος και ο Τρικεριώτης ποταμός είναι ιδανικοί για τους λάτρεις του rafting και του καγιάκ. Ο ποταμός Ταυρωπός είναι ιδανικός για rafting για αρχάριος αλλά και για προχωρημένους.

Ταυρωπός (Μέγδοβας): Δυσκολία: 2 – Διάρκεια: 2 ώρες και 30 λεπτά από το Δεκέμβριο ως τον Ιούνιο.
Αχελώος: Δυσκολία: 1 –  Διάρκεια: 3 ώρες όλο το χρόνο.
Τρικεριώτης: Δυσκολία: 3 – Διάρκεια: 2 ώρες από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο.

Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου

Εξωτερικές εγκαταστάσεις

– Δυο γήπεδα ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα, το ένα διαθέτει κερκίδες 1.500 ατόμων ενώ και τα δύο διαθέτουν στίβο με ταρτάν.
– Ένα γήπεδο ρίψεων με χλοοτάπητα μήκους 128μ.
– 9 επιπλέον γήπεδα (γήπεδα τέννις, μπάσκετ κ.ά.)
– 1 δρόμος για τζόκιγκ μήκους 2 χλμ

Εσωτερικές Εγκαταστάσεις

– Κλειστό Προπονητήριο με αίθουσα ομαδικών αθλημάτων
– Δυο αίθουσες γυμναστικής
– Αίθουσα φυσικοθεραπείας
– Ιατρικό Εργομετρικό Κέντρο
– Σάουνα
– Αποδυτήρια
– Γραφεία ομοσπονδιών

Στον χώρο του αθλητικού κέντρου κάθε καλοκαίρι, διοργανώνεται, το γνωστό γκραν πρι ιππασίας με συμμετοχές από αθλητές της Ευρώπης.

Κολυμβητήριο

Είναι ένα σύγχρονο κολυμβητήριο και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Καρπενησίου. Διαθέτει 10 διαδρομές των 25 μέτρων ενώ έχει τις κατάλληλες υποδομές για την φιλοξενία μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Πώς θα πάτε

Το Καρπενήσι, είναι προσβάσιμο όλες τις εποχές του χρόνου. Κατά την χειμερινή περίοδο, τα αυτοκίνητα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η πρόσβαση στο Καρπενήσι γίνεται από τον Τυμφρηστό, μέσω Λαμίας. Από την Λαμία, ο δρόμος σας οδηγεί στην σήραγγα του Τυμφρηστού. Η διαδρομή είναι μαγευτική, γεμάτη πλατάνια, οξιές, κουτσουπιές και σφεντάμια. Η απόσταση Λαμία – Καρπενήσι είναι 75 χλμ.

Η απόσταση Αθήνα- Καρπενήσι μέσω Λαμίας είναι 286 χλμ και το ταξίδι διαρκεί περίπου 3 ώρες.
Η απόσταση Θεσσαλονίκη- Καρπενήσι μέσω Λαμίας είναι 372 χλμ και το ταξίδι διαρκεί περίπου 3 ώρες και 50 λεπτά.
Η απόσταση Λάρισα – Καρπενήσι μέσω Λαμίας είναι 225 χλμ και το ταξίδι διαρκεί περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά.
Η απόσταση Πάτρα – Καρπενήσι μέσω Λαμίας είναι 198 χλμ και το ταξίδι διαρκεί περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά.

Χιλιομετρικές αποστάσεις από το Καρπενήσι
Αθήνα
288 χλμ
Καλάβρυτα
206 χλμ
Τρίπολη
323 χλμ
Τρίκαλα
137 χλμ
Καλαμάτα
410 χλμ
Θεσσαλονίκη
311 χλμ
Πάτρα
135 χλμ
Γρεβενά
225 χλμ
Κόρινθος
250 χλμ
Αράχωβα
151 χλμ
Καστοριά
297 χλμ
 Καρδίτσα
107 χλμ
Ιωάννινα
211 χλμ
 Βόλος
197 χλμ

 

Χιλιομετρικές αποστάσεις από το Καρπενήσι στα χωριά της Ευρυτανίας
Άγιος Αδρέας
8 χλμ
Μεγάλο Χωριό
14 χλμ
Άγιος Νικόλαος
9 χλμ
Μικρό Χωριό (νέο)
13 χλμ
Άγραφα
68 χλμ
Μικρό Χωριό (παλιό)
17 χλμ
Ανατολική Φραγκίστα
40 χλμ
Μυρίκη
9 χλμ
Βίνιανη
31 χλμ
Νόστιμο
12 χλμ
Βουτύρο
9 χλμ
Παπαρούσι
24 χλμ
Δερμάτι
26 χλμ
Παυλόπουλο
24 χλμ
Δομνίτσα
41 χλμ
Παπαδιά
27 χλμ
Δυτική Φραγκίστα
44 χλμ
Προυσός
33 χλμ
Επισκοπή
56 χλμ
Σελλά
22 χλμ
Καλεσμένο
18 χλμ
Στένωμα
19 χλμ
Κερασοχώρι
40 χλμ
Στεφάνι
24 χλμ
Κλαυσί
8 χλμ
Φιδάκια
30 χλμ
Κρίκελλο
31 χλμ
Χελιδόνα
32 χλμ
Κορυσχάδες
6 χλμ
Χρυσώ
50 χλμ

Χρήσιμα Τηλέφωνα Καρπενήσι

 ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ, Τ.Κ. 36100, ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Καρπενησίου
22370 21012
Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου
22370 22353
Γραφείο Τουρισμού
22370 21016
Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου
22370 23506
Αστυνομία Καρπενησίου
22370 89150, 89160
Χιονοδρομικό Κέντρο Σαλέ
22370 21113, 22002
Νοσοκομείο Καρπενησίου
22370 80680-3
Χιονοδρομικό Κέντρο Πίστες
22370 21112
Πυροσβεστική Καρπενησίου
22370 23101-3, 22199
Χιονοδρομικό Κέντρο Καταφύγιο
22370 21114
Ταξί Καρπενησίου
22370 22666, 22100
Ορειβατικός Σύλλογος Καρπενησίου
22370 23051
Ταχυδρομείο Καρπενησίου
22370 23542, 22342
Κ.Ε.Π. Καρπενησίου
22370 24505
Βιβλιοθήκη Καρπενησίου
22370 80269
Μουσείο Καρπενησίου
22370 21227
Δασαρχείο Καρπενησίου
22370 22204
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδες
22370 22309, 25102
ΚΤΕΛ Καρπενησίου
22370 80013-4
Ευ Ζην Εταιρεία Εναλλακτικού Τουρισμού
22370 80150
ΚΤΕΛ Αθήνας
210 8315991
Ιερά Μονή Προυσού
22370 80705, 80725
ΚΤΕΛ Λαμίας
22310 28955
Ιερά Μονή Ταρτάνας
22370 95400

Βίντεο Καρπενήσι

Φωτογραφίες Καρπενήσι