Xionodromika

Καλάβρυτα: Η ιστορική & γραφική κωμόπολη της Αχαΐας

Καλάβρυτα - Live Ενημέρωση Χ.Κ. Καλαβρύτων


Η όμορφη και γραφική κωμόπολη των Καλαβρύτων είναι χτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων στους πρόποδες του Χελμού, ενώ απέχει 77 χλμ από την Πάτρα και 190χλμ από την Αθήνα. Με εύκολη πρόσβαση στις θαυμάσιες παραλίες του Κορινθιακού, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να συνδυάσει στις διακοπές του βουνό και θάλασσα.

Το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον και η ποικιλία της βλάστησης συνδυάζονται αρμονικά με τους παραδοσιακούς οικισμούς και την ιστορία των Καλαβρύτων. Κατά την αρχαιότητα, στη θέση των Καλαβρύτων βρισκόταν η πόλη Κυναίθα που καταστράφηκε από τους Αιτωλούς και ξαναχτίστηκε επί Ρωμαιοκρατίας από τον αυτοκράτορα Ανδριανό. Στις αρχές του 13ου αιώνα πέρασε στα χέρια των Φράγκων, ενώ το φρούριο του οποίου τα ερείπια δεσπόζουν μέχρι σήμερα πάνω από την πόλη των Καλαβρύτων, είναι από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά κάστρα της Πελοποννήσου. Το κάστρο έχει συνδεθεί με την οικογένεια Παλαιολόγων.

LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Χάρτης Καλάβρυτα

Τα Καλάβρυτα έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Τούρκων, το Μάρτιο του 1821. Στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, στις 21/03/1821, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κήρυξε την επανάσταση, υψώνοντας το ιερό λάβαρο, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί από τους πολυτιμότερους Εθνικούς θησαυρούς.

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, οι Γερμανικοί κατακτητές μπήκαν στα Καλάβρυτα και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τα σημάδεψαν. Στις 13/12/1943 τα Ναζιστικά Στρατεύματα εκτέλεσαν όλο των ανδρικό πληθυσμό 14 ετών και άνω και έκαψαν ολοσχερώς την πόλη.  Ζωντανό μνημείο των τραγικών γεγονότων είναι ο ¨Τόπος Θυσίας¨ στο λόφο του Καπή, και το Δημοτικό σχολείο που στεγάζει το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Σήμερα τα Καλάβρυτα αποτελούν τουριστικό θέρετρο όλες τις εποχές του χρόνου, λόγω της προνομιακής τους θέσης και του σπάνιου φυσικού κάλλους. Στην περιοχή, μπορείτε να επισκεφθείτε μοναδικά αξιοθέατα ιστορικά, αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, πατροπαράδοτους οικισμούς και χωριά, με αποκορύφωμα την απαράμιλλης ομορφιάς φύση που την αγκαλιάζει.

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα
Στις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής θα γευθείτε ντόπια κρέατα, λουκάνικα και φασολάδα. Μην φύγετε από τα Καλάβρυτα χωρίς να δοκιμάσετε την φέτα Καλαβρύτων, τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα και τα ζυμαρικά, όλα δικής τους παραγωγής.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις (θέατρο, συναυλίες κ.ά.) ενώ στις 15 Αυγούστου διοργανώνεται πανηγύρι στην περιοχή. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται με μεγάλη εμποροπανήγυρη η απελευθέρωση από τους Τούρκους στις 21 Μαρτίου 1821, ενώ με διάφορες εκδηλώσεις τιμάται και η μνήμη των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

Τέλος, κάθε χρόνο το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου ο Σύλλογος Ορειβασίας – Χιονοδρομίας – Αναρρίχησης Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων διοργανώνει το “Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού”.

Αξιοθέατα Καλάβρυτα

Ο Τόπος Θυσίας ένα από τα ιδιαίτερα μνημεία της πόλης, βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Καλαβρύτων, 500 μέτρα από το κέντρο, στο λόφο του Καπή προς το Χιονοδρομικό Κέντρο.

