ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ, ΑΡΚΑΔΙΑ
Δημητσάνα
 
 
Σχετικά με τη Δημητσάνα
 


Η Δημητσάνα είναι ένας ορεινός προορισμός με πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ που προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον επισκέπτη. Τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες που θα συναντήσετε στη Δημητσάνα είναι διαφόρων κατηγοριών και μπορούν να ικανοποιήσουν μεγάλη ποικιλία προτιμήσεων και αναγκών διαμονής στους επισκέπτες τους με πολύ μεγάλη επιτυχία.

 
Δημητσάνα
 
 
 

Η όμορφη και ιστορική Δημητσάνα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε υψόμετρο 960 - 1080μ., πάνω στα ερείπια της μεγάλης αρχαίας πόλης Τεύθις, πάνω από το φαράγγι του Λουσίου ποταμού.

Η κωμόπολη της Δημητσάνας απέχει 60 χλμ από την Τρίπολη και είναι έδρα του ομώνυμου δήμου και πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας. Έχει περίπου 600 κατοίκους και είναι το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Την αρχαία Τεύθις επισκέφθηκε ο Παυσανίας το 174 μ.Χ. και σύμφωνα με την παράδοση που κατέγραψε η πόλη είχε στείλει δικό της στρατιωτικό σώμα στον Τρωικό πόλεμο με ηγεμόνα τον Τεύθι, ο οποίος τραυμάτισε με το δόρυ του την Θεά Αθηνά. Η Θεά επέβαλε την τιμωρία της με την οποία κατέβαλε μια ανίατη αρρώστια τον Τεύθι. Ερείπια των αρχαίων τειχών της πόλης σώζονται μέχρι σήμερα.

Το όνομα της Δημητσάνας, πιθανότατα, είναι Σλάβικο και έχει ταυτιστεί με την κάθοδο των Σλάβων στην Πελοπόννησο που έγινε μεταξύ 7ου και 9ου αιώνα κατά την περίοδο της Μεσαιωνικής Ιστορίας της Ελλάδας.

Κατά της διάρκεια της Επανάστασης του 1821 η Δημητσάνα αποτέλεσε σημαντικό κέντρο ανεφοδιασμού σε μπαρούτι της Πελοποννήσου, που τροφοδοτούσε τους μαχητές της Ρούμελης και του Μοριά. Πολλοί κάτοικοι ασχολούνταν με την παραγωγή μπαρούτης ενώ διέθετε και την μεγαλύτερη μπαρουταποθήκη, την ¨μπαρουταποθήκη του αγώνα για την απελευθέρωση¨. Οι μπαρουτόμυλοι της Δημητσάνας λειτουργούσαν στο κεφαλάρι του Αϊ Γιάννη και σε άλλα σημεία.

Την παραγωγή μπαρουτιού για την απελευθέρωση είχαν αναλάβει οι αδελφοί Σπηλιοτόπουλοι, των οποίων το σπίτι σήμερα είναι ένα από τα διατηρητέα μνημεία της Δημητσάνας.

Είναι ένας παραδοσιακός, διατηρητέος οικισμός με πλούσιες ιστορικές μνήμες, με πανύψηλα πετρόχτιστα σπίτια, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, καλντερίμια και στενά πλακόστρωτα δρομάκια.

Η Δημητσάνα ήταν η γενέτειρα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, τα σπίτια των οποίων μπορείτε να θαυμάσετε. Ο Κολοκοτρώνης διατηρούσε εδώ, κατά τη διάρκεια του Αγώνα, τη μεγαλύτερη μπαρουταποθήκη της Πελοποννήσου. Σώζονται ακόμη γύρω στους έξι μπαρουτόμυλους.

Η ιστορία, οι μύθοι, τα γεφύρια και οι νεροτριβές, τα βυζαντινά και εκκλησιαστικά κειμήλια, τα πέτρινα κτίρια, η άρτια τουριστική υποδομή καθώς και η αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα καθιστούν τη Δημητσάνα μια αρχοντική κωμόπολη και μαγικό προορισμό περιήγησης.

Στην Δημητσάνα θα βρείτε πολλούς καλαίσθητους παραδοσιακούς ξενώνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για μια ευχάριστη διαμονή αλλά και πολλές ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες που προσφέρουν εξαιρετικό φαγητό.

Το άπειρο φυσικό κάλλος του τόπου και η εκπληκτική θέα προς τον κάμπο της Μεγαλόπολης και τον Ταΰγετο θα σας γοητεύσει και θα σας μείνει χαραγμένη στην μνήμη σας.  
 
 
 

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα

Στις γραφικές ταβέρνες της Δημητσάνας θα γευθείτε νόστιμο αρνί σούβλας, στιφάδο, κοκορέτσι, σπληνάντερο και παστό που φτιάχνουν οι ντόπιοι.

Μην παραλείψετε να αγοράσετε γλυκά ταψιού, χυλοπίτες, μέλι, σκαλτσούνια, βούτυρο, τυρί, μαρμελάδες, καρύδια, κάστανα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

 
 
 

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Στις 7 Ιουλίου της Αγίας Κυριακής διοργανώνεται στην περιοχή πανηγύρι.

Στην Δημητσάνα διοργανώνονται και αποκριάτικες εκδηλώσεις με την αναβίωση του εθίμου του Μακαρονά. Το Κάψιμο του Μακαρονά είναι ένα πολύ παλιό έθιμο που πραγματοποιείται την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Δήμος προσφέρει δωρεάν στολές στους μαθητές και του δημότες, προκειμένου να συμμετάσχουν στο έθιμο.

Το έθιμο περιλαμβάνει παρέλαση καρναβαλιστών με τον ¨Μακαρονά¨, να ηγείται της παρέλασης πάνω σε γάιδαρο. Μετά την παρέλαση, ο ¨Μακαρονάς¨ που είναι γεμάτος με Δημητσανίτικο μπαρούτι κρεμιέται και καίγεται. Ακολουθεί γλέντι με φαγητά και Δημοτική και Λαϊκή μουσική το οποίο συνεχίζει και την Καθαρά Δευτέρα.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.