Εκεί, στον λόφο του Καπή στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οδηγήθηκαν και εκτελέστηκαν όλοι οι άνδρες της περιοχής από 14 χρονών και πάνω, από τους Γερμανούς κατακτητές. Σήμερα, πάνω στο λόφο βρίσκεται ένας μεγάλος Σταυρός. Στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των εκτελεσθέντων ενώ στην κατακόμβη είναι αναρτημένα μικρά καντήλια ισάριθμα με τις οικογένειες των εκτελεσθέντων. Παράπλευρα της κατακόμβης δεσπόζει το πέτρινο γλυπτό της πονεμένης μάνας, έμβλημα του Δήμου που φιλοτέχνησε η τότε σπουδάστρια της σχολής Καλών Τεχνών Άννα Βαφεία.

Κάθε χρόνο στις 13 Δεκεμβρίου, μετά το μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό της πόλης καταλήγει η πένθιμη πομπή στον Τόπο Θυσίας, όπου τελείται επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο Πεσόντων.

Το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο εφόσον συνδέεται άρρηκτα με τη φρικτή τραγωδία της 13ης Δεκεμβρίου 1943.

Το Μνημείο Ηρώων Αγωνιστών του 1821 δεσπόζει βόρεια της Μονής της Αγίας Λαύρας.  Το Ηρώο των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία του Ελληνικού Έθνους από τον τουρκικό ζυγό, είναι το λαμπρότερο μνημείο του Έθνους.  Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου αρχίζουν από το Ηρώο, όπου τελείται τρισάγιο στην μνήμη των ενδόξων ηρώων.

Το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας είναι ένα σπάνιας ομορφιάς οικοδόμημα του 15ου αιώνα, βρίσκεται μέσα στα Καλάβρυτα επί της οδού Αγίου Αλεξίου, έχει αναστηλωθεί στην πρωταρχική του μορφή και μεταφέρει τον επισκέπτη στην εποχή της ένδοξης οικογένειας των Παλαιολόγων.

Το Τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος” : Στο Νεραϊδοχώρι, στην κορυφή του όρους Χελμού και σε ύψος 2.340 μ. έχει εγκατασταθεί το νέο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα της Ευρώπης με διάμετρο κατόπτρου 2,3μ.

Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας βρίσκεται πάνω από το χωριό Βλασία, στην κορυφή ενός κατάφυτου βουνού, που σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ. από έναν μοναχό που ήρθε από το Άγιο Όρος. Η Μονή τρεις φορές καήκε και τρεις φορές ξαναχτίστηκε. Τελευταία ανακαίνιση στο καθολικό της έγινε το 1892. Στο παρελθόν είχε φτάσει να έχει περίπου 100 μοναχούς για να καταλήξει σήμερα εντελώς έρημη. Από το πλάτωμα της μονής η θέα είναι μοναδική αφού φαίνονται οι κορυφές του Ερύμανθου και η κοιλάδα του Σελινούντα.

Η Μονή της Αγίας Λαύρας βρίσκεται 5 χλμ από τα Καλάβρυτα και ιδρύθηκε το 10ο αιώνα από έναν ερημίτη. Κάηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1585 και το 1827 και από τους Γερμανούς το 1943. Αργότερα επαναοικοδομήθηκε στη σημερινή του θέση και μορφή. Το 1821 αποτέλεσε το κέντρο της Εθνεγερσίας κατά των Τούρκων με την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωμοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το Λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, η πρώτη δηλαδή σημαία του Ελληνικού Έθνους, ο Επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη από την Κωκώνα του Ρολογά, Ευαγγέλιο δωρισμένο από την αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β’ τη Μεγάλη, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, εγκόλπια, ξυλόγλυπτοι σταυροί και λειψανοθήκες αγίων.

Επίσης, ανάμεσα στα ιερά κειμήλια είναι η κάρα του Αγίου Αλεξίου, πολιούχου της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων, που γιορτάζει στις 17 Μαρτίου. Υπάρχουν επίσης, η κάρα του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων κλπ. Επιπλέον, πολύ σημαντικά είναι τα 3.000 έντυπα που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη της Μονής από τα οποία το παλαιότερο χρονολογείται από το 1502.

Η Ιερά Μονή κοιμήσεως Θεοτόκου Μακελλαριάς βρίσκεται στην δεξιά όχθη του ποταμού Σελινούντα, απέναντι από το χωριό Λαπαναγοί του Δήμου Καλαβρύτων και σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων. Χτίστηκε από το στρατηγό του Ιουστινιανού Βελισσάριο το 532 μ.Χ., για να εξιλεωθεί από τη σφαγή κατά την περίφημη «Στάση του Νίκα» στην Κωνσταντινούπολη. Στο μέσο του μοναστηριού είναι χτισμένος ο ναός της Παναγίας, βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδής με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο, πάνω στο οποίο βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Είναι έργο βυζαντινής εποχής που θαυμάζεται από όλους, γιατί όπου κι αν σταθεί ο προσκυνητής τα μάτια Της είναι γυρισμένα προς αυτόν.

Ο πολυτιμότερος θησαυρός της Μονής είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και το κιούπι με το θαυματουργό λάδι. Επίσης καρυοφύλλια, γιαταγάνια, κουμπούρες των οπλαρχηγών και παλικαριών της ξακουστής μάχης της Καυκαριάς, με τα οποία κατατρόπωσαν τον Ιμπραήμ το 1827 και στολές των αγωνιστών του 1821.

Το Εκκλησάκι της Παναγίας Πλατανιώτισσας βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιόμετρων από την πόλη των Καλαβρύτων, στον οδικό άξονα Καλαβρύτων – Αιγίου μέσω Πτέρης. Το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας έχει σχηματιστεί μέσα στην κουφάλα ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί, και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν και δημιούργησαν το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης. Το πλατάνι έχει ύψος 25 μ. περίπου, περίμετρο στη βάση του 16 μ., στο μέσο του 12,65 μ. και έχει χωρητικότητα 20 ατόμων. Ο ναός γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο Αρχαιολογικό Χώρος Αρχαίου Κλείτωρα βρίσκεται κοντά στην Κλειτορία του δήμου Λευκασίου. Εκεί σώζονται ευρήματα όπως επιτύμβια, αρχαίο θέατρο, επιγραφές κ.α. της αρχαίας πόλης Κλείτωρ, μια από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες αρκαδικές πόλεις από το 1600 π.Χ. έως το 395 π.Χ.

Ο Αρχαιολογικό Χώρος Αρχαίων Λουσών βρίσκεται κοντά στο χωριό Λουσικό, περίπου 15χλμ. από τα Καλάβρυτα. Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο έχει φέρει στο φως τη σπουδαία αρκαδική πόλη Λουσοί, ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται. Ήδη έχουν ανασκαφεί ο ναός της Αρτέμιδος Ημερησίας κτίσμα του 3ου αιώνα π.Χ., Μυκηναϊκοί τάφοι, η αγορά της πόλης και αρκετές ιδιωτικές οικίες. Οι Λούσοι φημίζονται για την ομορφιά και την ιστορία τους.

Το Φαράγγι του Βουραϊκού & ο οδοντωτός : Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων και η αλησμόνητη βόλτα μέσα από το αξεπέραστης ομορφιάς φαράγγι του Βουραϊκού έχει χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων.

Το  ιδιαίτερο στοιχείο του φαραγγιού είναι το μικρό τρενάκι που το διασχίζει απ’ άκρη σ’ άκρη. Ο οδοντωτός προσφέρει στους επιβάτες του μια μαγευτική διαδρομή με μεγαλοπρεπή άγρια ομορφιά, επιβλητικούς βραχώδεις σχηματισμούς και καταρράκτες συνεχίζοντας στο πιο στενό σημείο της διαδρομής που λέγεται “Πόρτες” όπου το τρενάκι περνάει μέσα από σήραγγα.

Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει μονοπάτι που έχει σηματοδοτηθεί με σύμβολα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 που χρησιμοποιείται από Έλληνες και ξένους πεζοπόρους . Η διαδρομή για το κατέβασμα απαιτεί περίπου 6 ώρες και για το ανέβασμα περίπου 7 με 8 ώρες.

Το Κλήμα Παυσανία βρίσκεται πάνω στο δρόμο Κλειτορίας-Τρίπολης, στο Χάνι Κοτσιολέτη του οικισμού Σελλά, δέκα χιλιόμετρα από την Κλειτορία. Τρεις εντυπωσιακά υπερμεγέθεις κορμοί αναρριχώνται στα υπεραιωνόβια πουρνάρια, δίπλα στο παλιό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Το κλήμα αυτό το αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας στα «Αρκαδικά» του ως «αξιοπερίεγο φαινόμενο», ενώ ο μύθος ο συνδέει και με έναν από τους άθλους του Ηρακλή γι’ αυτό εικάζεται ότι η ηλικία του κλήματος ξεπερνά τα 3000 χρόνια. έλαβε την ονομασία αυτή γιατί το επισκέφθηκε ο Παυσανίας. Το κλήμα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Η Ιερά Μονή Μέγα Σπηλαίου βρίσκεται στο 10ο χιλιόμετρο του δρόμου Καλαβρύτων – Πούντας – Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών και είναι χτισμένη το 362, σε ένα εντυπωσιακό τοπίο στην είσοδο μιας φυσικής σπηλιάς σε ύψος 924 μέτρων. Οι τοίχοι της εκκλησίας στο μοναστήρι καλύπτονται με νωπογραφίες από το 1653. Επίσης εκεί φυλάσσονται και χειρόγραφα Ευαγγέλια και άμφια.

Τα Ύδατα Στυγός βρίσκονται στην επιβλητική, βραχώδη Νεραϊδοράχη του όρους Χελμός και σε υψόμετρο 2.100μ. Ένας εντυπωσιακός καταρράκτης σχηματίζεται από την πτώση νερών από 200 περίπου μ. και χύνονται στον ποταμό Κράθι. Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι τα νερά της Στύγας φρουρούσαν τον Άδη και τρομοκρατούσαν θεούς και θνητούς που ορκίζονταν ψέματα.

Το Σπήλαιο των Λιμνών είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης και δύσκολα μπορεί κάποιος να συναντήσει όμοιό του. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά, επί του επαρχιακού δρόμου Πατρών-Καλαβρύτων-Κλειτορίας-Τριπόλεως,  και απέχει περίπου 17 χλμ από τα Καλάβρυτα, 9 χλμ από την Κλειτορία και 60 χλμ από την Τρίπολη.

Το σπήλαιο διαθέτει λαβυρινθώδεις διαδρόμους, μυστηριώδεις στοές και ιδιαίτερους σταλακτικούς σχηματισμούς, αλλεπάλληλες κλιμακωτές, σε τρείς ορόφους λίμνες και αυτό το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γεφυρούλες. Στον κάτω όροφο του Σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου.

Το Χειμώνα τα χιόνια λιώνουν και το Σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ένα τμήμα του ξηραίνεται και αποκαλύπτονται πρωτότυπες δαντελωτές λιθωματικές λεκάνες και φράγματα ύψους μέχρι 4 μέτρα. Το υπόλοιπο Σπήλαιο διατηρεί μόνιμα νερά σε δεκατρείς λίμνες. Το αξιοποιημένο μήκος του Σπηλαίου, που είναι επισκέψιμο, είναι 500μ.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων λειτουργεί από το 1988, βρίσκεται 14 χλμ από την πόλη των Καλαβρύτων και δέχεται πάνω 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.  Πολύ καλά οργανωμένο προσφέρεται για χιονοδρομία όλων των επιπέδων και αποτελεί παράδεισο των χειμερινών σπορ.

Το χιονοδρομικό διαθέτει άνετους χώρους για πάρκινγκ, σταθμό πρώτων βοηθειών, δύο σαλέ, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού σκι (με πολύ μεγάλη εμπειρία στον χώρο) καθώς και δύο σχολές σκι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μεγάλο ξύλινο, φινλανδικό σαλέ των 1.200 τ.μ. Βρίσκεται δίπλα στο πάρκινγκ και διαθέτει κατάστημα γρήγορου φαγητού και άρτια εξοπλισμένη καφετέρια.

Επίσης, διαθέτει ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων 700 τ.μ., στη θέση Βαθιά Λάκκα, με καντίνα, κοινόχρηστους χώρους για την εξυπηρέτηση των χιονοδρόμων, τουαλέτες και πάρκινγκ για τους χιονοστρωτήρες. Οι δρόμοι εκχιονίζονται επί 24ώρου βάσεως από τρία εκχιονιστικά, ενώ πέντε χιονοστρωτήρες αναλαμβάνουν κάθε βράδυ την προετοιμασία των πιστών.

Το χιονοδρομικό διαθέτει συνολικά επτά αναβατήρες: ένα τριθέσιο εναέριο, ένα διθέσιο εναέριο και πέντε συρόμενους. Οι πίστες του κέντρου είναι δώδεκα, έχουν συνολικό μήκος 20 χλμ και περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας.

Γύρω Περιοχές

Ζαχλωρού
Μια εκδρομή στη Ζαχλωρού, αρκεί για να σας αναζωογονήσει. Ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 640 μέτρων, μέσα στο ξεχωριστό Φαράγγι του Βουραϊκού.

Καταρράκτης
Επισκεφθείτε το χωριό Καταρράκτης που βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει την Πάτρα με τα Καλάβρυτα, μέσω Χαλανδρίτσας. Είναι ένα μικρό χωριό που απέχει 20 χλμ από την Πάτρα και πήρε το όνομά του από τον καταρράκτη που χύνεται στην πρόσοψη του χωριού κατά τους χειμερινούς μήνες.

Χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα πλατάνια, τα άφθονα νερά και οι γραφικές του βρύσες. Μια στάση στις παραδοσιακές ταβέρνες με τα ντόπια κρέατα και το πολύ καλό κρασί, αξίζει τον κόπο.

Πλανητέρο
Περίπου 25 χλμ από τα Καλάβρυτα στο δρόμο που οδηγεί προς την Κλειτορία, θα βρείτε το Πλανητέρο. Το Πλανητέρο είναι ένα μοναδικό πλατανόδασος που σκεπάζει όλη την περιοχή και μεγάλο μέρος του διασχίζεται από τα ορμητικά νερά του Αροάνιου ποταμού που αναβλύζουν από τα βράχια. Η ιδιαίτερη φυσική ομορφιά του Πλανητέρο το έχει καταστήσει αγαπημένο προορισμό ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή.

Στο Πλανητέρο μπορείτε να δείτε τον παραδοσιακό νερόμυλο, τα λείψανα αρχαίας οχύρωσης που σώζονται πάνω από τον ποταμό καθώς και να δοκιμάσετε τις πέστροφες που εκτρέφουν στην περιοχή. Το Πλανητέρο βίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 ¨Όρος Χελμός και Ύδατα Στυγός¨. Το χωριό βρίσκεται πάνω από το δάσος όπου λειτουργούν και ταβέρνες. Επίσης, από το Πλανητέρο ξεκινούν το μονοπάτι Ε4 και άλλα ενδιαφέροντα ορειβατικά μονοπάτια.

 Άνω & Κάτω Βλασία
Η Άνω & Κάτω Βλασία είναι δυο μικρά ορεινά χωρία σε απόσταση 25 χλμ από τα Καλάβρυτα και 45 χλμ από την Πάτρα. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένα σε υψόμετρο 810μ. η Κάτω Βλασία και 850μ. η Άνω Βλασία, στις πλαγιές του ελατόδασους του όρους Ερύμανθος.

Το χωριό είναι ιδανικό για το υγιεινό του κλίμα καθώς και για ορεινό τουρισμό. Τα δυο χωριά είναι γεμάτα παλιά πετρόχτιστα αρχοντικά που σε συνδυασμό με την άγρια φύση του ελατόδασους τα κάνουν μοναδικά. Μπορείτε να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Λεοντίου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Η περιοχή προσφέρεται για ορεινό τουρισμό, πεζοπορία και αποδράσεις με τζιπ.

Μίχα – Τσαπουρνιά
Δυο πολύ μικρά χωριά, που φτάνετε εκεί από τον επαρχιακό δρόμο Πάτρας-Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας. Τα χωριά βρίσκονται πριν τη Βλασία και η διαδρομή που θα ακολουθήσετε είναι μέσα σε πυκνό δάσος από έλατα. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη Natura λόγω της ασυναγώνιστης φυσικής της ομορφιάς και του πυκνού ελατόδασους.

Η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία και ορειβασία ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου Λεοντίου. Υπάρχουν αρκετοί παραδοσιακοί ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και ταβέρνες για να δοκιμάσετε τα τοπικά εδέσματα και προϊόντα.

Τέλος, στην βόλτα στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα χωριά Κλειτορία, Δάφνη, που θα σας γεμίσουν εικόνες από πυργόσπιτα, σπίτια με τοπικό χρώμα και παραδοσιακή φυσιογνωμία και έξοχα διατηρημένους οικισμούς, αντιπροσωπευτικό είδος της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Πώς θα πάτε

Οδικώς:
Από την Αθήνα: Η απόσταση είναι 191 χλμ περίπου.
Μέσω της εθνικής οδού που συνδέει την Αθήνα με την Πάτρα. Στο ύψος του Διακοπτού (159ο χλμ) στρίβετε από την Εθνική οδό προς Καλάβρυτα και Χιονοδρομικό Κέντρο.

Από την Πάτρα η απόσταση είναι 93 χλμ μέσω Διακοπτού και 79 χλμ μέσω Χαλανδρίτσας.

Από την υπόλοιπη Πελοπόννησο μπορείτε να έρθετε μέσω Τρίπολης (185 χλμ περίπου), Λεβιδίου και Κλειτορίας.

Τέλος μπορείτε να επιλέξετε τον σιδηρόδρομο μέχρι το Διακοπτό και μετά, επίσης με τον Οδοντωτό να φτάσετε στα Καλάβρυτα. Η βόλτα με τον «οδοντωτό» διαρκεί περίπου 70 λεπτά, αρκετό για να αισθανθείτε δέος. Η θέα όταν θα διασχίζετε το μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Βουραϊκού, θα σας αποζημιώσει, για την επιλογή σας.

Χιλιομετρικές αποστάσεις από τα Καλάβρυτα
Αθήνα
194 χλμ
Καρπενήσι
206 χλμ
Τρίπολη
94 χλμ
Τρίκαλα
341 χλμ
Καλαμάτα
181 χλμ
Θεσσαλονίκη
482 χλμ
Πάτρα
80 χλμ
Γρεβενά
418 χλμ
Κόρινθος
109 χλμ
Αράχωβα
138 χλμ
Αίγιο
52 χλμ
Καρδίτσα
314 χλμ
Ιωάννινα
309 χλμ
Καϊμάκτσαλαν
535 χλμ

Χρήσιμα Τηλέφωνα Καλάβρυτα

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – Τ.Κ. 25001, ΑΧΑΪΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δήμος Καλαβρύτων
26920 22380, 22390
Κ.Τ.Ε.Λ.
26920 22224
Αστυνομικό Τμήμα
26920 23333
Ο.Σ.Ε. Σταθμός Καλαβρύτων
26920 22245
Νοσοκομείο
26920 22222
Ο.Σ.Ε. Σταθμός Ζαχλωρούς
26920 23189
Πυροσβεστική
26920 29430, 23199
Ο.Σ.Ε. Σταθμός Διακοπτού
26910 43206
Δασαρχείο
26920 22227
Μουσείο Ολοκαυτώματος
26920 23646
Πρωτοδικείο
26920 25508
Τόπος Θυσίας
26920 23695
Χιονοδρομικό Κέντρο
26920 24451
Σπήλαιο Λιμνών
26920 31001, 31633
Κέντρο Υγείας Κλειτορίας
26920 31207
Σύλλογος Ορειβασίας Χιονοδρομίας Αναρρίχησης
26920 22611, 22346
Ιερά Μονή Αγ. Λαύρας
26920 22363
Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Βλασίας
26920 41248
Ιερά Μονή Μακελλαριάς
26920 24219
Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου
26920 23130, 22401

Video Καλάβρυτα

Φωτογραφίες Καλάβρυτα